Együtt leszünk család.

Hogyan járjuk a természetet a gyerekekkel?

Üde levegő, friss eső illata, a magas, buja fákról visszhangzó madarak dallamos visszhangja – van-e valami nyugodtabb, mint a természetbe merülés? Bár mindannyian nagyra értékeljük a minket körülvevő környezetet, a mai digitális korban inkább a képernyők ragyogására összpontosítottunk, mint a naplementére.

A szabadban általában háttérbe szorul a forgalmas életünk, de ennek kiemelt fontosságúvá tétele jelentős előnyökkel jár. Egy tanulmány megállapította, hogy hetente mindössze két óra eltöltése a természet felfedezésével jobb egészséget és jó közérzetet eredményez.

Ha a természet képes javítani a felnőttek életén, képzeljük el, mit tehet a gyerekekért! Egyre több kutatás mondja azt, hogy a természetben eltöltött idő elősegíti a gyermekek figyelmének javítását, az önfegyelmet, a kreativitást, a fizikai erőnlétet és a társadalmi kapcsolatot. Ezenkívül segíthet csökkenteni a stressz szintjét, és jobban bevonhatja őket a tanulásba.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Hogyan biztosíthatjuk tehát a gyermekeink, hogy elegendő minőségi időt töltsenek az anyatermészettel? Az egyik legjobb módszer egyszerű és szórakoztató, kortól függetlenül – a természetjárás!

Mi az a természetjárás?

- Hirdetés -

A természetjárás lehetőséget nyújt a pihenésre, az időtöltésre és a környezet felfedezésére. “A természetjárás nagyszerű módja annak, hogy” lekapcsoljuk “a hálózatot, megfigyeljük és felfedezzük a természetet, miközben élvezzük a szabadban való tartózkodást” – magyarázza Suzanne Davis, játékterapeuta. “Végtelen lehetőségek vannak a gyermekkel való kapcsolatteremtésre, ha közös tevékenységeket és emlékeket hozunk létre.”

- Hirdetés -

A telefonnal vagy táblagéppel való egyirányú interakció helyett a természetjárások serkentik a gyermek minden érzékét, és gyakorlati megközelítést nyújtanak a világ megismeréséhez.

Ez is lehetőséget biztosít a szülő-gyermek kapcsolat javítására. Ha tudatosan szánunk időt az elme rendetlenségének megszüntetésére, az azt jelenti, hogy a gyermekünkkel teljes mértékben jelen vagyunk a pillanatban figyelemelterelés nélkül, ami megújítja a testet és a szellemet.

Miért fontos a természet a gyermek fejlődésében?

A szabadban való időtöltés nemcsak szórakoztató a gyerekek számára, hanem szellemi, érzelmi, szociális és fizikai fejlődésüket is elősegíti.

Richard Louv, az Utolsó gyermek az erdőben című könyv szerzője szerint: “A tanulmányok határozottan azt sugallják, hogy a természetben eltöltött idő segíthet sok gyermeknek abban, hogy megtanuljon önbizalmat építeni, csökkentse a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar tüneteit, és megnyugtassa őket, valamint segítsen nekik összpontosítani.”

Louv könyvében bevezeti a “természetdeficit-rendellenesség” kifejezést, amelyről nemzetközi szinten beszél, és így fogalmaz: “Nem orvosi diagnózis, hanem hasznos kifejezés-metafora annak leírására, hogy sokunknak mi a természettől való elidegenedés ára, amint azt a legújabb kutatások is mutatják. “

A természet felfedezésének előnyei

A természetben eltöltött idő (ahelyett, hogy elkerülnénk) számos előnnyel jár a gyermekek számára. Fizikai, kognitív és érzelmi jólétüket már olyan egyszerű dolgokkal lehet javítani, mint például a saját kertjükben való játék.

A szabadban töltött idő mozgásra és gyakorolásra készteti a gyerekeket, ami csökkenti a stresszt és a fáradtságot, miközben javítja a fizikai egészséget. Ezenkívül elősegíti a kreativitást és a képzelőerőt azáltal, hogy lehetővé teszi a gyermekek számára, hogy szabadon lépjenek kapcsolatba a természettel a saját ötleteik szerint.

A természetben eltöltött idő nyilvánvalóan nem gyógyír, de óriási segítséget jelenthet, különösen azoknak a gyerekeknek, akiket stresszelnek a rajtuk kívül álló körülmények. – Richard Louv

A természet természetesen nem csak a fizikai előnyöket kínálja. A szabadtéri játék sokkal kevésbé strukturált, mint a benti játék, ami nagyobb szabadságot biztosít a gyerekeknek, hogy a maguk módján lépjenek kapcsolatba a környezettel (végső soron növelve önbizalmukat). A szakirodalom áttekintése azt jelzi, hogy a természet jobb tanulmányi teljesítményhez is vezethet, növelheti a tanulás iránti érdeklődést és élvezetet, valamint javíthatja a gyermekek figyelmét.

Ami a szociális és pszichológiai fejlődést illeti, a természet segíti a gyermekeket abban, hogy pozitívabbak legyenek, szorosabb kapcsolatban legyenek a természettel (beleértve a védekezés vágyát is), és több, szociális magatartást tanúsítsanak.

Tippek a természetjárás megtervezéséhez gyermekünkkel

Minden séta természetjárássá válhat, amíg elkötelezett vagy és érdeklődsz a körülötted lévő dolgok iránt. Mit látsz? Érzel valamit? Hallod vagy szagolod? Milyen állatokra, növényekre, rovarokra és madarakra mutathatsz rá?

