Együtt leszünk család.

Hogyan lesz valaki olasz Mamma?

Ez a történet kezdődhetne úgy, akár egy tündérmese. Egy magyar lány külföldre megy férjhez Észak-Olaszország festői tájaira. Belföldi turistaként járja az országot és élményeiről blogot vezet.

Gyovai Helén Olaszmamma nevű blogja ad egy kis ízelítőt az olasz élet érzésről, a mindennapokról és hogy milyen egy olasz-magyar család élete Torinóban.

De hogyan lesz valaki olasz mamma?

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Erről Helént kérdeztem, ugyanis nemrég jelent meg Így lettem olasz mamma! című könyve.

Mióta élsz Olaszországban és hogyan kerültél oda?

- Hirdetés -

2010. júniusában költöztem Olaszországba, nem volt különösebb hókuszpókusz a dologban, egy olasz fiúval házasodtam össze, és miután meghánytuk-vetettük az akkori élethelyzeteinket, úgy döntöttünk, hogy én fogok lépni, legalább egy kis időre, ami aztán azóta is tart.

- Hirdetés -

Az Olaszmamma nevű blogod is az olaszországi életetekről szól, ha jól tudom. Mióta írod a blogodat? És milyen célból indítottad el?

5-6 éve kezdhettem el, már nem emlékszem pontosan. Az olaszországi munkahelyem sajnos nagyrészt mellőzi a kreativitást, inkább grafikonok, pontos procedúrák és táblázatok mentén halad, bennem viszont ennél jóval több a fantázia, amit valahol ki kellett élnem. Írtam különböző online újságoknak olasz témájú cikkeket, aztán egy ponton elindítottam a saját oldalam.

Hogyan lett ebből könyv?

A könyvet a pandémia szülte, bár a gondolat már jó ideje ott motoszkált a fejemben. A tavaly őszi lezárások alatt nem túl sok kifogásom volt arra, hogy miért is nincs időm a terv megvalósítására, úgyhogy nekiültem, és elkezdtem írni. Fejős Éva épp akkor hirdetett meg egy regényíró-kihívást, ez elég inspiráló volt, teljesítettem, elküldtem neki a kéziratot. A pályázat eredménye pedig ugye már a boltokban.

Miről szól pontosan a könyved?

A könyv pontosan arról szól, amire a címe is utal. Hogyan lettem olasz mamma? Az utamat meséli el Szegedtől Torinóig. A blogom olvasói személyes üzenetekben rengetegszer tették fel nekem a kérdést, hogy hogyan kerültem ide, sokan kértek tőlem tanácsot, hogy hogyan is kellene csinálniuk, ha nekik is hasonlóak a terveik. Univerzális receptem persze nincs az olaszországi boldoguláshoz, de azért igyekszem segíteni. A visszajelzésekből úgy tudom, hogy többekben lett még szilárdabb az elhatározás a könyv olvasása iránt.

Másoknak is van lehetőségük megismerkedni az olaszországi élettel, hiszen van egy vendégházatok is. Mesélnél erről bővebben is?

Pár évvel ezelőtt vettünk egy régi, romos házat a környékünkön, akkor még nem volt vele konkrét tervünk, egyszerűen csak nagyon jó befektetésnek tűnt. Nagyjából egy év alatt rendbe hoztuk, berendeztük, és gondoltuk, hogy kipróbáljuk magunkat szállásadóként, mivel a környékünkön viszonylag kevesen foglalkoztak ezzel. Semmit nem tudtunk a dologról, nem ismertük a piaci igényeket, de bíztunk eléggé magunkban ahhoz, hogy nekivágjunk. Ez a negyedik év, hogy működik, és egyáltalán nem bántuk meg, sőt már a következőn gondolkodunk.

Ha egy mondatban kéne összefoglalnod az olasz életérzést, hogyan szólna ez a mondat?

Mindenben meglátni a szépet, megtalálni a jót, mindaddig kiélvezni az életet, ameddig lehet, a problémás helyzetekbe nem belesüppedni, hanem azonnal a megoldást keresni, hiszen az élet lényege végső soron a boldogság.

A könyvről

Aki járt már Itáliában, vagy még nem járt, csak a filmélményeire támaszkodik, az bizonyára hasonlóan gondolkodik, mint e könyv szerzője, Gyovai Helén: az itáliai dolce vita napi rutinját világszerte receptre kellene felírni. De vajon pontosan milyen ez az itáliai édes élet? Tényleg egy eszpresszóval, proseccóval, fagylalttal folyó Kánaán, ahol mindennek az origója a la famiglia? Egyrészt igen, de természetesen azért ennél sokkal több…

Bár Helén már gyerekként is rajongott Olaszországért, nem gondolta volna, hogy egyszer majd visszatérő vendégből olaszországi lakossá válik. Sőt, olasz feleséggé és olasz mammává! De hogyan kerül Budapestről egy észak-olasz városkába? Hogyan látja egy szegedi születésű magyar lány a taljánokat, az életüket, a mindennapjaikat – és miképp tud ő is „olasszá lenni” feleségként és anyaként egyaránt, miközben a szíve piros-fehér-zöld marad (igen, ebben a sorrendben)?
Itália gyors és lassú, édes és keserű, különleges és hétköznapi egyszerre. Szerzőnk a könyvében ezt a színes-szagos kettősséget festi le rendkívül szórakoztató és szemléletes módon, már-már képeslapszerűen, miközben megismerjük az olasz mammaságig vezető, érzelmekkel és tapasztalatokkal teli útját.

A könyv az Erawan Kiadónál jelent meg, itt tudjátok megvásárolni!

 

Képek: www.olaszmamma.com és Erawan Kiadó

- Hirdetés -