Együtt leszünk család.

Hogyan legyél boldog főállású anya?

A főállású anyaság sokszor annyira misztikusnak tűnik. Rengeteg előnye és számos hátránya is van. Sokan azt képzelik, azok az anyák, akik otthon maradnak a gyerekekkel a könnyebb utat választják, de ez egyáltalán nem igaz. Főállású anyának lenni nehéz és felelősségteljes és néha egyáltalán nem önként választják az anyák ezt a megoldást.

Nagyon könnyű elveszíteni önmagunkat az anyaságban, különösen akkor, ha úgy érezzük, hogy ez az egyetlen dolog, amit egész nap csinálunk minden egyes nap.

Ez pedig könnyen kiégéshez vezethet, vagy boldogtalannak érezheti magát az anya. Még akkor is, ha egyébként szeret otthon lenni a gyerekekkel, és élvezi ezt az élethelyzetet, mindig lehetnek igazán nehéz időszakok.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Kapcsolódó cikk: Kedves kimerült és kiégett Szülők! Van segítség!

Akkor mégis hogyan lehetünk boldog főállású anyák? Íme 10 tipp, amely segít a nehéz időszakok ellenére is:

- Hirdetés -

1. Figyelj oda magadra

- Hirdetés -

Anyaként hajlamosak vagyunk mindenki más igényét magunk elé helyezni. Ami teljesen normális, mégis, ha mi nem vagyunk jól, akkor a családunk sem lesz jól.

Mindig adódhatnak nehezebb időszakok, de fontos, hogy az alapvető dolgokat helyezzük a prioritások közé. Alvás, megfelelő étkezés, tisztálkodás (és pl. hogy délután 4-kor ne még mindig pizsamában legyünk).

És ha azt hiszed ezek az alapvető dolgok könnyűek, és mindenkinek bele kell férnie a napba, mások valójában megküzdenek ezekkel minden nap.

Kapcsolódó cikk: 5 módszer, hogy otthon is gyakorold az öngondoskodást

2. Találj egy hobbit

Miután gondoskodtál az alapvető igényeidről, tegyél egy lépést tovább, és találj olyan hobbit, amelyet élvezel.

Ez elsőre iszonyatos luxusnak tűnhet, de valójában inkább életmentő. Sok anya számára a hobbija jelenti a kapcsolatot a külvilággal. Azért mert anyává váltál nem szűnnek meg azok a dolgok, amiket szeretsz csinálni.

Lehet, hogy nem tudsz a korábbi időtöltéseidhez visszatérni, de mindig találhatsz új hobbikat magadnak.

3. Ápold a barátságaidat

Szintén egy nehezített pálya. Anyaként nem mindig könnyű barátságokat fenntartani. Az anyaság rendkívül elszigetelő lehet, ami különösen fontossá teszi a barátokat.

Ami régen egyszerűnek és magától értetődőnek tűnt, hogy találkozol a barátaiddal, az most sokkal nehezebben kivitelezhetővé vált.

Az is előfordulhat, hogy a gyermektelen barátaid nem értik az anya léted, vagy más elvárásaik vannak a barátságoddal szemben. Más anyákkal is nehéz lehet tarthatni a kapcsolatot. Új barátokat szerezni pedig felnőttként szintén kihívást jelenthet.

Időd és energiád korlátozott, ezért ha barátságról van szó, válaszd a minőséget vagy a mennyiséget. Egy nagyszerű barát, akire számíthatatsz, többet ér, mint egy átlagos barátság. Ennek ellenére ne érezd szükségét, hogy folyamatosan időt és energiát szánj olyan „barátságokra”, amelyek nem kielégítőek, vagy ami még rosszabb, mérgezőek számodra.

Kapcsolódó cikk: Az anyaság néha magányossá tehet

4. Ragaszkodj a napi rutinhoz

A napirend és a jól bevált rutin sokkal könnyebbé teheti az életed. Nem csak a gyerekek szempontjából fontos a napi rutin kialakítása, de neked is sorvezetőként szolgálhat a nap folyamán. Ideális esetben mindenki időben étkezik és elalszik, beleértve a felnőtteket is. Ráadásul a gyerekek számára biztonságot adnak a rutinok. Tudják, mire számíthatnak a nap folyamán, ami megkönnyítheti az átmeneteket és csökkentheti a dührohamokat. Harmadszor, a jól szervezett nap segíthet abban, hogy szervezettebbnek és kontrolláltabbnak érezd magad. És ez segíthet olyan dolgokban is, mint például időt találni a hobbidra vagy barátokra.

Kapcsolódó cikk: 5 bevált módszer a stresszmentes reggelekhez

5. Hagyd abba az életed másokéval való összehasonlítását

Ezt a dolgot valószínűleg mindannyian megtettük már valamikor. Látjuk azt a másik anyát, akinél minden flottul megy. Jól öltözött, sminkelt, és természetesen gyönyörű. Soha nem veszíti el a türelmét, és a gyerekei rendkívül jól viselkedő angyalok. A háza kifogástalan, a házassága pedig tökéletes. Nyilvánvaló, hogy boldog. Logikusan tudod, hogy mindez nem lehet igaz, de az Instagramja tényleg ezt sugallja.

Ehhez képest saját életünket nézzük, és csak a hibákat látjuk. Látom az ő makulátlan családja és az én rendetlen családom éles kontrasztját.

