Együtt leszünk család.

A lovaglás előnyei gyereknél

A lovaglás egy rendkívül hasznos tevékenység, amely pozitív készségekkel és élethosszig tartó lovak iránti szeretettel ruházza fel a gyerekeket. Ha gyermeked is szeretné kipróbálni ezt a sportot, akkor cikkünkben sok hasznos információt találsz majd.

A lovaglás tanulásának előnyei

A gyermekkor tele van történetekkel, dalokkal és szerepjátékokkal a lovakról, így a lovaglás tanulása izgalmas új dimenziót adhat a gyermek négylábú barátaival kapcsolatos élményéhez. A szabadban végzett jó fizikai gyakorlatok nyilvánvaló előnyei mellett a lovaglás sok más belső tulajdonságot is kivált gyermekeinkben. Például:

- Hirdetés -

- Hirdetés -

 • Egy életen át tartó lovak iránti szeretet, amely különböző jutalmakat hoz a gyermekkor különböző szakaszaiban

 • Inspiráló és pozitív ok arra, hogy aktívak maradjunk

 • Jó koordinációs és egyensúlyi készség

 • Javított szociális készségek

 • Magabiztosság – megtanulni lovagolni és gondoskodni egy náluk kétszer nagyobb állatról, amely valóban képessé teheti a gyerekeket szinte bármire

 • Felelősség – a lovak gondozása, etetése és egészségük megőrzése megtanítja a gyerekeket a másokról való gondoskodásra.

Ez is egy hatékony felszabadulási forma – a szabad levegőn való tartózkodás fokozza gyermeked boldogságérzetét, segít abban, hogy kevésbé stresszesnek érezze magát, és általános jólétet érezzen. A tapasztalt lovasok a sport nyújtotta szabadságról is beszélnek, és arról, hogy nincs izgalmasabb vagy kifizetődőbb, mint a szabadban lovagolni.

- Hirdetés -

Lovarda keresése

- Hirdetés -

Sok helyen már három éves gyerekeket is felvesznek, de vannak, akik azt szeretik, ha legalább öt-hat évesek. Általában kis csoportokban vagy egyénileg tanítanak, hogy minden tanuló megfelelő szintű figyelmet kapjon, de ha szívesen fizetsz többet, akkor egyéni leckéket is foglalhatsz. A lovasiskolák különböző órastílusokat és tevékenységeket is működtethetnek, ezért gyakran bölcs dolog szétnézni, amíg nem találtok egy jó lovardát, amelyben gyermeked jól érzi magát, a természetének leginkább megfelelő leckékkel és tevékenységekkel kiegészítve. Sok iskola azt tanácsolja, hogy kezdjetek el egy-egy foglalkozást, hogy a gyermek jól elsajátítsa az alapokat, mielőtt csatlakozik egy csoporthoz, és nem várják el, hogy elkötelezzétek magatokat egy órasorozat mellett, amíg nem biztos abban, hogy a gyermek élvezni fogja.

Kezdés

Az első leckék általában a lovak megismerését jelentik, és olyan alapvető lovaglási ismereteket tanítanak, mint például:

 • fel- és leszállás a lóról

 • hogyan kell helyesen ülni

 • hogyan kell járni és ügetni

 • helyesen tartani az uralmat

 • jelzések a ló irányításához, kormányzásához és (ami a legfontosabb!) megállításához.

A gyerekeket mindig a magasságuknak és képességeiknek megfelelő méretű lovakkal és pónikkal párosítják, így boldognak, magabiztosnak érzik magukat, és irányíthatják tetteiket.

És ha aggódsz amiatt, hogy a elvágtatnak majd, ne félj! Az első óra általában egy zárt homokos iskolában vagy pajtában zajlik, kifejezetten kezdőknek, és a gyermek csak akkor hagyja el az istállót, ha az oktató úgy érzi, hogy elérte a megfelelő színvonalat.

