Együtt leszünk család.

Gyereknap a világ körül

Gyereknapi vizualizáció: miért nem együtt ünnepel a magyar és az osztrák gyerek?

Már nagyon várják a hétvégét a magyar lányok és fiúk, hiszen itt a gyermeknap. Az osztrák vagy éppen thaiföldi lurkók nem ilyen lelkesek, ami nem csoda, nekik ugyanis még hosszú hónapokat kell várniuk e jeles alkalomra. A United-Consult utánajárt és látványos, interaktív grafikán ábrázolta, hogy a világ különböző tájain mikor ünneplik a gyermeknapot.

A nemzetközi gyermeknap hagyománya Törökországból ered, ahol először 1920-ban, majd 1925-ben tartották meg ezt az ünnepet április 23-án. AZ ENSZ 1954-ben hirdette meg az egyetemes gyermeknapot, melynek célja az volt, hogy minden ország megemlékezzen a toleranciáról és az empátiáról a gyermekeink testvériségén keresztül. Az ünnep jó alkalom a gyermekjóléti törekvések fókuszba állítására is.

Magyarországon már a 20. század első évtizedében is rendeztek gyermeknapot, de rendszeressé csak az 1920-as években vált. 1931 és ’47 között – amikor a háború engedte – gyermekhetet tartottak májusban vagy júniusban. 1948-tól kezdve ez a rendezvény is kommunista párt befolyása alá került. ‘53-ig június első vasárnapján ünnepelték, majd ‘54-től kezdve ünnepeljük május utolsó vasárnapján a nemzetközi gyermeknapot hazánkban. A világban az év egészen különböző napjain tartják a gyermeknapot, de sok helyen a nemzetközi gyermeknap dátuma egyezményesen június 1-je lett.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

 

A budapesti székhelyű IT-vállalat, a United Consult adatvizualizációval foglalkozó szakemberei látványos, interaktív grafikán ábrázolták, hogy a világ országaiban mikor örülhetnek a gyerekek egy új tollaslabda készletnek vagy éppen egy közös családi kirándulásnak a gyermeknap alkalmából.

- Hirdetés -

A leggyakoribb a nyári ünneplés – ami a június elsejei nemzetközi napnak köszönhető –, de akad tavaszi és őszi időpont is bőven. Téli időpontot leginkább a forró éghajlatú országokban találhatunk.

- Hirdetés -

United-Consult

Képek: Szabó-Ficher Hanna

- Hirdetés -

Szólj hozzá