Együtt leszünk család.

A karácsony egyszerűsítésének – és az öröm befogadásának – öt lehetséges módja

Milyen érzés áraszt el benneteket, amikor gyermekkorotok karácsonyaira gondoltok?

Számomra ez az a bizsergető érzés, amelyet karácsony előestén a gyomromban éreztem. Éreztem az arcomon a hideg párnát, amikor ott feküdtem az ágyban – vártam. Arra gondoltam, milyen jó lenne, ha most csak pislognék egyet, és máris ott lenne a karácsony reggel, csak úgy.

Úgy éreztem, mintha varázslat lenne.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Gyerekként a karácsony valóban öröm volt – nulla stressz. Felnőttként hazudnék, ha azt mondanám, hogy a karácsony ugyanolyan szórakoztató. Félreértés ne essék, szeretem az ünnepet, de karácsony estéjén mindig kissé szédülök. Felnőttként a karácsony örömmel és stresszel jár.

Ha nem vagyunk tudatosak, az ünnepek elfoglalhatják életünket, otthonunkat, menetrendünket és bankszámláinkat. A jó hír az, hogy képesek vagyunk megválasztani, hogyan éljük az életünket, anyukák!

- Hirdetés -

Idén nem kell leborulnunk a társadalmi nyomás súlyának, amely oly gyakran kíséri ezt az ünnepet; ehelyett felkészülhetünk és leegyszerűsíthetjük.

- Hirdetés -

Íme 5 dolog, amire emlékezni kell karácsonykor:

1. Legyen egyszerű a dekoráció

A díszítés az egyik kedvenc részem a családi karácsonyi ünnepeinkben. Azt tapasztaltam azonban, hogy az egyszerű dekorálás lehetővé teszi számomra, hogy élvezzem azt, anélkül, hogy rettegnem kelljen majd a lebontásakor a karácsony elmúltával! Természetesen mindenki más. Ha igazán élvezitek, ami a rengeteg dekorációval együtt jár, akkor hajrá! Élvezzétek teljes mértékben. Nekem személy szerint az egyszerűség = öröm.

Mi az otthonunkban nagyon komolyan vettük az egyszerű karácsonyt az öröm maximalizálása érdekében! Egyelőre „egykosaras” politikánk van – vagyis egy nagy műanyag edény van a karácsonyi dekorációhoz (plusz a karácsonyfa állványunk). Minden évben, amikor új díszt vagy dekorációt kapunk vagy veszünk, kirakunk valamit annak érdekében, hogy mindez egyensúlyban maradjon.

Noha azt gondolom, hogy a politikánk kibővülhet egy „kétkosaras” politikára (vagy többre), amint a lányunk elkezd díszeket készíteni, de az elv ugyanaz marad: Tartsuk meg az egyszerűséget és élvezzük a folyamatot.

2. Készíts és tartsd is be a karácsonyi költségvetést

Csábító lehet a túlköltekezés, amikor a karácsonyi ajándékokról van szó. Mielőtt azonban elkezdenénk bevásárolni, készítsünk költségvetést (excel táblázaton vagy papíron). Adjuk össze az egészet, és nézzük meg, megengedhetjük-e magunknak az összeget. Ha nem, akkor faragjunk le belőle. Ne hagyjuk, hogy a karácsonyi kiadások átgyűrűzzenek az új évre. Garantáltan megkeseríti az örömünket.

3. Karácsony előtt szelektáljuk ki a gyerekek nem használt játékait

Mindenkinél más a szokás, de nálunk, amikor a lányom sok ajándékot kap, egy részem kissé bepánikol. Bár nagyon hálás vagyok, nem tudom megállni, hogy ne gondoljak arra: Hová fogom tenni ezeket a játékokat? Mivel tudjuk, hogy gyermekeink új játékokat kapnak karácsonyra, okos dolog lehet, ha már most a régi vagy nem használt játékokat eladományozzuk, hogy helyet biztosítsunk a karácsonyi ajándékoknak. Így karácsonykor nyugodtak lehetünk, tudván, hogy minden új játéknak lesz helye.

4. Tudatosan válassz ajándékokat

Amikor ajándékokat adok, vagy néha csak kedvem támad adakozni akár az ajándékozás kedvéért, vagy akár kötelességből, nos ezekben a pillanatokban visszatekintek gyerekkorom azon érzéseire, amikor a szüleimnek vettem ajándékokat. Ezek az egyszerű kis ajándékok valóban tiszta szívből származtak – és az adakozás vágyából.

Mielőtt valakinek vásárolnánk, tegyük fel a kérdést magunknak: Mit közöl ez az ajándék a másik személlyel? Szeretetet mutat? Kihasználja az érdekeiket?

5. Korlátozzuk teendőinket, hogy a családdal töltött időre koncentrálhassunk

A karácsony számos meghívással is jár: vendégségek, összejövetelek és süteményhegyek. Szeretem ezt! Ha azonban túlságosan megtelik a naptárunk, ez elveheti a családtól az időnket. Fontos, hogy tudatosak legyünk a karácsonyi szezonban. Ne mondjunk igent minden meghívásnak; hagyjunk időt a családunkra.

Idén döntsünk úgy, hogy a karácsonyt ismét varázslatossá tegyük, leegyszerűsítve és a családunkhoz igazítva.

freepik.com

via

- Hirdetés -