Együtt leszünk család.

Gyerekkönyvek a nyárra

Milyen mesekönyveket olvassunk a nyári szünet alatt?

Mit olvassunk a hosszú nyári hetek, vagy épp a nyaralás alatt a gyerekeknek? Sok szülő teszi fel ezt a kérdést, ezért cikkünkben a gyerekkönyv kiadók nyári újdonságaiból válogattunk a kisebb korosztály számára mesekönyveket.

A Pagony Kiadó kínálatából:

Pásztohy Panka: Jó éjszakát, Pitypang!

Pásztohy Panka Pitypang és Lili sorozata 2017-ben indult útjára, és az ovis gyerekek tömegei szerették meg a történeteket. Pitypang és Lili az első kötetben, a Mentsük meg a kiskutyám!-ban ismerték meg egymást, ahol Lili örökbe fogadta Pitypangot. Majd a Szeretem a kiskutyám!-ban Lili nevelgette-tanítgatta a kiskutyáját, és igazi kutya-gazdi párossá forrtak össze. Azóta sok-sok közös történetüket ismerhettük meg, a legújabb kötetben pedig egy jellegzetes problémával néznek szembe: Lili fél a sötétben. Így hát nincs mit tenni, Apával és Pitypanggal felkerekednek, hogy megnézzék, mennyi érdekes állat neszez éjszaka az udvarban: süni, bagoly, de még nyest is! Szerencsére egyetlen szörny sincsen, csak csupa-csupa kedves állat. Végre Pitypang és Lili is nyugodtan alhat! (3-8 éves kor között ajánljuk.)

3 éves lettem! (antológia)

Különleges antológia ez, hiszen nemcsak a legnépszerűbb kortárs magyar szerzők meséit találhatjuk meg benne, de minden olyan történetet is, amire egy háromévesnek szüksége van: játékos és esti mesék, versek, mackómesék Boribonnal, oviba készülős történetek, de még az is kiderül, hogy minden gyerek mumusától, az orvostól sem kell félni! Átgondolt, precízen szerkesztett kötet, amely belépő lehet a mesék világába, és elköteleződés már egészen pici kortól az irodalom iránt. Ez a kötet nem hiányozhat egyetlen hároméves polcáról sem! Ráadásul tökéletes ajándék szülinapra is. (2-4 éves kor között ajánljuk.)

 

Rutkai Bori: Zsebtenger

Rutkai Bori első mesekönyvében egy igazán színes, karneváli hangulatú nyári vakációra kalauzol el minket úgy, hogy közben ki sem kell tennünk a lábunkat itthonról. A könyv a Rutkai Bori Banda legújabb lemezéhez, a Zsebtengerhez készült, de önálló mesekönyvként is megállja a helyét. A könyvben tizenhét dal található, és mindegyik dalhoz tartozik egy mese is, na meg ínycsiklandó receptek, alkotásra ösztönző kreatív feladatok és mókás játékok is! Természetesen a mesék és a dalszövegek zene nélkül is élvezhetőek, de nagyon ajánljuk a lemez beszerzését is, mert Rutkai Bori sokszínű karakterei a muzsikaszótól még inkább életre kelnek! (4-10 éves kor között ajánljuk.)

Kiss Judit Ágnes: Zsálya hercegnő és az öregnek hitt herceg (Szimonidesz Hajnalka rajzaival)

Kiss Judit Ágnes meseregényében minden benne van, ami egy jó meséhez kell: unikornis, tündérek, sárkány, herceg, hercegnő! Csak éppen minden egy kicsit másképp… Zsálya hétköznapi kislány, akit nagy feladatra szemelnek ki: egy nap megjelenik a szobájában egy tündér, és a segítségét kéri. Hazája, Aevus királysága ugyanis nagy bajban van – egy idő óta másképp telik az idő. Felcserélődtek az éjszakák és a nappalok, a király nem öregszik, hatalmát pedig nem szeretné átadni fiának, a hercegnek. Zsálya az egyetlen, aki a földi világ lakójaként Aevus hercegével egyazon hónapban, napon, órában és percben született, neki kell segítene, hogy a herceg megkaphassa jogos jussát, az őt illető trónt. Zsálya tehát elindul, és Fényilonca, a zsörtölődő tündér, Efirfira, az unikornis és Aldo, a titokzatos öregember társaságában megpróbálja teljesíteni a küldetést. (5 -8 éves kor között ajánljuk.)

A Kolibri Kiadó újdonságai:

Bajzáth Mária: Gingalló – Magyar népmesék óvodáskortól ill. Láng Anna

Mesét hallgatni és mesélni öröm. A népmesék a gyerekek számára ismerős és érthető nyelven szólnak a világról, arról, hogy minden változik és megváltoztatható, hogy az élet családdal, barátokkal, növényekkel, állatokkal együtt teljes, varázslatokkal és próbákkal teli, izgalmas kaland.