Ne menj tovább ezen az úton. Ezek az összehasonlítások nem hoznak boldogságot. Valószínűleg féltékenységet, önsajnálatot vagy haragot fogsz érezni, és erre nincs szükséged az életedben. Ne feledd el azt a fontos dolgot, hogy mindig csak egy apró bepillantást kapunk valaki más életébe. Mindenki a maga módján küzd, és csak a saját gondjait ismeri. A közösségi média felerősíti ezt a hatást, ahol csak azt látod, amit valaki meg akar mutatni neked. Ne hasonlítsd össze a valós életet valaki más által összeállított csúcspontokkal. Még ha valaki más élete olyan tökéletes is lenne, mint ahogyan elképzelted, ez lényegtelen. A boldogság nem véges, az övék semmit sem vesz el tőled. DE az összehasonlítások megakadályozhatják, hogy értékeld a saját életed pozitívumait.

Kapcsolódó cikk: Mi az a mérgező pozitivitás, és miért van rossz hatással ránk?

6. Menj ki a házból

Csak azért, mert otthon maradsz, nem jelenti azt, hogy szó szerint egész nap a házban kell maradnod. A kimozdulás mindannyiunknak jót tesz.

Legyen szó valamilyen megbízásról, helyi eseményről vagy játéknapról, csak mozdulj ki. Tudjuk, hogy jelen pillanatban ez különösen nagy kihívást jelenthet, de 2020 előtt minden nap megpróbáltunk legalább egyszer kimozdulni otthonról. Még mindig lehetséges, de kell hozzá némi kreativitás.
Az is hasznos, ha friss levegőt szívsz a szabadban. Menjetek el sétálni vagy csak játszani az udvaron. A természetben való tartózkodás és a testmozgás segíthet jobban érezni magad.

Kapcsolódó cikk: 10 téli móka gyerekeknek

7. Ösztönözd a független játékot

Az a gyermek, aki akár csak néhány percig is egyedül játszik, a józan eszed menti meg.

Csak azért, mert otthon vagyunk, nem kell állandó szórakozási forrásnak lennünk. Ez nem azt jelenti, hogy nincs szükségük életkoruknak megfelelő felügyeletre, csak azt, hogy nem kell egész nap elköteleződnöd. Egy kis időre elfoglalhatják magukat, így telefonálhatsz, lelki szünetet tarthatsz, takaríthatsz vagy főzhetsz, vagy bármi mást elvégezhetsz, anélkül, hogy meg kellene várnod, amíg mondjuk elalszanak.

Úgy tűnik, hogy egyes gyerekek könnyebben veszik az önálló játékot, mint mások, akiknek további bátorításra van szükségük. Készíts biztonságos teret veszélyektől mentesen, és töltsd fel az életkoruknak megfelelő játékokkal, majd hagyd, hogy végezzék a dolgukat. Ezenkívül, ha az önálló játékidőt a rutinotok részévé teszed, az segíthet szokássá válni. Meglepően felüdítő lehet, ha szánsz egy pillanatot arra, hogy csak ülj, levegőt vegyél vagy egy problémán gondolkodj.

8. Menj el valahova egyedül

Természetesen szereted a gyerekeidet, de szükséged van egy kis szünetre is. A hét minden napján 24 órában szülőnek lenni nehéz. Ezen a ponton, három gyerek mellett, szó szerint bármit egyedül csinálni szinte vakációnak tűnik. Egyedül elmenni egy élelmiszerboltba vagy akár csak a fürdőszobába – luxusnak tűnik.

De jó egy kis időt elszakadni egymástól. Lehetőséget ad arra, hogy lemaradj róluk. Szóval szánj egy kis időt magadra. Legyen részed egy felnőtt beszélgetésben Tölts el egy éjszakát a barátaiddal vagy egy hétvégét a pároddal. Csatlakozzon egy edzőteremhez gyermekfelügyelettel. Légy kreatív, és találj valami módot arra, hogy akár csak egy kis időt is eltölts, ahol nem kell aktívan szülőként jelen lenned.

9. Álljatok egy oldalon a pároddal

Sokkal nehezebb lesz otthon maradó anyaként boldognak lenni, ha nem vagytok egy oldalon a szerepek és a pénzügyek terén a pároddal. A pénzügyek hatalmas konfliktusforrást jelenthetnek a házasságokban, és a bevételek csökkenése minden bizonnyal megterhelheti a költségvetést. Ideális esetben a partnereddel egyetértetek a költésben és a megtakarításban, de ennek egy folyamatos beszélgetésnek kell lennie, hogy ez így is maradjon. Egy másik gyakori probléma az otthon maradó szülő felelősségével kapcsolatos nézeteltérés. Fontos, hogy a pár mindkét tagja elégedett legyen szerepével és felelősségével. A kapcsolatok dinamikája is változhat, így sokan biztosan folyamatosan értékelik és kommunikálnak partnerével.

10. Kérj segítséget

Túl gyakran nem kérünk segítséget, amire szükségünk van. Segítséget kérni nehéz. Aggódunk amiatt, hogy elítélnek vagy megszégyenítenek bennünket, vagy hogy nem vagyunk elég jók. Még akkor is nehéz elfogadni, ha segítséget ajánlanak fel. Ha valaki felajánlja, hogy vigyáz a gyermekedre, engedd meg neki. Ha szükséged van arra, hogy a párod besegítsen a ház körül, szólj neki. Mondd el családodnak és barátaidnak, hogy segítségre van szükséged.

Ha nincsenek olyan emberek, akik segíthetnének, fontold meg, hogy az igényeid alapján alkalmazz valakit. Például egy szülés utáni dúla segíthet az újszülött gondozásában, vagy talán egyszerűen csak találsz egy ismerős tinit, aki heti néhány órát dolgozhatna a segítődként. Vagy talán felveszel valakit, aki kitakarítja a lakást, az lenne a leghasznosabb.

Ha boldogtalanságod elsöprő, testi tüneteket okoz, vagy megakadályozza, hogy életed más területein örömet találj, ne habozz beszélni szakemberrel. Hagyd magad segítséget kérni és elfogadni.

freepik.com

- Hirdetés -

Szólj hozzá