Amikor természetjárást tervezünk, a legfontosabb tipp, amelyet szem előtt kell tartani, hogy szórakozzunk vele! A természetjárásoknak nem kell bonyolultnak lenniük, mondja Louv. “Ha a gyerekek lehetőséget kapnak arra, hogy megtapasztalják a természetet, még egyszerű módokon is, az interakció és az elkötelezettség természetes módon következik.”

A cél az, hogy elköteleződjünk és izgalomba hozzuk a tanulást, és ezt nem nehéz megtenni, ha a természet szépsége veszi körül őket. Felfedezhettek egy parkot, túraútvonalat, patakot vagy saját kerteteket. Íme néhány tipp a gyermek következő természetjárásának megtervezéséhez.

Hadd szennyeződjenek be

Ha a kicsik szívesen mászkálnak a koszban, hogy jobban lássák a dolgokat, akkor hajrá! A piszok nem rossz. A kutatások azt mondják, hogy a koszban játszó gyerekek olyan baktériumoknak, kórokozóknak, vírusoknak és parazitáknak vannak kitéve, amelyek elősegíthetik immunrendszerük építését és csökkenthetik bizonyos allergiák és betegségek kockázatát az életük későbbi szakaszában.

Vezessék ők az utat

Ami a kisebb gyerekeket illeti, Louv azt javasolja, hogy adjuk meg nekik a szabad utat, hogy saját módjuk szerint felfedezzék.

“Bátorítsuk őket, hogy álljanak meg, hogy megforduljanak a sziklákon, megérintsék a mohát, és amikor csak tehetik, másszanak fel a sziklákra és a kidőlt fákra” – mondja. “Bármilyen környezetben is értékeljük az ésszerűtlen veszélyeket, a kisgyermek beállíthatja a tempót-ösztönözheti a bizalmat, a mozgékonyságot, a problémamegoldást, a kreativitást és a csodálkozást.”

A legfontosabb, hogy a digitális világ ne zavarja meg az élményt. “Hagyjuk a mobilt a zsebünkben, némítsuk le” – javasolja Louv -, és mutassunk rá a látott tárgyakra vagy tájképekre. Ez segít rögzíteni a szavakat a látottakhoz, érezettekhez vagy hallottakhoz. ”

Legyél kreatív

A természet tökéletes hely a gyermekek kreativitásának és képzeletének előmozdítására. Davis azt javasolja, hogy játsszunk: például használjunk botot kardként vagy varázspálcaként, vagy meséljünk a séta során talált tárgyakról.

A gyűjtött kincsek kiválóan alkalmasak egy művészeti projektre is. “A kavicsok gyűjtése a természetjárás során később festhető és újra gyönyörű műalkotásokká alakíthatóak“-mondja Davis.

Rendezzetek termény vadászatot

A terményvadászat nagyszerű módja annak, hogy a gyerekeket elkötelezzük és érdeklődjenek. “Mielőtt gyermekeddel természetjárásra indulnál, készítsetek közösen egy listát a 3×5 -ös indexkártyán található elemekről, amelyek megtalálhatók a sétán, és szórakozzatok a listán szereplő dolgok megtalálásán” – javasolja Davis.

A gyűjtött cikkek nagyszerű művészeti kellékeket is jelentenek – például a fenyőtobozok madáretetőkké válhatnak, vagy a kagylók dekoratív díszekké alakíthatók.

A nagyobb gyermekek legyenek kalandosabbak

A kicsit már idősebb gyerekek számára az a lényeg, hogy mélyebb kapcsolatot teremtsenek a körülöttük lévő világgal.

“Az idősebb gyerekeknél ösztönözhetjük őket arra, hogy mélyebben kapcsolódjanak a természethez érzékeik feltárásával” – magyarázza Louv. “Próbáljanak meg mezítláb járni a különböző felületeken, hogy javítsák a textúra és a terep észrevételét.”

Ha kicsit bátrabbnak érzik magukat, Louv azt javasolja, hogy takarják el a szemüket, majd összpontosítsanak a fennmaradó érzékszervekre: “A bekötött szemű gyerekek kövessék a kötelet különböző terepen, ahol érezni és érzékelni tudják a dolgokat az erdőben, mezőn, vagy egy patak mentén, és kérdezd meg a gyerekeid, hogy mit éreznek – majd írjátok le egy természeti naplóba. “

Mindennapi módszerek a gyermekek és a természet összekapcsolására

Míg a természetjárás nagyszerű lehetőséget nyújt a gyerekeknek a környezet felfedezésére, vannak más egyszerű, mindennapi módszerek arra, hogy kapcsolatban maradjanak a természettel. A legjobb módszer erre? Töltsetek minél több időt a szabadban, még akkor is, ha csak sétáltok az utcán vagy pihentek a teraszon.

“Még a sűrű városi környezetben is gyakran megtalálható a természet a közelben, valahol a környéken” – magyarázza Louv. “A természettel való kapcsolatteremtés olyan egyszerű lehet, mint rendszeres sétákat tervezni egy helyi park körül, piknikezni, vagy megtanulni kertészkedni a hátsó padon lévő konténerekben.”

Összefoglalva

A természet ereje a legegyszerűbb beállításokban is érezhető, ha tudatos erőfeszítéseket teszünk annak felfedezésére, te és gyermekeid ajtót nyittok a jobb egészség, új kalandok és a pótolhatatlan emlékek előtt.

“Mindannyian új természetes élőhelyeket teremthetünk otthonunkban, iskoláinkban, környékeinken, munkahelyeinken, városunkban és külvárosunkban” – mondja Louv. “Gyermekeink még a városok belsejében is a természetben nőnek fel – nem vele, hanem benne.”

via

freepik.com

 

- Hirdetés -

Szólj hozzá