A Gingalló című, magyar népmeséket egybegyűjtő kötetet jó szívvel ajánlom nagyobb óvodásoknak éppúgy, mint alsó tagozatos iskolásoknak. A tíz téma köré csoportosított történeteket közmondások és szólások kísérik, ám az eddigiektől eltérően ezeket most elrejtettük két nagy képben is. A játék által okozott felismerés örömén túl azt remélem, hogy Láng Anna szólás-mondásokat megjelenítő böngészője segít abban, hogy a népköltészeti alkotásoknak ez a különleges szelete se merüljön feledésbe, hanem beépüljön a gyerekek aktív szókincsébe.”

Bajzáth Mária mesepedagógus, a Népmesekincstár mesepedagógiai módszer kidolgozója (5-8 éves kor között ajánljuk)

Petra Bartíková: A hangyaboly

A hangyabolyban mindig nagy a nyüzsgés. Sok ezer kis szorgos lény építi, szépíti ezt a lenyűgöző otthont. Látod ott azt a kis hangyát? Épp a járatokat tisztogatja, az a másik lárvákat cipel melegedni a napfényre, ők ketten őrséget állnak, és a királynőnek is itt kell lennie valahol… megtalálod? A hangyák igazi hősök. Elpusztítják a kártevőket, szellőztetik a talajt, és óvják az erdő egészségét. Gyere, ismerd meg őket! (2-5 éves kor között ajánljuk)

 

Otfried Preussler: Torzonborz és a holdrakéta

Kíváncsi vagy mit művelt Torzonborz, a rabló, mielőtt a híres „újabb gaztettekre” szánta el magát?

Üstöllési főtörzsőrmesternek főhet a feje: Torzonborz, a hírhedt rabló már megint megszökött a börtönből. Micsoda katasztrófa! Jancsi és Lackó elhatározzák, hogy kézre kerítik a gazfickót, és örökre megszabadulnak tőle. Az ötlet egyszerű: papírdobozokból és egy krumpliszsákból holdrakétát építenek, és fellövik vele a Holdra. Sima ügy… Vagy mégsem? (4-7 éves kor között ajánljuk)

M. Kácsor Zoltán: Dragalád visszavág – Zabaszaurusz 4. ill. Bertóthy Ágnes

A Zabaszauruszok és Szutykoska rendületlenül folytatják útjukat, csakhogy hiába minden óvatosság, hamarosan Ródában, a világ legveszedelmesebb dinóvárosában találják magukat.

Mindeközben Leiszút Feliszút barlangján rajtaütnek a félelmetes és förtelmes dragoszauruszok…

Vajon hogy végződik Rilexék élet-halál harca a ródai arénában? Megmenekülnek-e a sárkánybarlang lakói, és túljárhat-e Dragalád eszén a jóságos Fogkopács? A sorozat negyedik, váratlan fordulatokkal teli kötetében ismét fény derül néhány sejtelmes titokra… (5-8 éves kor között ajánljuk)

A Naphegy Kiadónál folytatódik a Kicsi Mimi sorozat, amit nagyon kedvelünk:

Tamás Zsuzsa: Kicsi Mimi iskolába megy

Ismered Kicsi Mimit? Netán együtt jártatok óvodába? Vagy most találkoztok először? A már nem is olyan kicsi Mimi megkezdi az iskolát! Tarts vele az első osztályba! Fedezzétek fel együtt, miben különbözik az iskola az óvodától!

Mimi legújabb meséiből megtudhatod, mi az a titkos lesszabály, milyen egy szemvizsgálat, és hogyan lesz ajándék egy „ledolgozós” nap. Érdekel, hogy Mimi focizni vagy rajzolni jár délután? És az, hogy mivel lehet szerepelni a Ki mit tud?-on? És tényleg: ki mit tud? Számtalan kérdés, amivel egy iskolásnak szembe kell néznie.

Tamás Zsuzsa a Kicsi Mimi-sorozatban megszokott érzékenységgel mesél iskolásokat érintő témákról.

A Manó Könyvek újdonságai között pedig már a legkisebbektől kezdve találhatunk érdekes mesekönyveket:

Kukucs könyvek – Kukurikú! – Mindenki ébren van?

Mindenki ébren van már? Vagy van, aki még lustálkodik? Told el a kis ablakokat, és megtudod!

 

Kukucs könyvek – Aludj jól!

Mindenki alszik már? És ki van még ébren? Told el a kis ablakokat, és megtudod!

 

Képek forrása: Pagony Kiadó; Kolibri Kiadó, Manó Könyvek, Naphegy Kiadó

Kiemelt kép: freepik.com