Együtt leszünk család.

Hogyan befolyásolja a mobiltelefon függőség a tizenévesek agyát?

A mai gyerekek rendkívül sok időt töltenek elektronikus eszközeikkel. Sajnos egyre több tinédzser kezd a telefonja és más okoseszközeinek rabja lenni. Már létezik is egy kifejezés – „nomofóbia” -, amelyet azokra az emberekre használnak, akik nem tudnak távolságot tartani a telefonjuktól. Egy tanulmány szerint az Egyesült Királyságban az emberek 66 százalékának van valamilyen nomofóbiája.

Egy a Common Sense Media által közzétett 2015-ös felmérésből kiderült, hogy az amerikai tizenévesek (13 és 18 év közötti) átlagosan napi hat és fél órányi képernyő-időt töltöttek el a közösségi médiában és más tevékenységekkel, például videojátékokkal. Ezenkívül a Pew Research Center 2015-ös jelentése szerint a 13 és 17 év közötti tizenévesek 24 százaléka számolt be arról, hogy „szinte folyamatosan” online volt, és 73 százalékuknak volt okostelefonja vagy másfajta internet hozzáférése.

Mindezzel a túlzott telefonhasználattal az idegtudósok egy csoportja meg akarta tudni, hogy az expozíció káros-e a neurológiai egészségre, különösen azoknál a gyermekeknél és tizenéveseknél, akiknek az agya még fejlődik. A szöuli Koreai Egyetem kutatócsoportja nemrégiben publikált egy tanulmányt, amely megállapította, hogy az okostelefon függőség miatt kémiai egyensúlyhiány alakul ki az agyban, amely összefüggésben van a fiatalok depressziójával és szorongásával.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Körülbelül 20 okostelefon- vagy internet-függőség miatt kezelt tinédzsert vizsgáltak, fele arányban fiúkat és lányokat, akik átlagosan 15 évesek voltak. Először a kutatók kiértékelték a tizenévesek függőségének súlyosságát azáltal, hogy megnézték a termelékenységüket, érzéseiket, társadalmi életüket és napi rutinjukat. Megjegyezték, hogy a telefonjuktól függő tizenéveseknél magasabb volt a szorongás, a depresszió, az impulzusszabályozási problémák és az alvászavarok aránya, mint más hasonló korú tinédzsernél.

Ezután a kutatók a mágneses rezonancia spektroszkópia (MRS) nevű technológiát alkalmazták a biokémiai anyagok mozgásának nyomon követésére a tizenévesek agyában. Megnézték a gamma-aminosav (GABA) arányát, amely részt vesz a motoros kontrollban és a látásban, és szabályozza az agy működését. A túl sok GABA szorongáshoz vezethet.

- Hirdetés -

Megfigyelték a glutamát-glutamin (Glx) szintjét is, amely az agy idegsejtjeinek izgatását okozza. Ezeknek az agyunkban lévő mennyisége befolyásolja érzelmeinket és kognitív képességünket. Ha ezek nincsenek egyensúlyban függőség, szorongás és depresszió alakulhat ki.

- Hirdetés -

E két anyag mennyisége a vizsgálatban résztvevőkben egyértelműen megmutatta, hogy az agy megváltozott az okostelefon-függőségtől. Látták, hogy a GABA lelassította az agy működését, ami gyengébb figyelmet és kontrollt eredményezett. Ezért amikor az emberek túlságosan ragaszkodnak a telefonjukhoz, lényegében tönkreteszik a fókuszálás képességét. Ezenkívül megjegyezték, hogy a szenvedélybeteg tinédzsereknél szignifikánsan magasabb volt a szorongás, depresszió, álmatlanság és impulzivitás.

Végül a tizenévesek kilenc hetes kognitív viselkedésterápiás programon vettek részt, amely magában foglalta az éberséget, hogy kezeljék telefonfüggőségüket. Érdekes módon a GABA glutamát-glutamin szintje normalizálódott a terápia után.

Bár a vizsgálat a használt kis minta miatt korlátozott volt, az eredmények aggasztóak. Világosan láthatjuk a kapcsolatot a széleskörű telefonhasználat és az agy negatív változásai között. Nem számít, milyen korúak a gyermekeink, elkezdhetünk gondolkodni azon, hogyan lehetne eltörölni a telefonokra és más elektronikai eszközökre való támaszkodásukat, még mielőtt túlságosan ragaszkodnának, vagy akár a rabjaik lennének.

Íme néhány tanács az elkezdéshez:

  • Tudj meg minél többet a technológiai függőségről, és értékeld, hogy gyermekeidet érinti-e.
  • Fordulj szakember segítségéhez, hogy kognitív viselkedésterápiát végezhessenek.
  • Vezesd be az éberséget, hogy szakíts a kialakult technikai szokásaikkal.
  • Alakítsatok ki az okoseszközök használatára vonatkozó szabályokat, például a kütyük elrakását vacsora és házi feladatok ideje alatt, valamint vezetés közben.
  • Távolítsátok el a közösségi média alkalmazásokat, például a Facebookot és a Instagramot a telefonokról, és csak azt engedd meg nekik, hogy ellenőrizzék ezeket a a laptopjukról.
  • Távolítsátok el az értesítéseket a telefonjukról, hogy ne kapjanak folyamatos figyelmeztetést arra, hogy új üzenetet vagy bejegyzést nézzenek meg.
  • Tiltsuk le az elektronikus eszközök használatát lefekvés előtt, mert ez megzavarhatja az alvási szokásokat.
  • Segítsünk gyermekeiknek az elektronikus eszközök helyettesítésében egészségesebb tevékenységekkel, például kreatív művészetekkel, meditációval, testmozgással és személyes beszélgetéssel.

 

freepik.com

via