Együtt leszünk család.

Ezzel a 10 módszerrel időt takaríthatsz meg a konyhában

A mindennapi rohanás közepette, munka után hazaérve sokan nem szeretnénk még órákat eltölteni a konyhában. Ott van még a háztartás, a gyerek leckéje, az ovissal is játszani kellene, se időnk, se energiánk nem marad órákig főzni.

Éppen ezért valahogy máshogy kell megoldani, hogy legyen vacsora, esetleg másnapra ebéd, amit elvihetünk magunkkal. Íme 10 okos megoldás, amellyel időt spórolhatunk meg a konyhában:

1. Tervezd meg az étkezéséket

- Hirdetés -

- Hirdetés -

És vásárolj előre – így amikor hazaérsz a munkából, készen vár az étel a hűtőszekrényben, és tudod, mit kell főzni vacsorára.

2. Használj gyors, egyszerű recepteket

- Hirdetés -

Az ismerős receptek, amelyekben maroknyi összetevő van, és az egyszerű lépések kevesebb időt igényelnek. Olvasd el a receptet, hogy szellemileg felkészülhess a legjobb sorrendre a dolgok elvégzésére.

- Hirdetés -

3. Hozz létre egy serpenyős ételeket

Süss zöldségeket hússal, csirkével vagy hallal együtt egyetlen serpenyőben, vagy készíts egy edényes ételeket, ahol minden egy edénybe kerül és lassan fő. Ez felszabadítja a gyakorlati időt – és spórolsz a mosogatással is!

4. Főzz egyszer, egyél kétszer

Sok ételt variálhatunk különböző változatokká. A bolognese szószból például finom babot lehet készíteni, egyszerűen bab és fűszerek hozzáadásával. A hideg sült hús vagy zöldség kiválóan kiegészíti a salátát, vagy töltelékként is jó tortillákhoz vagy tacókhoz.

5. Használj előkészített dolgokat

A boltban vásárolt, paradicsomalapú tésztaszósz remek példa az egészséges, elkészített lehetőségre, amely közel áll ahhoz, mint amit saját magad készítenél. Ezzel sok időt takaríthatsz meg. A hüvelyesek konzervjei szintén gyorsan elkészíthetők.

6. Tartsd élesen a késeid

Nemcsak ritkábban vágod meg magad, hanem a szeletelés vagy a kockára vágás is álom lesz – és sokkal gyorsabban megy!

7. Vágd kisebbre a zöldségeket

Akár főzöd, akár párolod, a kisebb darabok sokkal gyorsabban főnek. A reszelt zöldségek néhány perc alatt elkészülnek. A mandolin szeletelő egy nagyszerű eszköz a gyors szeleteléshez és kockázáshoz – csak arra ügyelj, hogy mindig használd a „kalapot” az ujjaid védelmére! Az darált hús is gyorsabban fog főni, mint a kockákra vágott hús.

8. Válassz gyorsan elkészíthető gabonát vagy tésztát

A kuszkusz és sok száraz tészta esetében csak forró vizet kell rájuk önteni, és néhány percig be kell áztatni. A hüvelyes alapú, csicseriborsóból és vörös lencséből készült tészták alacsony GI (Glikémiás Indexszel) rendelkeznek, magas fehérje- és rosttartalmúak. Gyorsan megfőnek, és mindössze 6–7 perc alatt készen is állnak.

9. Forralj vizet a kannában

Általában gyorsabb, mint a tűzhelyen fazékban. Végül is erre szolgálnak a vízforralók!

10. Használd a fagyasztót

A fagyasztott zöldségeket nagyszerű előkészíteni, ha hétvégén nagy adagokban főzünk, vagy amikor több idő áll rendelkezésre. Fagyaszd le az adagokat, hogy készen álljanak arra, hogy felmelegítsd és azt fogyasszátok egy időhiányos héten. Igazi életmentő lehet!

via

freepik.com

 

Szólj hozzá