Együtt leszünk család.

Beszéljünk az örökbefogadásról!

Kisrigók: a könyv után a Bábszínház színpadán is

November 9-e az örökbefogadás világnapja, és október 30-án mutatja be a Budapest Bábszínház Paulon Viktória: Kisrigók – három gyerek hazatalál című meseregényének színpadi adaptációját. A kötet a Pagony Kiadó gondozásában jelent meg még 2017-ben, a darabot Gimesi Dóra adaptálta színpadra és Hoffer Károly rendezte.

 

Paulon Viktória: Kisrigók – három gyerek hazatalál, (illusztrálta Agócs Írisz)


Hogyan beszéljünk az örökbefogadásról? Mi történik, ha részesei vagyunk a történetnek? Mit tehet az örökbefogadó szülő? Mit kezdhet egy átlagos gyerek azzal az információval, hogy vannak, akiknek nincsenek szüleik? Paulon Viktória, a
http://kisrigok.blog.hu/ három gyerek örökbefogadásán keresztül mesélt erről az érzékeny, elhallgatott helyzetről. Valódi, őszinte bejegyzései gyorsan hatalmas rajongótábort hoztak, ő volt az első, aki a magyarországi örökbefogadásról először közvetlenül és pontosan mesélt, erőt adva ezzel sok más szülőnek, örökbefogadott gyermeknek és családnak. A meseregénnyé szőtt igaz, mégis varázsaltosan mesés történetet még 2017-ben jelent meg a Pagony Kiadó gondozásában, és idén novembertől a Budapesti Bábszínházban is látható a könyv alapján készült darab.

- Hirdetés -

- Hirdetés -


A kisrigók: Csabó ötéves, Szaszka hat, Gigi csak négy. Egyikük a gyerekotthonban lakik, a másik kettő nevelőmamánál. Nincs igazi otthonunk, nincs igazi családjuk, nincsenek saját játékaik és szép könyvespolcuk. De van varázstelefonjuk és hírvivő beszélő galambjuk, Kukrú, aki mindenben segíti őket. Mert hiába választja el őket sok-sok kilométer, ők mégis tudják egymásról, hogy testvérek és összetartoznak, együtt kell élniük. Megkeresik egymást és a szüleiket. Átkelnek akárhány akadályon, kicselezik a felnőtteket, átmásznak falon, kerítésen, de összetalálkoznak, mert összetartoznak.
A lebilincselő meseregény a szeretet erejéről szól, tele van izgalommal, varázslattal és szívszorító érzelemmel, miközben valós történeten alapul – három gyerek hazatalálásának, örökbefogadásának útját meséli el úgy, ahogy azt a “kedves néni”, az anyukájuk elmesélte nekik az új (azóta már nagyon is jól megszokott) otthonukban. Agócs Írisz líraian finom rajzai tökéletesen illeszkednek a történethez.
Tökéletes, terápiás erejű mesekönyv örökbefogadó családoknak, ám a meseregény önmagában is remekül megállja a helyét meseregényként anélkül, hogy az örökbefogadás progresszív tematizálását kiemelnénk – mese ez a mese kedvéért. Ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy a tabusítás, a sztereotípiák normatívája helyett megtapasztalhassák a gyerekek, milyen sokféle család létezik, így a könyv remek lehetőséget biztosít minden családnak, hogy a különféle családi modellekről és helyzetekről beszélgessünk.

Ritkán történik meg velem, hogy belefogok az olvasásba, és a harmadik mondatnál már úgy érzem, hogy érdemes volt elkezdenem. A Kisrigók olvasásakor éppen ez történt. A három gyerekszereplő rögtön annyira élővé vált, hogy majd’ kiugrottak a betűk közül.

- Hirdetés -

Ebben a mágikus mesében olyan elevenen és magától értetődő természetességgel teremnek a csodák, ahogy az csak egy gyerek fejében létezhet. Szívből ajánlom gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.” (Berg Judit)

- Hirdetés -

5 éven felülieknek

https://www.pagony.hu/mese-az-orokbefogadasrol–mindenkinek Pulay Klára, örökbefogadással foglalkozó pszichológus írása

https://www.pagony.hu/mindenkinek-vannak-szulei Beleolvasó a könyvbe

https://www.pagony.hu/ahol-a-csodak-laknak Berg Judit írása a könyv kapcsán

A bábszínházi előadás részletei: https://budapestbabszinhaz.hu/babszinhazeloadasok/kisrigok/

- Hirdetés -