Együtt leszünk család.

Hogyan csomagolj uzsonnát a gyerekeknek kánikulában?

Legyen szó napköziről, kirándulásról vagy táborozásról, a gyerekek uzsonnájának megszervezése a nyári napokon még nehezebb kérdés, mint az iskolaidőszak alatt. Mit érdemes csomagolni, ami nem romlik meg azonnal a kánikulában, ráadásul még a legkisebbek is szívesen megeszik? A Rama szakértői segítenek, hogy mit tegyünk az uzsonnásdobozba a legmelegebb napokon.

Számít az alapanyag

A nyári forróságban fontos, hogy olyan alapanyagokat válasszunk, amik jobban bírják a magasabb hőmérsékletet, nem romlanak meg hamar. Épp ezért érdemes kerülni a majonézes ételeket, a tojásos, húsos és tonhalas szendvicseket, ha nem tudjuk biztosítani a folyamatos hűtést. Az előre felvágott zöldségek, gyümölcsök is könnyen megfonnyadhatnak – inkább megmosva, egészben csomagoljuk ezeket. Ha pedig könnyebben fogyasztható, növényi alapú fogásokat szeretnénk adni, a hüvelyesekből – így a sárgaborsóból vagy vöröslencséből – készült krémek hosszútávon biztosítanak a gyerekeknek energiát, ráadásul a Rama 100%-ban természetes összetevőkből készült margarinnal még táplálóbbá tehetjük ezeket.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár előre is felkészülhetünk

A kánikula idején akár csomagolhatunk olyan, hidegen is ízletes, teljes értékű ebédet is, ami szintén kevésbé érzékeny a melegre. Ilyen például a zöldséges tortilla: amellett, hogy változatosan megtölthetjük (például mozzarellás, babos-sajtos töltelékkel), evőeszköz sem kell hozzá, és bárhol könnyen fogyasztható. Akár előző éjszaka is összerakhatjuk, mert nem veszít az élvezeti értékéből, így nem kell belezsúfolni a reggeli rohanásba. Uzsonnára pedig praktikus megoldások lehetnek az édes vagy sós muffinok, amik könnyen elkészíthetőek egy kis margarin és akár a vasárnapi ebédből megmaradt főtt krumpli vagy sajt felhasználásával. Ráadásul nem nyomódnak össze, ezért akár hosszabb utazásokra is ideális választást jelentenek.

- Hirdetés -

Tudatos csomagolás

- Hirdetés -

Annak érdekében, hogy minél tovább maradjanak frissen az ételek, rögzítsünk az uzsonnás doboz mellé egy jégakkut – így az sem baj, ha pár órát még a táskában marad a tízórai. A csomagolt ételek mennyisége sem mindegy: ha lehet, próbáljunk annyit bekészíteni, amit biztosan elfogyaszt a gyermekünk. Az egész napos tárolás alatt felmelegedhetnek a falatok, így könnyen megromolhatnak, ezért a nap végén már nem célszerű a maradékot tovább tárolni.

Folyadék, folyadék, folyadék

Gyakran megfeledkezünk arról a tényről, hogy a folyadékpótlás legalább ugyanannyira fontos a szervezet egészséges működése szempontjából, mint a kiegyensúlyozott étrend. A melegebb nyári időszakban figyeljünk arra, hogy gyermekünknek biztosítsuk a szükséges napi folyadékmennyiséget vízzel, ízesítetlen vagy citromos teával. A hidratáltság szempontjából is érdemes az édesített, szénsavas üdítők és tejes készítményeket inkább elkerülni a nagy melegben, valamint a 100%-os gyümölcsitalokból is javasolt csak minimális mennyiséget fogyasztani, hiszen ezeknek is magas a cukortartalma. A már előre lehűtött termoszba öntsük bele a hideg italt, teát, ami így lassabban fog felmelegedni. A palackba tehetünk még fagyasztott gyümölcsöket (például szedret, epret vagy áfonyát) amelyek az ízesítés mellett tovább hidegen tartják a házi készítésű üdítőt.

Forrás:Upfield

Szólj hozzá