Kicsi és reális étrend változtatásokkal könnyen javíthatunk a saját és családunk egészségén. Itt van öt egyszerű ételcsere, amelyeket viszonylag könnyen kivitelezhetünk a mindennapokban is.
A tej és tejtermék zsírbevitelének csökkentése az egyik legegyszerűbb ételcsere. A teljes tejről a zsírszegény tejre váltással zsír bevitelt takaríthatunk meg.
A cukros vagy csokoládé joghurtokról is válthatunk hozzáadott cukor nélküli gyümölcs joghurtokra.
Ami a húst illeti, könnyen csökkenthető a zsír; cseréljük le a csíkos szalonnát sovány hátsó szalonnára, vegyük le a csirkéről a bőrt, és vágjuk le a zsírt a sertésszeletről. Nyilvánvalónak tűnik, de oly sokan elfelejtjük megtenni.
Egy másik nagyszerű tipp az, hogy a marhahúsból a pulyka darált húsra váltsunk – nemcsak olcsóbb, hanem sokkal egészségesebb is, és ha egyszer más összetevőkkel ízesítjük – pl. bolognai szószhoz –és kombináljuk -, akkor a család alig fogja észrevenni a különbséget.
3. Kenyér, sütemények és gabonafélék
Még a kenyér, a sütemények és a gabonafélék esetében is megtalálhatjuk az egészséges táplálkozás módjait. Váltsuk le a kedvenc csoki bevonatú reggeliző pehelyt natúr, teljes kiőrlésű változatra. Kenyérfélékből választhatjuk a szénhidrát csökkentett változatokat.
Szendvicset készítesz? Csak egy szelet kenyeret vajazz meg kettő helyett, és azonnal leredukáltad a zsírt. Alternatív megoldásként kipróbálhatjuk a vaj helyett az alacsony zsírtartalmú napraforgó- vagy az olívaolaj-margarint.
Ugyanez vonatkozik a szendvics töltelékére is; váltsunk alacsony zsírtartalmú majonézre, és megspórolunk 14 g zsírt egy sonkás tojásos majonézes szendvicsben.
5 Burgonya és sós rágcsálnivalók
A burgonya remek. Nem csak olcsó és tartalmas, ha helyesen főzzük, akkor egészséges és finom ételek is készülhetnek.