Együtt leszünk család.

A gyerekekkel is beszélni kell a háborúról

Az ukrán válság kirobbanása további kihívást jelent a hazai gyerekek mentális egészsége szempontjából is – várhatóan csak tovább terheli a két éve tartó világjárvány okozta rossz lelki állapotukat. Ne csodálkozzunk, ha ez látszani fog a viselkedésükön. Legyünk velük türelmesek.

Az Unicef Magyarország összegyűjtötte, hogy érdemes ezt szülőként kezelnünk, mit és hogyan mondjunk nekik. Mert szülőként beszélnünk erről mindenképpen szükséges velük!

A gyerekek között is biztosan téma lesz a háború, ezért fontos, hogy otthon is beszéljünk erről, ne csak a kortársaktól informálódjanak.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A gyerekeknek joguk van tudni, hogy mi történik a világban, ezért, ha kérdéseket tesznek fel, mindenképpen válaszoljunk. Figyeljük meg mire kíváncsiak és érezzük meg mennyit bírnak befogadni, életkoruk és érettségük alapján.

A szülők félelmei, valamint a túl sok információ a különböző médiumokból nem tartozik rájuk, mert nem értik, nem bírják feldolgozni, és csak a szorongásukat növeli. A háborús képek megijesztik, traumatizálhatják a gyerekeket, ilyeneket semmiképp ne mutassunk nekik, ahogyan a híradót se nézzük meg együtt.

- Hirdetés -

  • Mondjuk el, hogy a világ vezetői azon vannak, hogy a helyzet minél hamarabb és békésen megoldódjon, mindenki arra törekszik, hogy ez egy rövid időszak legyen, mindenki ezt szeretné.
  • Mesélhetünk a gyerekünknek olyan nehéz helyzetekről, amelyet az emberek leküzdöttek vagy felidézhetünk közösen olyan korábbi ijesztő életeseményt, amelyen túljutottunk és beszélgethetünk arról, hogyan győztük le félelmeinket, aggodalmainkat.
  • A kisgyerekek nem értik a bonyolult geopolitikai összefüggéseket (ahogy gyakran mi sem), ezért ne moralizáljunk, ne ítélkezzünk.
  • A bizonytalan, szorongásos időszakokban a gyerekeknek az a legfontosabb, hogy érezzék a törődést, legyünk együtt sokat, csináljunk olyan programokat, amelyek során levezethetjük a feszültséget, töltődhetünk stb.
  • Sose felejtsük el, hogy a gyerek úgy van, ahogy mi, mi se keltsünk fölösleges pánikot, ne dramatizáljunk és gondoljunk a saját lelki egészségünkre is.
  • Választhatunk nekik olyan mesét, ami segít feldolgozni az ilyen típusú helyzeteket.
  • Ha nem tudunk megbirkózni a helyzettel, kérjünk segítséget az iskolában, az iskolapszichológustól vagy egyéb szakembertől.

- Hirdetés -

Forrás: Unicef Hungary

freepik.com

- Hirdetés -

Szólj hozzá