Együtt leszünk család.

Hogyan hat a közösségi média a kapcsolatainkra?

Az amerikaiak körülbelül 72%-a használja a közösségi médiát, gyakran azért, hogy új barátokat szerezzenek, kapcsolatokat építsenek ki, vagy fényképeket osszanak meg mindennapi életükről.

Ha a közösségi médiát ilyen módon használjuk, az előnyökkel és hátrányokkal járhat kapcsolataink számára, akár plátóiak, akár romantikusak. Íme, amit tudnod kell.

A közösségi média valódi kapcsolatokat teremthet

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A közösségi média lehetővé teszi az emberek számára, hogy olyan módokon lépjenek kapcsolatba, amelyek egyébként nem lennének lehetségesek, és gyakran kiterjesztheti az emberek társadalmi köreit – mondja Kathryn Moore, Ph.D., a Santa Monica-i Providence Saint John’s Child and Family Development Center pszichológusa.

Például előfordulhat, hogy napi rutinod során nem lépsz kapcsolatba sok olyan emberrel, akiknek hasonló életkörülményeik vannak veled, vagy olyan kihívásokkal küzdesz, mint például a szülővé válás vagy új országba költözés.

- Hirdetés -

A közösségi médiában kapcsolatba léphetünk azokkal az emberekkel, akik hasonló helyzetben vannak, és megoszthatjuk aggodalmainkat, félelmeinket és örömeinket – mondja Moore. A tinédzserek 64%-a számolt be arról, hogy például az interneten szerzett új barátot, és a tinik 83%-a arról számolt be, hogy a közösségi médián keresztül szorosabb kapcsolatban érzik magukat barátaikkal.

- Hirdetés -

A közösségi média a romantikus kapcsolatokat is elősegítheti. A Pew Research Center szerint az amerikaiak közel egyharmada és a 18-29 éves amerikaiak 48%-a randevúzott online. Ráadásul a leszbikusok, melegek vagy biszexuális felnőttek 55%-a számolt be online randevúzásról.

Ez különösen erős lehet az olyan marginalizált csoportok számára, mint az LMBTQ közösség, vagy mások, akiknek korlátozott lehetőségeik vannak a romantikus interakciókra a közvetlen környezetükben – mondja Don Grant, Ph.D., az Amerikai Pszichológiai Társaság Eszközkezelési és Intelligencia Bizottságának elnöke.

“Igazán elképesztő, hogy azok, akiket társadalmi szorongás, földrajzi elszigeteltség, félelmek, bizonytalanság, fizikai problémák és számtalan más valós küzdelem szembesülnek, most találhatnak kapcsolatot és kapcsolatokat” – mondja Grant. “A közösségi média eltávolíthatja az autentikus akadályokat, és lehetővé teheti az emberek számára a kapcsolódást.”

A közösségi média negatívan befolyásolhatja a kapcsolatokat

A közösségi média negatívan befolyásolhatja a kapcsolatokat, ha elkezded összehasonlítani magad másokkal, beleértve a barátaidat is, pusztán a közösségi média fiókjaik alapján, mondja Moore. Például egyesek attól tarthatnak, hogy életük nem olyan jó, mint a barátaiké, és kivonják magukat a baráti kapcsolatokból, mert úgy érzik, nem elég jók.

Kapcsolódó cikk: Mi az a mérgező pozitivitás és miért van rossz hatással ránk?

Ez az önbecsülésre és az elszigeteltségre gyakorolt hatás az egyik oka annak, hogy a megnövekedett közösségi média használat depressziós tünetekkel jár együtt. Ha állandóan egy tökéletes képhez hasonlítod az életedet, amelyet mások a közösségi médiában mutatnak, akkor lehet, hogy nem érzed jól magad, és nagyobb valószínűséggel alakul ki depresszió.

Önértékelési problémák akkor is felmerülhetnek, amikor néhány kapcsolatról posztolnak a közösségi médiában, de nem mindegyikről. “Az emberek kirekesztettnek érezhetik magukat, vagy arra következtethetnek, hogy nem olyan fontosak, ha nem osztják meg őket a közösségi médiában” – mondja Moore.

Az internetes zaklatás, amelyről a tinédzserek 23%-a számol be, szintén negatívan befolyásolhatja a kapcsolatokat, akár aljas megjegyzéseket kap, akár valaki másnak küldi azokat. Például az internetes zaklatás összefüggésbe hozható a depresszió fokozott kockázatával mind az áldozatok, mind az elkövetők körében.

Hogyan építsünk ki értelmes kapcsolatokat online?

Ahhoz, hogy egy online – akár plátói, akár romantikus – kapcsolat kiépüljön, meg kell mutatnunk valódi énünket – nem csak a közösségi média változatot. “Az egészséges kapcsolatok kiépítése azon alapul, hogy önmagad legyél, nem próbálsz olyan lenni, aki nem vagy, vagy hogy elrejtesd önmagad részeit” – mondja Moore.

A közösségi médiából indult kapcsolat elmélyítésére Moore telefonos beszélgetést vagy személyes találkozást javasol. Ez gördülékenyebb beszélgetéseket tesz lehetővé, ahol valós időben kommunikálhatunk. Ne feledjük, hogy az emberek, akikkel online találkozunk, életünk fontos részévé válhatnak.

“Ha egy online forrásokon keresztül létrejött kapcsolatot tisztelettel, megfontoltsággal és lassú építkezéssel kezelnek, ez nagyszerű módja annak, hogy találkozz valakivel, akivel talán soha nem lett volna lehetőséged találkozni” – mondja Grant.

via

freepik.com

 

 

- Hirdetés -