Együtt leszünk család.

Hogyan nevelik másként a millenniumi szülők gyermekeiket?

A szülők minden generációja kialakítja a rá jellemző szülői stílust. Bár semmilyen leírás nem vonatkozik az összes szülőre, természetesen a szülői stílusok múltbeli sztereotípiái között sokfélét találunk.

1950-es évek: Felnőttközpontú családstruktúra, ahol a gyerekek a család részét képezték, de nem a család középpontjában. A felnőttek és a gyerekek párhuzamos életet éltek, a szülők pedig fegyelemre és életleckékre vonatkozóan kommunikáltak a gyerekekkel. A gyerekeket elküldték egyedül játszani.

1960-as évek: Az 1950-es évek folytatása, a megengedőbb és a kreativitás felé való elmozdulással. Ahogy a világ kezdett nyitottabbá válni, a szülők is egyre nyitottabbá váltak.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

1970-es és 1980-as évek: Ahogy a válások egyre gyakoribbá váltak és a nők munkába álltak, a gyerekek egyre nagyobb felelősséget vállaltak jólétükért és mindennapi szükségleteikért. A kulcsos gyerekek egyre általánosabbak lettek, és kevésbé volt jellemző a hagyományos családi felépítés, amikor az anyuka uzsonnával várja otthon gyerekeiket iskola után.

1990-es és 2000-es évek: A helikopterezéssel, a túlzott ütemezéssel és a biztonsággal kapcsolatos félelmekkel a szülők egyre jobban részt vettek gyermekeik életében, mint valaha reggeltől kezdve lefekvésig.

- Hirdetés -

A millenniumi szülők saját gyereknevelési elveikre új szemlélettel és életmóddal reagálnak. Ez több, az idősebb szülők számára ismeretlen irányzat megjelenését is jelentette.

- Hirdetés -

Tovább kell várni a családok létrejöttére

Számos ok miatt, beleértve az anyagi korlátokat, a karrierdöntéseket, a vándorlást és még sok mást, a fiatal felnőttek tovább várnak gyermekvállalással, mint bármelyik előttük álló generáció. A megbízhatóbb fogamzásgátláshoz való hozzáférés, valamint a családalapítás időpontjának tudatos megválasztása hozzájárult az első terhességek és szülések tekintetében az anyák életkorának emelkedéséhez.

A Bowling Green Egyetem Nemzeti Család- és Házasságkutató Központja szerint 2017-ben egy nő átlagos életkora 26,8 éves volt, amikor megszülte az első gyermekét. Hasonlítsuk össze ezt 1970-nel, amikor az elsőszülő anyák átlagéletkora 21,4 év volt, és egyértelmű, hogy a szülői nevelés kezdetének kora folyamatosan emelkedik.

Kapcsolódó cikk: 5 ok, amiért a párok egyre később vállalnak gyermeket

Megosztás a közösségi médiában

A közösségi média mindenki életének része, de talán egyikünk számára sem annyira, mint a kisgyermekes szülőknek. Az első szonogramtól a középiskolai érettségiig a 2010-es és 2020-as években születettek közül a legtöbb szülő nem idegenkedik attól, hogy megosszák gyermekeik életét az interneten.

A millenniumi szülők 81 százaléka osztott meg képeket gyermekeiről a közösségi médiában, míg a baby boomer szülők 47 százaléka.

A 2000-es évek elején indult szülői blogok ma már mindenhol megtalálhatók, és az együttalvástól kezdve a családi utazásig terjedő témákat ölelnek fel. A szülők a közösségi médiát használják a családtagokkal való kommunikációra, ahol a szülők korábbi generációi telefonáltak és fényképeket küldtek a távoli rokonoknak.

Kapcsolódó cikk: Hogyan oszd meg biztonságosan gyermeked fényképeit a közösségi médiában

Új családi struktúrák létrehozása

Az egyedülálló szülők és az LMBTQ szülők megváltoztatják a hagyományos családok képét az új évezredben.

A 21. században a házaspárok a szülők 68%-át teszik ki, szemben az 1950-es évek 93%-ával. Ezenkívül 2017-ben 2 millió és 3,7 millió közötti 18 év alatti gyermeknek volt LMBTQ szülője, és közülük körülbelül 200 000-et nevelt azonos nemű pár.

