Együtt leszünk család.

Hogyan boldogulok anyaként anya barátok nélkül?

Amikor majdnem hat évvel ezelőtt megtudtam, hogy terhes vagyok az első fiammal, ugyanolyan ideges voltam, mint bármelyik leendő anyuka. Ahogy várandósságom előrehaladt, és egyre jobban aggódtam amiatt, hogy milyen lesz az élet anyaként, elfogyasztottam a szülői tanácsokat könyv-, blog- és online fórumokon.

Míg gyorsan világossá vált, hogy a legtöbb szülői témában sok nézeteltérés van (pl. mikor vezessem be a szilárd anyagokat a táplálkozásában?!), de volt egy kis prédikált bölcsesség, amely annyira univerzálisnak tűnt, úgy gondoltam, hogy igaznak kell lennie: senki sem élheti túl az anyaságot egy szűk anyakommandó nélkül, aki ha fáradtnak érzed magad, felpezsdít, ha legyőzöttnek érzed magad, felemel, ha nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy remélted, támogat. Ahogy közeledtem a szüléshez, reméltem és imádkoztam, hogy gyorsan megtaláljam anya barátaimat.

Az elmúlt öt évben mindent megtettem, amit a könyvek és a blogok tanácsoltak, hogy anyabarátságokat alakítsak ki. Voltam egy születés előtti felkészítésen, elmentem egy előre megbeszélt anyák csoportjába, amikor a fiam csecsemő volt, és az óvodai beszoktatáskor beszéltem más anyákkal. De minden erőfeszítésem ellenére jelenleg egy növekvő óvodás anyja vagyok, és még mindig nem találtam meg a barátaimat. 

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Kapcsolódó cikk: A gyerekek jöttek, a barátok mentek?

Ha nincsenek anyuka barátaid, akkor kirekesztettnek érezheted magad, különösen miután ennyi erőfeszítést tettél ezért. Én több, mint fél évtizede csinálom az anyaságot barátok nélkül, és annak ellenére, hogy vannak hullámvölgyei, túléltem. Ha te is barátok nélküli anya vagy, aki megpróbálja kitalálni, hogyan lehet átvészelni az anyaságot, ha nincs egy nőcsoport, akik tanácsot, bajtársiasságot vagy sürgősségi gyermekfelügyeletet vállalnak, olvasd el az alábbi tippeket, amelyekből megtanultam, mik segíthetnek a működésben.

- Hirdetés -

Támaszkodj a párodra

- Hirdetés -

Ha nem egyedülálló szülő vagy, a csapattalanság azt jelenti, hogy valószínűleg csak egy kicsit támaszkodsz a párodra, és ez rendben is van. Legyen szó érzelmi támogatásról, néhány további randevú megtervezéséről az általatok választott tevékenységekkel, vagy arról, hogy igazán világos legyen, mikor érzed magad kiütve, támaszkodsz a partneredre, és nyitott vagy mind a támogatás fogadásra, mind az adására, – segíthet betölteni az anyai barátságok űrét az életedben.

Ismerd meg a szomszédaid

Lehet, hogy a szomszéd idősebb pár vagy az egyedülálló férfi nem osztja meg mindennapi tapasztalatait, de az egymás közelében élőkben természetüknél fogva van valami közös. Sok anya, akik támaszkodnak a barátaikra, arról beszélnek, hogy fontos, hogy legyen valaki a közelben, aki egy csipetnyi segítséget tud nyújtani. És ha ott vagy a szomszédokért, akkor nagy valószínűséggel ők is ott lesznek melletted, amikor az utolsó pillanatban segítségre van szükséged.

