Együtt leszünk család.

Egészséges falatok nem csak gyerekeknek

Szülőként elsődleges szempont, hogy lehetőség szerint mindig egészséges, tápláló és finom ételeket tegyünk a családunk elé. Ám a gyerekek gyakran sztrájkolnak és nem hajlandóak ezen törekvéseinket támogatni, egészen egyszerűen nem eszik meg ezeket az ételeket.

Éppen ezért kipróbálunk mindenféle trükköket, amikkel rávehetjük őket az egészségesebb falatok fogyasztására, és reméljük, hogy sikerrel járunk.

Nem volt ezzel másképp Hujbert Viki sem, aki már a gyermekei születése előtt felismerte, hogy sokkal tudatosabban, több természetes alapanyagot kellene használnia étkezéseik során. Amikor édesanya lett még inkább megerősítést nyert, így nem csak a saját családjának az étrendjét kezdte el teljesen átalakítani, hanem létrehozott egy Facebook csoportot (Gyümölcs és zöldség a törpék földjén) és megalkotta a GagaBu márkát, hogy minél több szülővel, családdal megismertesse, megszerettesse az egészséges, növényi étrendben is rendkívül gazdag táplálkozás fontosságát.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Ismerjétek meg most ti is Vikit és a GagaBu márkát:

Kérlek mondj pár szót magadról, és, hogy mivel foglalkozol.

- Hirdetés -

Kiki vagyok (Hujbert Viki, feleség, 2 kisfiú édesanyja 2,5 éves és 4 hónaposak) Veszprémből. Környezetmérnöki és vegyészmérnöki végzettségem van, laboratóriumvezetőként dolgozom, jelenleg otthon vagyok gyermekeinkkel. Az egészséges táplálkozást keresve rátaláltam a teljes értékű növényi étrendre. Ekkor arcon csapott a felismerés, hogy milyen kevés zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyest, magokat, magvakat, tehát természetes alapanyagot használok. Pedig azt gondoltam, hogy egészségesen táplálkozom, és szinte napi szinten főztem is otthon. Kevés időm volt az ismeretek megszerzésére, mert ekkor már várandós voltam első gyermekünkkel, így gyorsan kellett utána olvasnom mindennek, és kipróbálni rengeteg receptet, mert sejtettem, hogy a gyerekek mellett ez nem lesz könnyű, és szerettem volna természetesen azt is, hogy minden szükséges tápanyaghoz hozzájussanak. Így tettem szert tapasztalatra viszonylag gyorsan a táplálkozási szokások megváltoztatásában várandósan és szoptatva, majd 2 kisgyermekkel.

- Hirdetés -

Honnan jött az ötlet, hogy létrehozd a Facebook csoportod és a weboldalad, amelyekkel a zöldség és gyümölcsfogyasztás fontosságára hívod fel a figyelmet, már gyerekkorban is?

A családunkban többeknek van ekcémája, de a tüneti kezelések tőlem idegenek, és sajnos mást az orvosok nem tudtak javasolni, én ebbe nem tudtam belenyugodni. Emiatt kezdtem el mélyebben beleásni magam a táplálkozástudományba, már amennyire ez lehetséges kevés idővel, gyerekek mellett, laikus szemmel. Ennek kapcsán sokakkal beszélgettem, orvosokkal, dietetikusokkal, sorstársakkal a betegség és a táplálkozás kapcsán is. Ekkor voltunk a hozzátáplálás időszakában, így ezzel kapcsolatban is sok mindent elolvastam, és ekkor láttam azt, hogy milyen sokaknál gond az, hogy a gyerekek ezt vagy azt nem kóstolják meg, hogy csak a tésztát és húst eszik, vagy azt sem. Az én kisfiam jól gyarapodott, és mi imádunk enni, ő is, de néha nálunk is adódtak ilyen időszakok. Nagyon érdekelt, hogy mi az oka ennek a különbségnek, és megoldani sok ember problémáját, hiszen párhuzamosan olvastam, hogy mennyire fontosak a zöldségek és a gyümölcsök egészségünk szempontjából, tehát életmentő lehet, hogy valaki gyermekkorban megszereti-e ezeket az alapanyagokat. A weboldal azért volt szükséges, hogy legyen egy saját felületem, ahol gyűjthetem az infókat. Idővel észrevettem, hogy napi 10 ötletem is lenne, és ha valakivel beszélgetek róla, kipróbálja szívesen, és be is szoktak jönni. A Facebook csoportba is váratlanul sokan csatlakoztak, és már szakemberek is, pedagógusok, kisgyermekekkel foglalkozók, sőt több anyuka az ő ajánlásaikra csatlakozott, ez nagyon meglepett, de nagyon boldoggá tesz, motivációt ad, és így már nagy felelősségem is van. Sok tervem és ötletem van, lehet majd beszélgetéseket, programokat szervezni, termékeket kapcsolni ehhez, online és offline is, megpróbálom az igényekhez alakítani azt, hogy mit szervezek majd.

A gyerekeid hogyan viszonyulnak a zöldség/gyümölcsfogyasztáshoz? Előfordult nálatok olyasmi, hogy más ételekbe kellett belecsempészni egy-egy egészségesebb hozzávalót, hogy megegyék?

