Együtt leszünk család.

A háziállatokat fenyegető 5 legnagyobb ünnepi veszély

Sokan nem is gondolnánk, hogy az ünnepi időszak nem a legideálisabb házi kedvenceink számára. Számtalan rejtett veszély leselkedik rájuk, ám a megelőző intézkedések megmenthetik a háziállatokat. Ezért mindenképpen tegyél megelőző intézkedéseket házi kedvenceid védelmére az ünnepi időszakban.

Ennek az öt legfontosabb veszélynek a tudatában megspórolhatsz egy utat az állatorvosi sürgősségi osztályra.

1. Ünnepi flitterek és díszek

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A füzér, bár nem mérgező, nagyon vonzó a háziállatok, különösen a macskák számára. A fényes, lelógó díszítés visszaveri a fényt, és a legkisebb huzatban is elmozdulhat – úgy tűnik, hogy az éber lények életre kelnek. A girland problémája az, hogy ha egyszer elfogyasztják, súlyos sérülést okozhat kedvencünknek. Ha nem kapjuk el időben, ez az idegen test lenyelése végzetes lehet, mivel csavarodik és csomósodik kedvencünk beleiben. Azonnali állatorvosi ellátás szükséges. Ezenkívül a fényes és színes díszek felkeltik kedvencünk kíváncsiságát. Helyezz üveg-, alumínium- és papírdíszeket magasabbra a fára. A háziállatok megrághatják és lenyelhetik ezeket a törékeny tárgyakat, és a törött darabok nem csak éles széleket képezhetnek, amelyek felhasíthatják kedvencünk száját, torkát és beleit, hanem fulladásveszélyt is okozhatnak.

2. Ünnepi világítás és gyertyák

- Hirdetés -

Van olyan házi kedvenced, aki szeret rágni? A csillogó, fényes és lelógó ünnepi lámpák – például a világító jégcsap, háló, füzér, függöny, kötél és gyertyafajták – további veszélyforrást jelenthetnek kíváncsi háziállatainkra. Áramütés következhet be, ha egy háziállat elrágja az elektromos vezetéket, ami nyelvi sérüléseket és halált okozhat. Ellenőrizd az ünnepi lámpákat, hogy nincsenek-e rajta kopás vagy rágás jelei, és használj biztonsági óvintézkedésként földelt háromágú hosszabbítót. Ha van gyertyád, helyezd nehezen elérhető helyre, hogy kedvenceid ne férhessenek hozzájuk. A háziállatok nemcsak súlyosan megégethetik magukat, de a gyertyák leverése tűzveszélyt is okozhat, és forró viasznyomot hagyhat maga után, amely könnyen megégeti a mancsok párnáit és még sok mást.

- Hirdetés -

3. Ajándékcsomagoló szalag

Lehet, hogy kísértést érezhetsz, hogy kedvenced dekoratív szalaggal díszítsd, de vigyázz, hogy ez fulladásveszélyt jelenthet. Ezenkívül a legjobb, ha gyorsan kidobjuk az ünnepi ajándékok köré tekert szalagokat és masnikat, hogy kíváncsi társainkat ne csábítsa rágni vagy lenyelni. A lenyelt szalag fulladásveszélyt okozhat, és végül elcsavarodik a belekben, sürgős műtéthez és akár halálhoz is vezethet.

4. Élelmiszer-veszélyek

Az ünnepi események gyakran ehető finomságokat jelentenek – és sok az ilyen. Sajnos a legnépszerűbb ünnepi finomságok, mint például a csokoládé és a dió, rendkívül mérgezőek vagy végzetesek lehetnek a háziállatok számára. A csokoládé különböző szintű zsírokat, koffeint és olyan vegyi anyagokat, a metilxantint tartalmaz, amelyek stimulálják az ideg- és a szív- és érrendszert. Az emberek viszonylag gyorsan metabolizálják a vegyi anyagokat; az állatok lassabban dolgozzák fel őket, így a hatások kifejezettebbek. Az elfogyasztott csokoládé típusától és mennyiségétől függően a háziállatok hányást, hasmenést, izomgörcsöket, túlzott zihálást, hiperaktív viselkedést, görcsöket és kiszáradást tapasztalhatnak, amelyek mindegyike halálhoz vezethet. Sok sütiben és cukorkában bővelkedik ez, bizonyos dióféléket sem szabad házi kedvencünknek adni. A mandula, a dió, a makadámdió és a pisztácia gyomorpanaszokat, kutyánk torkának és/vagy bélrendszerének elzáródását, görcsrohamokat vagy neurológiai tüneteket okozhat. A letargia, a hányás és az izomkontroll elvesztése a diófogyasztás következményei közé tartozik. A földimogyoró, a pörkölt kesudió (nem nyersen) és a mogyoró nem mérgező a háziállatok számára, de csak mértékkel szabad megengedni. A zsírszegélyek és a csontok veszélyesek a kutyák számára. A húsból levágott zsír főtt formában és nyersen egyaránt hasnyálmirigy-gyulladást okozhat. És bár természetesnek tűnik a kutyának csontot adni, a kutya megfulladhat tőle; a csontok is szétrepedhetnek, és elzáródást vagy sérüléseket okozhatnak kutyája emésztőrendszerében.

5. Mérgező ünnepi növények

Lehet, hogy szépek, de egyes ünnepi növények mérgezőek – akár halálosak is lehetnek. Bármely liliomfajta egyetlen levele is halálos a macskákra. Egyéb kerülendők: A karácsonyfa fenyőtűje szájirritációt, hányást, hasmenést, levertséget, remegést és hátsó gyengeséget okozhat. A karácsonyi szezonban gyakran előforduló magyal heves hányást, hasmenést és depressziót okozhat. A fagyöngy, egy másik karácsonyi növény jelentős hányást és hasmenést, légzési nehézséget, összeomlást, szabálytalan viselkedést, hallucinációkat és halált okozhat lenyeléskor. A Mikulásvirág irritálhatja a szájat és a gyomrot, és néha hányást okozhat.

A háziállatokkal kapcsolatos óvintézkedések az ünnepi időszakban segíthetnek abban, hogy a családotok számára boldog – és egészséges – ünnepi szezon töltsön el!

via

freepik.com

- Hirdetés -

Szólj hozzá