Keresd meg a nem anya barátod

Sok nő számára sokkal nehezebb barátkozni egy anyukával, mint egyébként barátkozni. Ha ez a helyzet az esetedben, fontold meg, hogy időt és energiát fektetsz be más jellegű barátságok kialakítására, és nézd meg, mi történik. Csatlakozz egy könyvklubhoz, ha szereted a gyilkossági rejtélyeket, vegyél részt festészeti órákon, vagy csatlakozz egy órához a kedvenc edzőtermedben. Bár a nem anyás barátok nem akarnak hallani a baba legutóbbi bukásáról, hallani akarnak az életed más fontos részeiről, és ebben sok érték van.

Kérj segítséget

Mindig jó, ha van valaki, aki megérti a küzdelmet, és önzetlenül nyújt segítséget, akkor is ha nincs rá szükség. De ha nincs anyabarátod, akkor lehet, hogy nem lesz ilyen jellegű mentés az életedben. Ne hagyd, hogy ez megakadályozza, hogy élvezd a segítség előnyeit.

  • Hívj bébiszittert.
  • Rendelj ebédet, ha nincs senki, aki főzne rád, miután hazahoztad a babádat a kórházból.
  • Bérelj szülés utáni dúlát, hogy jöjjön és hallgassa meg születési történeted azokon a ködös szülés utáni napokon.

Bár a támogatás ajándéka szép, a támogatás megvásárlása gyakran ugyanúgy segít átvészelni ezeket a durva időszakokat.

Keress virtuális támogatást

Mivel az interneten sok egymásnak ellentmondó tanács van a szülői neveléssel kapcsolatos tudnivalókról, valódi értéket jelenthet egy olyan virtuális csoport megtalálása, amelyben megbízol, hogy szülői tanácsokat kérhess. Keress egy online csoportot, amely rezonál veled. Például egy szoptatást támogató csoportot, ha szoptatsz, vagy tápszerrel tápláló csoportot, ha tápszerrel táplálsz, vagy egy szelíd szülői csoportot, ha a kötődéses szülői viszony felé hajlasz. Érezd magad otthon, kérdezz, fogadj tanácsokat és mondj véleményt mások kihívásairól.

Menj ki a házból

Gyakran, amikor az anyák a barátságok fontosságáról beszélnek, arról beszélnek, hogy mennyire fontos, hogy más felnőttekkel beszéljenek, amikor a szülői erőfeszítés mindent elsöprőnek tűnik. Míg a szupermarket pénztárosa vagy a kedvenc kávézód baristája nem lesz az, akivel az altatásról szóló történeteket cserélhetsz, néhány pozitív felnőtt emberi kapcsolat megszerzése jelentős változást hozhat, ha túlterheltnek érzed magad.

Megpróbálhatod felkelteni a helyi anyukák csoportjait vagy találkozókat is szervezhetsz – még akkor is, ha nem találod ott a következő a legjobb barátodat, jó érzés lehet mások társaságában lenni, akik valószínűleg minden altatási történetet szeretnének veled megosztani.

Ne hagyd, hogy az anyuka barátok nélküli státuszod befolyásolja az önértékelésed

Anyabarát nélküli anyának lenni néha nagyon idegesítő lehet. Elgondolkodhatsz azon, hogy valami baj van-e veled, ami megakadályoz abban, hogy olyan barátokat szerezz, akikre annyira vágysz, vagy méltó vagy-e arra a barátságra, amely olyan könnyűnek tűnik mások számára. Értem, mélyen és valóban a csontokig hatolóan.

De ez nem igaz.

Csak azért, mert nem találtad meg az embereid, nem jelenti azt, hogy nem vagy méltó a szeretetre és a barátságra, és az élet által kínált minden édességre. Ez egyszerűen azt jelenti, hogy nem találtad meg a megfelelő embereket.

Azon a napokon, amikor elkezded a méltóságod ahhoz kötni, hogy van-e anya barátod, vagy nincs, lépj hátra, és élvezd azt, ami a jó az életedben, és legyél hálás mindenért. Néha nehéz ezt megtenni, de a pozitívra való emlékezés gyakran ki tud húzni minket a legmélyebb bajunkból is.

via

freepik.com

 

 

 

- Hirdetés -