A kisebb fiam még csak 4 hónapos, ő egyelőre a szoptatás kapcsán találkozik zöldségekkel és gyümölcsökkel, bízom benne, hogy nem lesz gondja vele. Ahhoz képest, hogy sokan féltettek a teljes értékű növényi étrend miatt várandósan, a kisfiam természetes úton született 4550 grammal, egészségesen. Azóta is jól fejlődő, egészséges baba, a 2,5 éves kisfiam bőre pedig sokkal szebb, mint egy éve volt, persze ezek észrevételek, nem bizonyított tények, de én azt gondolom, az étrendünk változtatásának volt ezekre pozitív hatása. Csempésznem nem kellett, ha nem kért valamit a kisfiam, akkor eddig elég volt pár alapvető trükk, hogy majd én megeszem, semmi gond, vagy kérlek vidd oda az asztalra, vagy elkészítettem máshogyan vagy szépen tálalva, stb. Ha bele tettem valamilyen turmixba, azt el is mondtam, sőt látta, mert együtt készítettük, mondtam nézd, teszünk bele akkor ezt és azt, és akkor olyan színű és ízű lett, amilyet ő választott, de belekerülhetett minden, amit szerettem volna. Ettől függetlenül szerintem a csempészéssel sincs gond, főleg ha időleges, mert ha többször találkozik egy adott alapanyaggal a szervezetünk, akkor egy idő után változhat az ízlésünk, hiszen van kapcsolat az elfogyasztott ételek, a bélflóránk összetétele, és az ízlésünk közt, tehát ezek kapcsolatban vannak azzal, hogy mit kívánunk meg.

Te milyen trükköket szoktál bevetni, hogy a gyerekeid változatosan, sokféle zöldséget, gyümölcsöt fogyasszanak?

Amiket megosztok a GagaBu Facebook oldalon és a Gyümölcs és zöldség a törpék földjén Facebook csoportban, azt szinte mindet kipróbáltam, talán csak a képzeletbeli barátnak nem terítettem még meg, de ami késik nem múlik.  A teljes értékű növényi étrend miatt szinte elengedhetetlen, hogy sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk, ezek néha nem is direktben vannak elrejtve, hanem nálunk olyanokba is bekerül egy hüvelyes, amibe más étrenden lévő nem is gondolná. Sőt olyan egyszerűen lehet így például lekvárt vagy pudingot készíteni, ami korábban eszembe sem jutott, csak lekaptam egy adalékanyaggal és cukorral teli, messziről érkező és hatalmas gépek segítségével gyártott készterméket, miközben csak főznöm kellett volna egy-két órát egy gyümölcsöt vízzel. Ezek alapvető változások, de szinte mindennek az alapját megváltoztatva teljesen más eredményhez vezet, tulajdonképpen egyszerűsödik vele minden. 

Hogy látod, milyen a mai gyerekek étrendje? A szülők próbálnak tudatosan odafigyelni, hogy változatos és egészséges fogásokat készítsenek?

Őszintén én a két végletet látom: vagy nagyon fontos ez valakinek, és maximálisan odafigyel erre, és van aki nem tulajdonít neki olyan nagy jelentőséget. Azt túlzásnak érzem, hogy egy gyerek csak lisztes, cukros, húsos ételeket egyen, ennyit azt hiszem kijelenthetek, hogy ekkor szükség van odafigyelésre és változtatásra. A zöldség és gyümölcs fogyasztása mindenképp előnyös, ezt támogatnunk kell, és biztosítani a gyerekeknek, hogy egyenek, és ha tudunk minél több lehetőséget kínálni nekik. Több alkalmat, többféle fajtát, és többféle formában is, hogy megtalálják azt, ami nekik jó, amit ők szeretnek, hiszen minden ember más, minden gyerek más. Amit mi szeretünk, egyáltalán nem biztos, hogy a gyermekünk is szereti. Persze számít, hogy a család mit eszik jóízűen, ennek hatalmas befolyása van a gyermekre, de ettől függetlenül lehet olyan eset is, persze ha nem minősítjük negatívan, hogy a gyerek szeret valamit valahogyan enni, mi pedig nem. Ezért kell megkínálni mindenképpen, nem minősíteni, és elfogadni, kínálni azt, amit szeret. Eljön az idő, amikor már magának elkészíti. A közétkeztetés is fontos ennél a kérdésnél, hiszen amikor közösségbe kerülnek a gyerekek, akkor találkozhatnak más ételekkel, elkészítési módokkal, alapanyagokkal. Itt már nem csak a szülő hozzáállása, illetve az általa elkészített ételek, az otthon ismert étrend van a gyerek szeme előtt, hanem másoké is. Ez egy vízválasztó időszak ebben biztos vagyok, de tapasztalatom ebben még nincs. Biztos vagyok abban, hogy megoldjuk majd azt is, várom mások véleményét erről, én pedig hamarosan elérkezem idáig, és akkor majd tapasztalati trükköket, módszereket is meg tudok osztani az oldalaimon.

Tapasztalatod szerint mennyire tudatosak a szülők az ételek elkészítésénél? Mi az, ami esetleg visszatarthatja őket, hogy egészségesebben kezdjenek főzni?

Azt látom, hogy sokan nehezen kezdik el vagy visszatartja őket az, hogy drágának, nehezen elkészíthetőnek gondolják a növényi ételeket, illetve nem tartják elég laktatónak. Ezeket a tévhiteket szeretném én megcáfolni. Mivel otthon vagyok két picivel és szoptatok is még, sőt volt pár olyan hónap, hogy várandósan szoptattam, így tudom, hiszen megtapasztaltam, hogy milyen gyorsan, egyszerűen laktató ételeket készíteni. Véleményem szerint meg lehet ezt oldani sok és kevés pénzből is, csak rá kell jönni a nyitjára. Én ebben próbálok segíteni az oldalammal és a Facebook csoportommal.

A témáról bővebben a GagaBu weboldalon, valamint Viki Facebook csoportjában kaphatnak további információkat, ötleteket az érdeklődők, amelyek segítségével a gyermekek megkedvelhetik a zöldségeket, és lehetőség nyílik tapasztalatok, vélemények cseréjére is.

Hamarosan pedig Viki bemutatja pár egészséges fogás elkészítését a magazin oldalán.

freepik.com

- Hirdetés -