Együtt leszünk család.

Hogyan éljük túl a szülőséget introvertáltként

Január 2-a az introvertáltak napja. A világnap célja elsősorban az, hogy a mai, túlnyomórészt extrovertált tulajdonságokat előnyben részesítő világunkban nem szabad megfeledkezni csendesebb társainkról sem. Akik olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyeket a környezetük gyakran félreélrtelmezhet vagy nehezen kezelhetőként érzékel.*

Introvertáltként a szülőség is kihívásokkal teli lehet, így introvertált szülőként ki kell találnunk hogyan találjuk meg az egyensúlyt a mindennapokban.

Klasszikus introvertált vagyok.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akkor töltődöm, ha egyedül vagyok, és a kedvenc tevékenységem az olvasás, a moziba járás egyedül és főzés. Ez azt jelenti, hogy a három kislányommal egész nap otthon lenni igencsak kimerítő számomra.

Ha te is introvertált vagy, íme néhány módszer, amelyek segítenek nekem kezelni (és élvezni!) a szülői tevékenységet:

- Hirdetés -

1. Keress olyan tevékenységeket, amelyet mindannyian élvezhettek

- Hirdetés -

Szeretek főzni, hangosan olvasni és fejtörőket megoldani. Ezeket a gyerekeimmel együtt csinálni nem annyira pihentető, mint egyedül, cserébe nem merít le úgy, mint a képzeletbeli vagy öltöztetős játékok.

2. Iktassatok be csendes időszakot a nap folyamán

Amikor gyermekeim kezdték elhagyni a délutáni alvást, átálltunk a csendes időszakra, és ez a két óra egyedüli idő minden délután óriási segítséget jelent számomra.

Annak tudatában, hogy néhány percnyi énidőt tudok lopni, jobban érzem magam és jobban tudok egy mozgalmas vagy kaotikus napot irányítani.„

3. Fektesd le korán a gyerekeket

Ahogy telik a nap, a türelmem is elkopik, így megváltás ha gyermekeim korán lefekszenek este. Ez több óra töltekezést jelent mielőtt lefekszem, és másnap reggel újra készen állok a szülőségre. Az esti lefekvési rutinunk is nagyon rövid, hogy ne töltsek túl sok időt ágyba helyezésükkel.

4. Szokd meg, hogy néhány perc énidőt biztosíts magadnak a nap folyamán

Lányaim tudják, hogy időnként azt mondom: “Csak 10 percre van szükségem egyedül”. Néha leülök a kanapéra és elolvasok egy könyvet, miközben ők ugyanabban a szobában játszanak, és néha elmegyek a fürdőszobába, és becsukom az ajtót öt vagy 10 percre. Mivel pontosan tudják, hol vagyok, és mikor leszek kész újra játszani velük, legtöbbször nagyon jól viselik ezt. Annak tudatában, hogy néhány percnyi énidőt tudok lopni, jobban érzem magam és jobban tudok egy mozgalmas vagy kaotikus napot irányítani.

5. Próbálj ki CD-ket autózás közben

A gyermekeim mellett autót vezetni régen nagyon megterhelő volt számomra, mivel FOLYAMATOSAN beszélgettek, és állandóan kérdéseket tettek fel, és azt akarták, hogy meséljek, amikor éppen egy kis időre volt szükségem a saját fejemben. Aztán elkezdtem hangoskönyveket és zenei CD-ket berakni autózáskor és ők boldogan hallgatják a hátsó ülésről. Közben elmém elkalandozhat, amikor az élelmiszerboltba vagy a parkba indulunk.

6. Hívj át más gyerekeket hozzátok

Tudom, hogy ez ellentmondásosan hangzik, de rájöttem, hogy ha más gyerekek is vannak nálunk, azt jelenti, hogy nem én szórakoztatom a gyerekeimet, vagy nem én játszom el az óriás szerepét egy játékban. Megválaszthatják az általuk szeretett interakciókat, én pedig ülhetek a kanapén egy könyvvel, vagy békében házimunkákat végezhetek a ház körül.

Ti hogyan kezelitek a szülői tevékenység folyamatos interakcióit, amikor a feltöltődéshez csendre és magányra van szükségetek?

freepik.com

*Forrás: pszichoforyou

via

 

- Hirdetés -