A lógondozás ugyanolyan fontos, mint a lovaglás, mint az egyik alapvető dolog, amelyet gyermekednek tudnia kell. A lecke egy részét valószínűleg a póni vezetése, ápolása és felnyergelése fogja kitenni, tehát ne érezd, hogy ez pazarlás. Egy fél órás leckében gyermeked lehet, hogy csak 20 percet tölt ténylegesen lovaglással, így érdemes utánajárni, hogy az istállógondozás benne van-e vagy sem. Összességében az óráknak szórakoztatónak, haladónak és építő jellegűnek kell lenniük, sok egyéni/csapatgyakorlattal, játékkal és egyéb tevékenységgel. A tanár valószínűleg különböző óravázlatokat alkalmaz, hogy olyan tevékenységek széles skáláját vezesse be, amelyek növelik az önbizalmat, segítik gyermeked a lovak megismerésében és bizalmat építeni.

Felszerelés

A lovarda kölcsönözhet kobakot, és a kisgyermekek számára testvédőket is bérelhetnünk. A kobak és sok helyen a gerincvédő is elengedhetetlen, ha néhány óránál többet terveztek, és ezeket mindenképpen érdemes beszerezni. Mivel autósülés nélkül sem ültetnéd be gyermeked egy autóba, ezért ne ültesd lóra se védőfelszerelés nélkül. Javasoljuk, hogy gyermeked olyan kényelmes ruházatba öltöztetsd, amely nem korlátozza a mozgást – bár a legjobb, ha kerülitek a bő ruhát, mivel az összecsapódhat, és riaszthatja a lovat vagy a pónit. A kis sarkú és sima talpú csizmák vagy cipők a legjobbak, mivel ezek jobban megfogják a kengyelt, és biztonságban érzik magukat.

Ne ess kísértésbe, hogy az első edzés után egy teljes lovaglókészletet vegyél! Lehet, hogy gyermekedet lenyűgözik tapasztaltabb társai, akik lovas nadrágban, csizmában és lovaglódzsekisben járnak, de ez később jöhet, ha tudod, hogy hosszú távon is csinálni fogja…

Biztonsági szempontok

Sok sporthoz hasonlóan a lovaglás során is előfordulhatnak balesetek, ezért a megfelelő biztonsági technikák és óvintézkedések elsajátítása elengedhetetlen.

Bölcs dolog ellenőrizni, hogy a lovarda hogyan közelíti meg a biztonságot, és érdeklődj, hogy a kurzus mekkora részét szenteli a biztonsági technikák tanításának. A legtöbb lovarda nagyon komolyan veszi, és a tanítási struktúra szerves részét kell képeznie a gyerekeknek a lovakkal való bánásmód, a lovaglásra való felkészítés és az esés esetén a teendők oktatása.

Milyen összegre számíthatok?

A lovaglás drágább tevékenység lehet, mint a labdasport, de az általa kínált előnyök és élvezet szintje miatt megéri a kiadást. Valószínűleg az órák árai a lovardától, a területtől és az óra típusától/hosszától függően változnak, így ha a költségvetés elengedhetetlen a számodra, nézz körül, amíg nem találsz olyan lovasiskolát, amely költséghatékonyabb lehetőségeket kínál. Egy fél órás lecke ára 4000 és 7000 Ft között mozog a helyszíntől és az oktató színvonalától függően. Ha gyermeked tanfolyamot szeretne végezni, ellenőrizd, hogyan működik a fizetés, és mi történik, ha lemarad egy leckéről – különösen, ha sok hétvégét vagytok távol, és nem tudod garantálni, hogy gyermeked minden egyes leckén ott lesz vagy netán megbetegszik.

Lovak és gyerekkönyvek

Gyermeked lovak és lovaglás iránti szeretetét tovább növelheted könyvekkel és történetekkel a témában. Biztos, hogy imádni fogják a különféle könyvek sokféleségét, és új technikákat, tanácsokat és rengeteg inspirációt kaphatnak. Íme néhány kedvencünk:

 • Cseresznyevölgyi lovasiskola,

 • Szilaj történetei,

 • Mi Micsoda Junior: Lovak és pónik,

 • Délceg, a póniló,

 • Csoda és Kósza,

 • Kockacukor lovassuli

via

freepik.com

Szólj hozzá