Együtt leszünk család.

Engedd el a tökéletességet: 10 módszer, hogy “elég jó” anya legyél

Egy amerikai terapeuta elmondása szerint,  több mint 20 éves pályafutása alatt az egyik leggyakoribb visszatérő téma, amely felmerül a terápián, hogy az anyukák folyamatosan arra törekszenek, hogy tökéletes anyák legyenek. Klinikai küldetésként tekint arra, hogy segítsen az anyukáknak elengedni ezt a „tökéletes anya” képet, és inkább a tökéletlenség megélésére ösztönzi őket.

Mert egészen egyszerűen kijelenthetjük, hogy tökéletes anya nincs.

A „tökéletes” definíciója az, hogy hibátlan, minden szempontból teljes és kiváló képességeket tanúsít. Amikor „tökéletesek” vagyunk, nincs szükségünk tovább fejlődni.

Amikor arra törekszünk, hogy „tökéletes” legyünk, cserbenhagyjuk gyermekeinket.

Miért? Mert elkezdjük megmutatni gyermekeinknek, a meggyőződésünk és magatartásunk alapján lemodellezzük, hogy a minden, ami a tökéletesnél kevesebb az kudarc.

Gyermekeinknek a mi példáinkon keresztül kell tanulniuk. A felnövés folyamatának egy része azt jelenti, hogy megpróbálunk dolgokat és gyakran hibázunk. Ahogy a gyermek felnő, az anya is fejlődik, miközben bölcsességet és tapasztalatot szerez az úton, beleértve a hibákat és a kudarcokat is.

Íme tehát 10 módszer arra, hogy legyünk nagyszerű, tökéletlen anyák:

1. Vigyázz magadra

Az egyik legnagyobb ajándék, amelyet családodnak adhatsz, az, hogy vigyázol magadra; a testedre, az elmédre, az érzéseidre és a szellemedre. Nagyon sok nő hozzászokott ahhoz, hogy utoljára szerepeljen a tennivalók listáján. Annyira összpontosítanak, hogy mindent megadjanak anélkül, hogy valaha is lenne egy határ, hogy végül vagy megbetegszenek, neheztelnek vagy elfelejtik, milyen érzés önmagukat ápolni.

Azáltal, hogy időt szánunk önmagunk gondozására, egészségesebb, erősebb életmódot hozunk létre, amely lehetővé teszi, hogy teljesebben és élvezetesebben gondoskodjunk gyermekeinkről és a környezetünkben élő más emberekről.

2. Szeresd és fogadd el önmagad

Az anyák csodálatosak abban, hogy feltétel nélkül szerethetik gyermekeiket. De mi van azzal, ha feltétel nélkül szereted magad? Milyen gyakran gondoljuk, hogy rosszul csináljuk a dolgokat, elítélve az erőfeszítéseinket, földbe döngölve és kritizálva önmagunkat?

Csendesítsük el a kritikust és növeljük a pozitív önértékelést ugyanúgy, mintha egy barátunkkal vagy a gyermekünkkel tennénk.

3. Tudatosítsd magadban, hogy egy életen át anya vagy

Gyermekeinknek az élete alatt sok kapcsolata lesz. Viszont az anya gyermeke számára messze az egyik, ha nem a legnagyobb hatású kapcsolat. Értsd meg, hogy egy gyermek anyjának lenni egy életen át tartó elkötelezettség egy másik ember fejlődésének ápolásában, tanításában, gondozásában, irányításában, szeretetében és támogatásában.

4. Legyen életünk a gyereknevelésen túl is

Gyermekünknek az életük során különböző módokon lesz szükségük ránk. A csecsemőnek szüksége van arra, hogy anyja egy pillanat alatt ott legyen, hogy táplálkozhasson, kicseréljék a ruháját vagy pelenkáját és átöleljék. Amint a gyermek kisgyermekkorba, gyermekkorba és tinédzserkorba lép, az igények megváltoznak.

A gyermekeink számára az elérhetőség kritikus fontosságú, de a barátjától, érdeklődésétől és tevékenységeitől függően elkülönülhetnek tőlünk a gyerekek.

5. Tanulj meg bocsánatot kérni

Ha hibát követünk el, bántó dolgot teszünk, elveszítjük önuralmunkat, vagy elfelejtünk valamit megtenni, fontos elsajátítanunk a bocsánatkérés készségét. Ez nem tévesztendő össze azzal a túlzott mértékű „bocsánatot kérek” kifejezéssel, amelyet a nők tapasztalnak meg sokszor azért, mert érvényesülnek, vagy gondolatuk netán érzésük támad. Nem arról beszélek, hogy bocsánatot kérek bármiért, inkább tanuljunk meg bocsánatot kérni, ha hibát követünk el, vagy olyan magatartást tanúsítunk, amely másnak árt vagy befolyásol egy helyzetet a gyermekükkel.

