Együtt leszünk család.

A járvány hatását vizsgálták a koraszülésekre és halvaszületésekre vonatkozóan

Nem emelkedett a koraszülések és halvaszületések aránya a koronavírus-járvány első évében – állapították meg kanadai szakemberek, akik a Canadian Medical Association Journal (CMAJ) című orvosi folyóiratban publikálták eredményeiket.

Fertőzés, gyulladás, stressz, betegséggel vagy terhességgel összefüggő rendellenesség, genetikai hajlam és környezeti tényezők is közrejátszhatnak a halvaszületésben vagy koraszülésben, ugyanakkor sok esetben az ok rejtve marad – olvasható az EurekAlert című tudományos hírportálon.

A koronavírus-járvány idején megjelent néhány jelentés, amely szerint egyes országokban, például Hollandiában, Írországban és az Egyesült Államokban csökkent a koraszületések aránya, míg többek között az Egyesült Királyságban, Olaszországban és Indiában megemelkedett a halvaszületések és változott a koraszülések aránya. Ezeknek a tanulmányoknak a zöme azonban méretét tekintve kicsi volt.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Kanadai kutatók most 18 évet felölelve vizsgálták az ontariói születéseket – több mint 2,4 milliót -, és összevetették a járvány előtti (2002-2019) és a járvány alatti időszak (2020. január-december) mutatóit.

“Nem találtunk szokatlan változásokat a koraszülések vagy halvaszületések arányszámaiban a járvány alatt, ami megnyugtató” – mondta Prakesh Shah, a kanadai Sinai Egészségügyi Rendszer vezető gyermekorvosa, a Torontói Egyetem professzora.

- Hirdetés -

A járványügyi intézkedések és az azokhoz való alkalmazkodás eltérően befolyásolhatja a koraszülések arányait különböző környezeti feltételek között. A kutatók ezért megvizsgálták a születéseket az olyan közegészségügyi intézményekben, ahol magasabb volt a SARS-CoV-2-vel fertőzöttek aránya, valamint összevetették a városi és vidéki, illetve az eltérő átlag jövedelemű emberek lakta környékek mutatóit is.

- Hirdetés -

“Egyes területeken és bizonyos emberek esetében a korlátozások előnyt jelenthetnek, míg más körülmények között vagy mások számára az intézkedések pont ellentétesen hathatnak” – jegyezte meg a szakember.

Jelenleg nemzetközi tanulmányok készülnek annak jobb megértéséért, hogy a Covid-19 milyen hatással van a várandósságra és a születésekre világszerte.

MTI

 

 

- Hirdetés -