Együtt leszünk család.

Egy ló nem tesz különbséget a gyerekek között, akik lovagolnak rajta

Van egy különleges lovarda Budapesten, ahova gyerekek járnak lovagolni. Idáig ez egy teljesen átlagos történet. Ezek közül a gyerekek közül, vannak, akiket a lovak szeretete vonz oda, az, hogy egy kis időre csak ők vannak és a ló.

Járnak oda olyan gyerekek is, akiknek a lovaglás nem csak szórakozás. Hanem annál sokkal több. Ők a lovak szeretete mellett fejlesztésre járnak ide különböző okokból. Ám ez a mese nem is róluk szól.

Hanem a lovakról. Ezekről a csodálatos állatokról, amik felvidítják a gyerekeket legyenek akár teljesen átlagosak, akár kicsit különbözőek az átlagtól.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Z. Kiss Adrienn legújabb mesekönyve Patkódobbanás címmel jelent meg és különleges érzékkel vezet be mindannyiunkat a lovasterápia, a lovaglás világába, az állatok szeretetének fontosságára irányítva a figyelmet, és közben észrevétlen módon rávilágít arra, hogy a lovak nem tesznek különbséget a teljesen átlagos és a valamiért különleges gyerekek között.

Erről kérdeztük az írónőt interjúnkban:

- Hirdetés -

Adrienn kérlek mesélj a Patkódobbannás című, most megjelent könyvedről. Miről szól? És miért pont a lovakról írtál?

- Hirdetés -

Legújabb mesekönyvemmel a kisiskolásokat szerettem volna megszólítani. Egy nagyon különleges helyen a Zabszalma Alapítvány lovardájában játszódik, ahol egy időben és egy helyen vannak terápiás és “sima” lovaglások. Nagyon nagy szükség van az olyan helyekre, ahol hasonló korú, ám egymástól eltérő fejlődésű gyermekek találkozni tudnak. Egyszerre lesznek felnőttek, jó, ha tudnak egymás létezéséről. Ez a gondolat indította el bennem a mese ötletét is. Ugyanakkor nem a gyerekek, hanem a lovak lettek a főszereplők, mert szerettem volna a szemléletformálást finoman, nem erőltetetten megvalósítani. A fiaim lettek így a mellékszereplők, és a nagyfiam kapcsán az autizmust mutatom be úgy a gyerekeknek, ahogy számukra érthető.

Milyen segítséget tudnak nyújtani a lovak a gyerekeknek?

A lovak csodálatos teremtmények. Nem tesznek különbségek autista és nem autista gyerekek között. Ez önmagában is egy élmény a két fiamnak. Amikor a lovardába belépünk nem a különbségek, hanem a hasonlóságok kerülnek előtérbe. Mindeközben maga a fejlesztés is nagyon hatékony lóháton, de talán az a legjobb, hogy Csongi azt sem tudja, hogy éppen fejlesztésen van, mert annyira élvezi a foglalkozást. Nem is szoktam hangsúlyozni a terápiás lovaglás kifejezést, otthon sem. Egyszerűen csak megyünk lovagolni. Pontosan ezért a mesében sem írtam le a kifejezést. Mert nem ez a lényeg…

Ez már a második gyerekeknek szóló könyved, ráadásul mindegyik érzékenyítő mesekönyv. Honnan merítesz ötleteket a történetekhez?

Kisebbik fiam, Beni, neurotipikus, átlagos fejlődésű. Ő, és a kis barátai inspirálnak mindig. Nagyon erősen él bennem a vágy, hogy egy elfogadóbb világban szeretnék élni, és ehhez a kulcs szerintem az, hogy azt a zsigeri empátiát, ami a gyerekekben benne van, erősítsük. Hogy a kérdéseikre tudjunk az életkoruknak megfelelő válaszokat adni. Hiszek abban, hogy ha értik, akkor az átlagostól eltérő viselkedés már nem lesz félelmetes. Talán a meséimmel segítséget tudok adni azoknak a szülőknek, akik tudatosan meg akarják mutatni a világ sokszínűségét a gyerekeiknek. Mert hiszem azt, hogy azzal nem csak az autista társaink nyernek, hanem mindannyian boldogabbak lehetünk.

Ebbe a lovardába jár egyébként az írónő két fia: Csongi és Beni is. Csongin keresztül ismerteti meg Adrienn az autizmusnak olyan jegyeit, amelyek informatívak lehetnek azoknak a kisgyereknek, akiknek nincs a környezetében autista személy.

Éppen ezért a mesekönyv mindenkinek ajánlott, hiszen így a gyerekek bepillantást nyerhetnek egy olyan világba, amit nem biztos, hogy egyébként látnak.

A mesekönyv magánkiadásban jelent meg 2021 novemberében, és a bevételből a Zabszalma Alapítványhoz járó rászoruló gyermekek lovasterápiáját támogatjuk. Saját bőrünkön tapasztalhattuk meg, hogy mennyit tudnak adni a fiainknak ezek a foglalkozások. A lovak csodálatos természete, a nem tantermi környezet hihetetlen dolgokat tud kihozni belőlük. Szeretnénk a bevételből hozzájárulni ahhoz, hogy ezt minél többen át tudják élni. A mesémhez Dr. Gyarmathy Éva, klinikai és neveléslélektani szakpszichológus, Kepes András, író, és Trokán Anna, színművésznő is írt ajánlót, ami bebizonyította nekem, hogy van értelme ilyen szemléletformáló könyveket írni – mondta büszkén Adrienn.

 

A könyv megvásárlásával rászoruló gyermekek lovasterápiáját támogathatjuk a Zabszalma Alapítvány lovardájában. A könyvet itt lehet megvásárolni: Z. Kiss Adrienn: Patkódobbanás 

Beleolvasó a könyvbe: Patkódobbanás

Bővebben Adrienn tevékenységéről a Tulipános Kert nevű oldalán olvashattok. Korábbi cikkünket Adriennékről pedig itt olvashatjátok: Leszek én a hangod

 

Szólj hozzá