Sok ilyen gyereket egyetlen LMBTQ szülő nevelt fel, vagy olyan különböző nemű pár, ahol az egyik szülő biszexuális volt.

Évről évre egyre több nő választja az egyedülálló szülőséget, mivel az egyedülálló anyaság megbélyegzését felváltotta az önálló gyermekvállalás.

Egyedi nevek kiválasztása

Régebben a szülők hajlamosak voltak „ugyanúgy” elnevezni gyermekeiket, hogy beilleszkedjenek más gyerekek közé, így az osztálytermek megteltek Katikkal, Andikkal, Péterekkel és Zoltánokkal. Az egyedi nevek egészen a közelmúltig nem voltak jellemzőek.

Az ezredfordulósok, akik általában szeretik a dolgokat a maguk módján csinálni, szokatlan, különleges és változatos neveket találnak a babáiknak, ami olyan nagyszülőkhöz vezet, akik megtanulták megtartani a véleményüket, és az osztálytermi tanárokhoz, akiknek esetleg ki kell találniuk a kiejtést, mielőtt az első tanítási nap elkezdődik.

Kapcsolódó cikk: Ezek a legnépszerűbb gyereknevek

Rengeteg szülői tanács elérése

Az internetnek, a közösségi médiának és az sms-ek általi azonnali kapcsolódási lehetőségeknek köszönhetően a millenniumi szülők óriási mennyiségű forrásból meríthetnek gyereknevelési tippeket. Szüleikkel ellentétben, akik kizárólag olyan szakértőkre támaszkodtak, mint pl. Dr. Spock saját anyukájukon és apukájukon kívül, míg a millenniumiak a szülői nevelés minden területén szakértőket kereshetnek – és tesznek is –, virtuális és valós kapcsolatokból egyaránt gyűjtve az információkat.

A rendelkezésre álló tanácsok mennyiségének nincs vége, de a hozzáértő millenniumiak képesek kiszűrni, hogy mi működik gyermekeik számára és mi nem, és tanácsokat adhatnak az újdonsült szülőknek, amikor eljön az ideje. A kiterjedt közösségekkel, köztük Facebook-csoportokkal, Instagram-hashtagekkel és még sok mással, a millenniumiak sokféleképpen tanulhatnak a gyerekekről való gondoskodásról.

A családi idő prioritása

Annak ellenére is, hogy manapság a családok 46%-ában dolgozik mindkét szülő, szemben az 1970-es 31%-kal, ezek a szülők több időt töltenek gyermekeikkel, mint bármely korábbi generáció. Különösen az apák töltenek sokkal több időt – napi 59 percet – gyermekeikkel, mint az 1960-as években, amikor az apukák átlagosan csak napi 16 percet fordítottak gyermeknevelésre.

A sok ezredfordulós szülő strukturált ütemterve iránti elkötelezettség a gyermekei tevékenységei során azt jelenti, hogy a szülők gyakran a gyerekeikkel vannak, a kisgyermekeknek tartott különböző foglalkozásoktól kezdve az iskola utáni edzésekig, ahol a szülők önkéntesként jelentkeznek, hogy leszállítják akár egymás gyerekét is; sok tevékenység nemcsak a gyerekekről, hanem a szülőkről is szól.

Míg a családi vacsora az étkezőasztal körül nem olyan gyakori, mint korábban, a szülők sok időt töltenek a gyerekeikkel más módon.

Van házi feladat, amit meg kell oldani, fuvarozni kell a gyerekeket, és sok más mód is van arra, hogy a szülők a családjukkal együtt lavírozzanak az időben. Mivel többen dolgoznak otthonról, a szülők sokkal könnyebben elérhetőek az utolsó pillanatban végzett házimunkák, kötelezettségvállalások és iskolai tevékenységek elvégzésére. A millenniumi szülők sokkal inkább gyermekközpontúak, mint az elmúlt évtizedekben, és ez így tetszik nekik.

via

freepik.com

https://www.verywellfamily.com/millennial-parents-raising-children-4158549

 

 

Szólj hozzá