Együtt leszünk család.

Gyermeked érzelmi intelligenciájának kiépítéséhez próbáld ki ezeket a módszereket

Szülőként te vagy gyermeked első tanára – felelős azért, hogy ne csak az alap dolgokat tanulja meg, hanem az érzelmi intelligencia fejlesztéséért is. Kutatások szerint az érzelmi intelligencia jobban megjósolja a gyerekek életben elért sikereit, mint az IQ. Akárcsak az akadémiai tantárgyaknál, a szülők is segíthetnek gyermekeiknek ennek fejlesztésében az „érzelmi edzéssel”, már az élet első hónapjaitól kezdve.

Egy az Amerikai Gyermekorvosok Szövetségének 2018-as tanulmánya szerint a szülőknek jelentős szerepük van abban, hogy közös játékukkal elősegítsék gyermekeik társadalmi-érzelmi fejlődését. Egy lépéssel tovább lépve Dr. John Gottman Gyerekek érzelmi intelligenciája című könyvében azt részletezi, hogy a szülők gyermekeik érzelmeire adott reakciói négy kategóriába sorolhatók:

– Elutasító szülők, akik elmélyítik, elterelik a figyelmüket vagy megpróbálják elfojtani gyermekeik érzelmeit.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

– Helytelenítő szülők, akik megbüntetik azt, amit negatív érzelmeknek tartanak.

– Laissez-faire szülők, akik elfogadják gyermekeik érzelmeit, de nem kínálnak megoldásokat vagy korlátokat.

- Hirdetés -

– Érzelemedző szülők, akik minden érzelmet értékelnek azáltal, hogy lehetővé teszik a gyermekek számára, hogy érezzék és kifejezzék őket, de útmutatást is kínálnak, például az érzelmek címkézésére és a problémamegoldásra.

- Hirdetés -

Nem meglepő, hogy ez utóbbi kategória az édes pont a gyermekek érzelmi fejlődésének ápolásához, amely szerint a kutatás azt is megmutatja, hogy a jobb fizikai egészség, az iskolai teljesítmény és az életben való személyes elégedettség is elérhető. Gottman továbbá azt is elmagyarázza, hogy a hatékony „érzelemedzés” öt lépése magában foglalja a gyermek érzelmeinek tudatosítását, a tanulás lehetőségének felismerését, ezen érzések meghallgatását és érvényesítését, az érzelmek címkézésének segítését és a problémamegoldási készségek ösztönzését.

Gottman kutatásai szerint a legsikeresebb „érzelemedző szülők” is az idő 20-25%-ában követték mind az öt lépést. Amint az érzelmi edzés technikáit gyermekeddel elkezded megvalósítani, érdemes néhány mondatot módosítani amikor gyermekedhez beszélsz, amelyek segítenek a címkézésben, az érvényesítésben és a bátorításban.

1. Értékeld a kitartást a tökéletesség helyett

Ahelyett, hogy azt mondanád: „Jó munka”, amikor a gyereked befejez valamit, próbáld ki: „Szeretem, ahogy dolgozol ezen”, amíg még tart a folyamat.

2. Legyen helyük a negatív érzéseknek

Ahelyett, hogy azt mondanád: „Nem baj, fertőtlenítsük le”, amikor gyermeked megsérült, szomorú vagy dühös emiatt, mondd inkább ezt: „Tudom, hogy nagyon fáj a lábujjad, és emiatt idegesnek érezheted magad”, hogy megértéssel kommunikálj.

3. Modellezd az egészséges érzéseidet

Ahelyett, hogy elvetnéd a saját negatív érzelmeidet, próbáld ki inkább, hogy elmondod a gyermekednek, amikor átéled az érzéseidet, például: „Most csalódott vagyok, de veszek néhány mély lélegzetet.”

4. Nevesítsétek az érzéseket

Ahelyett, hogy azt mondanád: „Tudom, most nagyon mérges vagy” , próbáld inkább ezt: „Úgy tűnik, mintha dühös lennél. Gondolod, hogy mérges vagy? ”

5. Fokozd a kíváncsiságot az önbizalom növelése érdekében

Ahelyett, hogy a közeli feladatokra összpontosítanátok, próbáljatok ki olyan alkotást és környezetet az otthonotokban, amely elősegíti az egyedi, gyermek által irányított megközelítést bizonyos tevékenységeknél.

Bármennyire is csekélynek tűnnek ezek a módosítások, a gyerekek egészséges önértékelést vonnak le abból, ahogy a szülők és életük többi felnőtt szereplője először reagál valamire. Tehát, lehet, hogy ma még segítened kell gyermekednek megérteni és levezetni a frusztrációját, amikor meg kell osztoznia egy játékán, elég hamar képes lesz önállóan és magabiztosan kezelni a nehézségeket.

freepik.com

via

- Hirdetés -