Együtt leszünk család.

Egy jó gardrób csökkenti a napi stresszt

Egy jól megtervezett, igényesen kivitelezett darab ingatlanunk értékét is növelheti

Magyarországon még nincs olyan kultúrája a gardróbszekrényeknek, mint a nyugati országokban, nem tulajdonítanak neki akkora jelentőséget, mint például egy konyhabútornak. Alaptalan ez a megkülönböztetés, hiszen sok esetben egy beépített szekrényt is több évtizedig használunk, egy személyünkhöz és életmódunkhoz illeszkedő darab meghatározója lehet életminőségünknek.

A konyhabútor presztízsét emeli, hogy otthonunk egyik központi helyiségében található, ahol sok időt töltünk, vendégeink is gyönyörködhetnek benne. A gardróbnak nincs meghatározott helye, lehet egy külön szoba, kialakíthatjuk folyosón vagy akár a hálószobánkban. Az utóbbi esetben ez az a bútordarab, amit ébredést követően először pillantunk meg a nap folyamán, elalvás előtt pedig utoljára. A látvány és a hozzá kapcsolódó érzés meghatározza hangulatunkat mind a nappal, mind az éjszaka folyamán.

„A gardróbszekrény egy olyan bútordarab, amit költözéskor nem viszünk magunkkal. Eladás esetén növeli az ingatlan értékét, vonzó és praktikus kialakítása vásárlásra csábíthatja a bizonytalan érdeklődőket. Nem beszélve arról, hogy nagy rugalmassággal átalakítható az új lakó igényeihez vagy éppen a mi megváltozott körülményeinkhez igazítva” – hangsúlyozta Kovács Gyula gardróbspecialista, a gardobmegoldasok.hu weboldal tulajdonosa.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A specializálódásé a jövő

Az emberek nincsenek tisztában a gardróbok személyre szabhatóságával, többnyire az áruházakban is megtalálható bútordarabokhoz hasonlítják őket. Manapság ez már koránt sincs így, a korábban elsődlegesen megfogalmazott elvárás, hogy minél több minden férjen el benne, ma már alapnak számít, ezen felül számos olyan kívánalomnak is eleget tesznek, ami megrendelőként eszünkbe sem jutna.

- Hirdetés -

Erre nyújtanak segédkezet a kifejezetten gardróbszekrények kivitelezésére specializálódott szakemberek, akik – mivel kizárólag ezzel a bútortípussal foglalkoznak – jelentős tudásanyaggal és tapasztalattal felvértezve állnak szolgálatunkra.

- Hirdetés -

„Abban hiszek, hogy aki mindenhez ért, az semmihez nem ért igazán. Nagyon fontosnak tartom az elköteleződést valamilyen terület mellett, amit a szakember kellő mélységben képes tanulmányozni, magáévá tenni. Ez a szellemiség hazánkban még nem terjedt el, de azt gondolom, a jövőben egyre több vállalkozás, illetve vállalkozó ismeri majd fel ennek szükségszerűségét” – avatott be Kovács Gyula gardróbspecialista.

Egy jó gardrób csökkenti a napi stresszt

El kell fogadni, hogy egy gardróbszekrény megvásárlása nem annyiból áll, hogy kiválasztunk egyet az áruházban, majd néhány nap múlva házhoz szállítják. Az egyedi gardróbunk megtervezése és legyártása 2-2,5 hónapos folyamat is lehet. Helyszíni felmérés, egyeztetés és komoly tervezőmunka előzi meg a gyártást, annak érdekében, hogy a végeredmény maximális elégedettséget okozzon új tulajdonosának.

„A tervezés során a két legfontosabb szempont, hogy a gardróbszekrényt kényelmes legyen használni és minél több minden férjen el benne. A szekrény használóinak magasságát, szokásait figyelembe véve aktív és passzív zónákat kell kialakítani, előbbit a napi szinten előkerülő, utóbbit a ritkábban használt tárgyak tárolására” – emelte ki a gardróbspecialista.

Arra is rámutatott, hogy azokat a fiókokat, amelyekben alsóruházatot tartunk, hajlamosak vagyunk lentebbi régióban elhelyezni, így újra és újra le kell hajolnunk, ha ki szeretnénk onnan venni valamit. Éppen ezért célszerű ezeket a fiókokat derékmagasságba illeszteni.

„Látszólag apró dolgok ezek, mégis ha odafigyelünk a praktikus és logikus kialakításra, rengeteg stressztől kímélhetjük meg magunkat akár a reggeli öltözködés, akár egy mosás-vasalás utáni elpakolás során. Míg régen a gardrób egy szükséges tároló volt csupán, ma már a tudatos otthonteremtés egyik eszköze.”

Forradalmian régi”

A Gardrób Megoldások egyedi gardróbok kialakítására szakosodott vállalkozás, újdonságuk, a (főként Angliában és Amerikában népszerű) klasszikus angol gardrób, amely egyedül náluk rendelhető meg az országban. Jellemzője, hogy többféle építészeti stíluselemet jelenít meg, tervezői visszanyúlnak a régi korok bútor stílusaihoz, motívumaihoz, amelyek megjelennek a szekrény felületén.

„Ez azért is különleges, mert Magyarországon eddig leginkább a fehér vagy világosszürke gardróbok voltak népszerűek, variációs lehetőséget a felhasznált fa alapanyag összetétele és a felület kezelése – magasfényű, matt – jelentett. A klasszikus angol gardrób plusz lehetőséget ad a megrendelő számára, hogy a bútordarab külső megjelenésében is még inkább személyiségéhez, otthona stílusához illeszkedhessen. Ritka, hogy egy gardróbszekrényt ilyen stílusban készítsenek el, ezért az az egyik szlogenünk, hogy forradalmian régi” – tudtuk meg Kovács Gyulától.

Egy egyedileg megtervezett gardróbszekrény a legkülönfélébb igényeknek is teret enged, a Gardrób Megoldások készített már többek között műbőr belsővel ellátott darabot, de olyat is, amelynek tolóajtójára televíziót szereltek be.

A kép illusztráció: pexels.com

Szólj hozzá