Együtt leszünk család.

Alkossátok meg a saját ünnepi hagyományotokat

Az adventi készülődés igazán meghitt és örömteli egy család életében. Egy gyermek érkezésével új családként folyamatosan újabb és újabb családi hagyományokat alkotunk meg, nincs ez másként az ünnepekkor sem.

Az, hogy milyen szokásokat tartotok meg karácsonykor az csak rajtatok áll. Azért mert a szüleitek és nagyszüleitek évtizedeken át valahogyan csináltak valamit, az még nem jelenti azt, hogy nektek ugyanígy kell tennetek.

Ti most már külön család vagytok, nyugodtan alkossátok meg a saját ünnepi hagyományotokat. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány kedves családi hagyományt, amelyet akár ti is a sajátotokká tehettek:

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Adventi koszorú készítés

Nem muszáj hagyományos koszorút készíteni, vagy venni. Alkossatok hagyományt és legyen teljesen egyedi a koszorútok. Készítsétek akár minden évben közösen a gyerekekkel.

- Hirdetés -

Mézeskalács sütés

- Hirdetés -

Akármennyivel is nehezebb gyerekkel sütni-főzni, a karácsonyi mézeskalácssütés a gyerekekkel egy igazi ünnepi hagyomány. Hagyd, hogy kiszúrja a tésztát a formákkal, majd az elkészült süteményeket ő díszíthesse fel.

Ablakdísz

A gyerekek szeretik nézegetni az ablakon lévő díszeket. Vágjatok ki papír hópelyheket vagy fújjatok hóspray-vel díszeket az ablakra. De a fehér krétafilccel rajzolt téli mesevilág is népszerű választás.

Karácsonyi képes/üdvözlő lap

Ha szoktatok képeslapot küldeni az ünnepekre, azokat saját magatok is megalkothatjátok. Akár a családtagoknak ajándékkísérőként, akár a szomszédoknak is bedobhattok, biztosan örülni fognak neki.

Díszek készítése

Egy esős, borongós napra kiváló időtöltés lehet, ha leültök kézműveskedni a gyerekekkel. Készítsetek karácsonyfa vagy otthoni ünnepi díszeket, akár ajtódíszt is.

Készítsetek közösen gasztró ajándékot

Egy saját magatok által készített gasztró ajándékkal megalapozod gyermekedben az adni jó fogalmát. Nem kell mindig a legnagyobb, legdivatosabb ajándékokat ajándékozni, egy saját magunk által elkészített gondoskodás többet ér.

Legyen az akár egy pár darab gyerekek által feldíszített mézeskalács a nagyszülők számára, tökéletes ajándék lesz.

Ehhez ötleteket itt találtok: Utolsó pillanatos gasztró ajándékok

Fessetek díszeket

Egy natúr színű díszt feldíszíthettek közösen a gyerekekkel, vagy ha tudsz kalligrafikusan írni, akkor mindenkinek gyárthatsz saját névre szóló karácsonyfa díszt.

Mézeskalács házikó

Ha esetleg túl nagy feladatnak is tartod, hogy a formákat is ti magatok süssétek ki, és ezért inkább hozzá sem kezdesz, akkor jó ha tudod, hogy emiatt nem kell lemondanotok a mézeskalácsház összeállításáról.

Számos helyen lehet kapni előre formázott házakat, amit csak össze kell állítani a krémmel és már díszíthető is.

Alkossatok meg egy karácsonyi mesét

Csodálatosan meghitt szokást alakíthattok ki, ha minden este közösen összebújva elkezdtek egy karácsonyi mesét megalkotni. Estéről estére bontakozik ki a történet, a gyerekeket gondolkodásra és türelemre taníthatod ezzel.

A saját egyedi, varázslatos mesétekről már nem is beszélve.

Válasszatok egy karácsonyi szokást a világ bármelyik részéről és próbáljátok ki

Küldjetek minden ismerősötöknek karácsonyi képeslapot, mint a kanadaiak, vagy díszítsétek a házat gyönyörű trópusi virágokkal, mint a Costa Ricán élők.

Aludjatok a karácsonyfa alatt

Ennél szebb szokást nehéz elképzelni az ünnepek alatt. A gyerekeknek valódi varázslat a karácsonyfával egy szobában aludni. Ágyazzatok meg a nappaliban matracokon, vagy ha kihúzható a kanapé akkor ott és élvezzétek a karácsonyi fényeket az este mese alatt is.

Önkénteskedjetek

Nem csak az adventi időszakban lehet önkénteskedni, de akár karácsonykor is felkereshetitek az idősebb szomszédokat, egy-egy bejglivel vagy más apró kedvességgel kívánva nekik boldog ünnepeket. Ha a gyerekek már fiatal korukban látják, hogy másokon segíteni jó, felnőve sem felejtik el ezt a szokást.

Legyen közös ünnepi ruhátok

Akár karácsonyi pulóvert vagy karácsonyi zoknit választotok, kedves ünnepi hagyománnyá válthat, hogy Szenteste a család minden tagja ugyanabban az ünnepi ruházatban van.

Bármit is válasszatok, minden új hagyománnyal a közös családotok alapjait fektetitek le. Ahogy nőnek a gyerekek, egyre több saját szokásotok, tradíciótok lesz.

Akár minden évben is bevezethettek egy-egy új dolgot, amitől kialakul a saját ünnepetek.

 

pexels.com

- Hirdetés -

Szólj hozzá