Együtt leszünk család.

A nagy ovi kérdés: menjünk, vagy ne menjünk?

Az oktatási államtitkár múlt heti bejelentésének értelmében június másodikán, vagyis jövő kedden kinyitnak Budapesten is az állami fenntartású óvodák, bölcsödék is, a vidéki és a magánovik nagy része pedig már ezen a héten kinyitott. Sok szülő alig várta, hogy újra lehessen óvodába, bölcsödébe vinni a gyerekeket, hiszen elfogyott a szabadságuk, vagy otthonról dolgoznak és nagyon nehéz a gyerekek mellett ténylegesen elvégezni a munkát is.

Sokan azonban bizonytalanok, hogy bevigyék-e gyerekeket, hiszen ahogy a kormány is felhívja rá a figyelmet a járvány-veszély nem múlt el, továbbra is óvatosságra intenek.

Az óvodák is szigorú szabályokat vezettek be, és a Nemzeti Népegészségügyi Központ is részletes szabályzatot tett közzé az oldalán.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Összeszedtük mely szabályokra kell a legjobban odafigyelni:

1. Az intézményekbe kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató, gyermek és dolgozó mehet.

- Hirdetés -

2. Kiemelt figyelmet kell fordítani a gyermekek és a dolgozók személyi higiénéjének betartatására, melynek központi eleme a gyakori, alapos szappanos kézmosás, kézfertőtlenítés. Kerülni szükséges továbbá a felesleges közvetlen testkontaktust, valamint a saját arc, szem, száj érintését is.

- Hirdetés -

3.A kontaktusok csökkentése érdekében a gyermekek átadása az ajtóban történik, a szülők nem mehetnek be az óvodába és a kertbe is csak szájmaszkban a védőtávolság betartva léphetnek a bejárati ajtó előtti területre.

Mindenhol javasolják a fertőtlenítők kihelyezését a bejáratokhoz, valamint a gyakori szappanos, alapos kézmosást.

A gyerekek egy alvós állatot vihetnek magukkal, valamint minden nap tiszta szett ruhát, és lehetőleg melegebb ruhadarabokat is csomagoljanak be a szülők, mivel nem maradhat bent semmi a váltócipőn kívül.

Az elmúlt napokban folyamatosan felmérték a szülői igényeket, hogy ki vinné be a gyerekét, de mivel az óvodák korlátozott számú gyereket fogadhatnak, ezért ha van rá lehetőségünk, hogy otthon legyünk velük a nyári szünet alatt is, inkább ne vigyük be. Így az óvónőknek is könnyebb odafigyelniük a fenti szabályok betartására és segíthetünk azon szülőknek is, akiknek nincsen lehetőségük otthon maradni a gyerekükkel a munkájuk vagy egyéb okok miatt.

Természetesen órási dilemma lehet ez minden szülőknek, különösképp azoknak akik szívük szerint nem vinnék be, ám a munkájuk miatt nincsen más választásuk.

Ám most nagyon fontos, hogy mindenki a saját életkörülményei és belátása szerint cselekedjen felelősen.

Kiemelt kép: freepik.com

Szólj hozzá