6. Legyél nyitott gyermeked visszajelzésére

A gyerekek sok mindent kommunikálnak a viselkedésük mellett szavakkal is. Hallgasd meg gyermeked, amikor mondanivalója van, irányítsd rá a figyelmed. Lehet, hogy nem értünk egyet a visszajelzéseikkel, de ha a gyerekeknek időt és teret adunk arra, hogy meghallják a saját gondolataikat, nagyban hozzájárulunk a fejlődésükhöz és az önbizalmuk növeléséhez.

7. Tölts minőségi időt gyermekeiddel

A szülők manapság elfoglaltabbak, mint valaha. Anyaként különböző területeken igyekszünk támogatni gyermekeinket, aminek kevés közük van a minőségi idő eltöltéséhez. A gyerekeknek rendszeres minőségi időre van szükségük Velünk. Tedd ezt minden nap prioritássá. Tegyél fel kérdéseket és legyél kíváncsi. Az általuk adott válaszok csak megörvendeztethetnek és meglephetnek.

8. Ne vedd magadra gyermeked viselkedését

Ismeritek a “növekedési fájdalom” kifejezést – ez nemcsak a gyermekeket érinti. A szülők is „növekedési fájdalmakat” érez, reagálva a gyerek a függetlenségi és az autonómiára törekvő erőfeszítéseire, amikor egy gyermek felnő.

A függetlenség és a növekedés gyakran konfliktusokat eredményez – például a mi napirendünk és a gyermek napirendje között. Néha könnyebb megérteni a kisgyermeket, aki nemet mond és dührohamot kap, mint amikor egy tizenéves hasonló viselkedést tanusít.

Az elkeseredettség pillanataiban is próbáljuk meg látni azt az üzenetet, amelyet gyermekünk próbál közölni, és ne vegyük magunkra a viselkedését. Valószínűleg több köze van ennek a gyermek fejlődéséhez, mint neked.

9. Mutasd ki az érzéseidet, de ne zúdítsd rá a gyerekre azokat

Az érzelmek kezelésének modellezése fontos tanulság a gyermekek számára. Amikor átéled az érzelmeidet, például rossz napod van, birtokold az érzéseidet, ha ez befolyásolja a viselkedésedet. Mondd el a gyermekednek: “Anyu idegesnek érzi magát valami miatt, ami ma történt, ezért lehet, hogy egy kicsit csendesebb vagyok, csak azt akarom, hogy tudd.”

Ez a fajta párbeszéd és interakció nemcsak az egészséges hangulatkezelés modellezésében segít, hanem lehetővé teszi a gyermek számára, hogy megértse, hogy viselkedése és érzései nem valaminek a következményei. A gyerekek gyakran szeretik kitölteni a hiányt, hogy megértsék a világot, és ezt úgy teszik, hogy néha azt feltételezik, hogy mindez az ő hibájuk volt.

10. Engedd meg gyermekednek, hogy olyan legyen, amilyen

A személyiség és a temperamentum a gyermek erős jellemzői. Természetesen anyaként szeretnénk befolyásolni, formálni és számos lehetőséget biztosítani gyermekeinknek. A gyerekek gyakran tudják, kik ők és mit akarnak. Szülőként az a feladatunk, hogy egyensúlyt találjunk a bátorítás és a befolyás, valamint az expozíció és a függetlenség között.

Engedd meg, hogy gyermeked az legyen, aki, útmutatással, szeretettel és támogatással.

Az anyaság egyéni utazás, sok univerzális, közös tapasztalattal és érzéssel: aggodalom, félelem, düh, csalódottság, bosszúság, szomorúság, kimerültség szívfájdalom, zavartság, öröm, hála, boldogság és elégedettség.

Amikor tökéletesre törekszünk, elveszítjük azt a lehetőséget, hogy megértsük, mennyi kihívást jelentenek az érzelmek – azok, amelyek feszítenek és fellöknek minket – azok az érzések, amikből a legtöbbet megtudjuk magunkról. Minél több anya hajlandó megosztani, hogy mit érez, mire van szüksége, vagy mi folyik az összkép tökéletessége alatt, annál közelebb kerülnek közérzetük és boldogságuk javításához.

Az egészséges anya az alapja a jó anyukák létrehozásának. És ne feledd: A gyermekednek RÁD van szüksége – az egészséges változatodra -, nem pedig a tökéletesre.

freepik.com

via