Együtt leszünk család.

Furcsa karácsonyi szokások

Mindannyian tisztában vagyunk néhány karácsonyi hagyománnyal, amik annyira beleivódtak a történelembe, hogy nem is gondolkozunk el az eredetükön.

De vannak olyanok, amiket filmekből ismerünk, illetve olyanok is, amikről még nem is hallottunk.

Cikkünkben ilyen szokásokat gyűjtöttünk össze.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A karácsonyi uborka

A karácsonyi savanyúság hagyománya az egyik legfurcsább modern karácsonyi szokás kell hogy legyen, hiszen senki sem tudja egészen biztosan, miért létezik egyáltalán!

- Hirdetés -

Az 1880-as években a Woolworth üzletei Németországból importált üvegdíszeket árultak, és néhányuk gyümölcs és zöldség formájú volt. Úgy tűnik, a savanyú uborka is a választék között lehetett!

- Hirdetés -

Ugyanebben az időben azt állították, hogy a karácsonyi uborka nagyon régi német hagyomány, és hogy a savanyúság volt a karácsonyfa utolsó dísze, majd az első gyermek, aki megtalálta azt, extra ajándékot kapott.

Az az állítás azonban, hogy ez egy régi német hagyomány, teljes mítosznak tűnik! Németországban nem sokan hallottak a karácsonyi uborkáról!

Egyes családoknál ma már az a hagyomány, hogy az uborkát a fára akasztják, és aki először talál rá, az ajándékot kap. De valószínűleg nem Németországban kezdődött!

Boxing-day

A Boxing Day-t december 26-án tartják, és csak néhány országban ünneplik; elsősorban az Egyesült Királysághoz (például Kanada, Ausztrália, Dél-Afrika és Új-Zéland), valamint néhány európai országhoz történelmileg kapcsolódóak.

Németországban „Zweiter Feiertag” (ami azt jelenti, hogy „második ünnep-nap”) néven ismerik, valamint „Zweiter Weihnachtsfeiertag”, ami Boxing Day-nek felel meg (bár nem szó szerint jelenti ezt)!

A Boxing Day defíniálása meglehetősen bonyolult lehet. A legegyszerűbben azt mondhatjuk, hogy a „karácsony utáni első hétköznap”.

A Boxing Day egy ünnep, amelyet a karácsony másnapján ünnepelnek, vagyis a karácsony második napján tartják. Bár eredetileg a szegények megajándékozásának ünnepe volt, a Boxing Day-t ma elsősorban vásárlási ünnepként ismerik. Az Egyesült Királyságból származik, és számos olyan országban ünneplik, amelyek korábban a Brit Birodalom részét képezték. A karácsonyi ünnepnap december 26-án van, bár a mellékelt munkaszüneti napra sor kerülhet akár ezen a napon, akár egy vagy két nappal későbbre (ha szükséges, hogy hétköznapra essen). Boxing Day egybeesik a keresztény ünneppel, Szent István napjával is.

Európa egyes részein, például Bulgáriában, Katalóniában, Csehországban, Németországban, Magyarországon, Hollandiában, Lengyelországban, Romániában, Szlovákiában és Skandináviában december 26-át karácsony második napjaként ünneplik.

pexels.com

A fagyöngy hagyománya karácsonykor

A fagyöngy egy olyan növény, amely számos fán nő, beleértve a fűz-, alma- és tölgyfákat. A házban való felakasztás hagyománya állítólag az ősi druidák idejére nyúlik vissza; azonban kevés bizonyíték van arra, hogy ez megtörtént. Az is célja, hogy olyan misztikus erőkkel rendelkezzen, amelyek szerencsét hoznak a háztartásnak, és elűzik a gonosz szellemeket. A skandináv mitológiában a szerelem és a barátság jeleként is használták.

Amikor az első keresztények Nyugat-Európába érkeztek, néhányan megpróbálták betiltani a fagyöngy díszítésként való használatát a templomokban, a róla szóló régi történetek miatt, de sokan továbbra is használták! Az Egyesült Királyságban található York Minster Church télen egy különleges fagyöngy-istentiszteletet tartott, ahová York városában a helytelenül cselekvők jöhettek, és kegyelmet kaptak.

Miért csókolózunk fagyöngy alatt?

A fagyöngy alatti csókolózás szokása Angliából származik. A legkorábbi feljegyzett dátum, amely a fagyöngy alatti csókolózást említi, 1784-ből származik egy musicalben. A karácsonyi ének 1843-ban megjelent első könyvváltozatának illusztrációin a fagyöngy alatti csókolózás szerepelt, és ez hozzájárulhatott a fagyöngy alatti csókolózás népszerűsítéséhez.

Az eredeti szokás az volt, hogy a fagyöngy ágáról szedtek egy bogyót, mielőtt az embert megcsókolhatták volna, és amikor az összes bogyó elfogyott, már nem lehetett csókolózni!

Karácsonyi pukkanós

A karácsonyi pukkanó (Christmas Cracker) hagyományos karácsonyi kedvenc az Egyesült Királyságban. Először 1845-1850 körül készítette őket egy londoni édességgyártó, Tom Smith. Egy 1840-es párizsi látogatása alkalmával látta a francia „bon bon” édességeket (csinos papírba csomagolt mandula). Visszatért Londonba, és megpróbált ilyen édességeket árulni Angliában, és egy kis mottót vagy rejtvényt is írt az édességbe.

De nem fogytak túl jól. 1861-ben Tom Smith piacra dobta új termékcsaládját, amit ő „Váráshullámoknak” nevezett! A legenda szerint egy este, amikor a kandallója előtt ült, nagyon érdekelték a tűzből származó szikrák és repedések. Hirtelen arra gondolt, milyen jó ötlet lenne, ha az édességeit és a játékait egy roppanással ki tudnák nyitni, amikor a díszes csomagolásukat félbehúzzák.

A Tom Smith cég történetét áttekintve azonban úgy gondolják, hogy Tom valójában egy Brock’s Fireworks nevű tűzijáték-cégtől vásárolta meg a pukkanó apró repedéseinek és durranásának receptjét. A tűz mellett ülő története valószínűleg azért volt hozzáadva, hogy segítsen eladni új tárgyait. A pukkanót „kózáknak” is nevezték, és úgy gondolták, hogy a „kozák” katonákról nevezték el őket, akik arról híresek, hogy lovaikon lovagoltak és fegyverrel a levegőbe lőttek. Amikor Tom meghalt, bővülő pukkanóüzletét három fia, Tom, Walter és Henry vette át. Walter bevezette a kalapokat a pukkanóba, amik ma korona formájában vannak jelen, és beutazta a világot, új ötleteket keresve a pukkanóba helyezhető ajándékokhoz. A koronákat az Európából származó vízkereszt sütemények ihlették, amelyeket gyakran papírkoronával díszítenek a tetején.

Forrás: whychristmas.com

pixabay.com

Szólj hozzá