Együtt leszünk család.

Amit minden szülőnek tudnia kell gyermekei medence biztonságáról

Itt a nyár, és akár a hátsó udvaron felállított medencénél keresünk hűsölést, akár a strandot választjuk, ezt a fontos dolgot minden szülőnek tudnia kell a medencebiztonságról. Akár felfújható a medencénk, akár a föld feletti, vagy a föld alatt van, a vízi játék és az úszás az udvart olyan hellyé változtathatja, ahol az egész család szeretne lenni, de a biztonsági szakértők szerint a szülőknek fontos, hogy tudják, hogy a fulladás több családot érint, mint amennyire gondolunk.

A szülőknek ki kell jelölniük egy figyelőt

Medencés parti vagy főzés közben sok minden történik, és természetes, hogy elterelődik a figyelmünk. Ezért javasolják a szakemberek a szülőknek és a felnőtteknek az ilyen összejöveteleken, hogy váltsák egymást a “kijelölt megfigyelőként”, és teljes mértékben a medencében vagy az akörül játszó gyerekekre koncentráljanak.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A Safe Kids Worldwide felmérése szerint sok szülő (48%) úgy gondolja, hogy fröccsenést, sírást vagy sikoltozást hallana, ha gyermeke veszélyben lenne a medencében, de az elmerülési sérülések általában csendesen történnek, ezért jobb figyelni, mint a fülünkre hagyatkozni. A négy év alatti gyerekek különösen ki vannak téve a fulladásnak, ezért a medencében úszva kartávolságban kell tartani őket.

Tanuljon úszni a gyerek (de továbbra is felügyeljünk)

- Hirdetés -

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia szerint az egy évesnél idősebb gyermekeknél kisebb a fulladás veszélye, ha valamilyen formális úszási oktatást kaptak. Nincs azonban bizonyíték arra, hogy az úszásoktatás vagy a vízi túlélési készséggel járó tanfolyamok megakadályozhatják a megfulladást az egy évesnél fiatalabb csecsemőknél.

- Hirdetés -

Bár igaz, hogy az úszásoktatás nem helyettesíti a felnőttek felügyeletét, a csecsemő úszásoktatás jó módja annak, hogy bemutassuk gyermekünknek (és esetleg ismétlő tanfolyamra is szükség lehet) a vízbiztonság alapjait.

A babák önmentő úszásoktatása (amelynek célja, hogy megtanítsuk a kisgyerekeket a hátukra gördülésre és lebegésre) népszerűek a szülők körében, de az utóbbi években vita tárgyát képezték, és a biztonsági szakértők nem akarják, hogy a szülők túl magabiztosnak érezzék magukat a gyermek képességeiben egy ilyen tanfolyam miatt.

“A szülők azt gondolhatják, hogy nem kell olyan gondosan felügyelniük” – mondta a Global Newsnak Barbara Morrongiello, a fulladás megelőzését tanulmányozó professzor a Guelphi Egyetemen. Morrongiello megjegyzi, hogy a kisgyermekek úszásoktatása segíthet a gyerekeknek abban, hogy magabiztosak legyenek a vízben, de nem akarja azt elérni, hogy a szülők túlságosan magabiztosak legyenek.

Szereljünk fel kerítéseket és korlátokat

Felmérések szerint a négy éven aluli gyerekek legtöbb fulladással járó balesete a hátsó udvarban található medencékben történik, ezért ha van medencéd, az akadályoknak kell kiemelt fontosságúnak lenniük. Egy, a sérülések megelőzésével foglalkozó jótékonysági szervezet szerint “egy kerítés, amely teljes gátat szab a medence minden oldalán, megakadályozhatja, hogy 10-ből hét gyerek megfulladjon az öt évnél fiatalabb korosztályban“.

Valójában a legtöbb medencébe fulladás nem akkor következik be, amikor a család együtt van, hanem amikor egy gyermek valahogyan beleesett a medencébe egy olyan időszakban, amelyre nem számítottak. Ezért a jól és önzáró kapuk, amelyek kifelé nyílnak a gyermekek számára elérhetetlen reteszekkel“, valamint a “további akadályok, például automatikus ajtózárak és riasztók, amelyek megakadályozzák a hozzáférést, vagy figyelmeztetnek, ha valaki belép a medence területérerendkívül fontosak a szakértők szerint.

via

freepik.com

 

- Hirdetés -