Együtt leszünk család.

Hogyan segíts gyermekednek egy új iskolába beilleszkedni?

Függetlenül attól, hogy gyermeked először kezdi meg az általános iskolát, középiskolába lép, vagy költözés miatt fog új iskolába járni, segítségre lehet szüksége a beilleszkedésben. Ezek a tippek segítenek abban, hogy gyermeked alkalmazkodjon az új rutinhoz, beilleszkedjen és barátokat szerezzen, és megnyugodj te is!

Akár először kezdik az iskolát, átmennek középiskolába, vagy például költözés miatt váltanak iskolát, az új iskolába való beszokás nagy mérföldkő a gyermekek életében.

Vannak gyerekek, akik mindent magukhoz vesznek, és elfogadják a kihívásokat és az új barátságokat, mások kezdetben bizonytalanabbnak és nyugtalanabbnak érezhetik magukat.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Kapcsolódó cikk: Nagy változást jelent az iskolakezdés a gyermekek életében

A beszokás általában nem egyik napról a másikra történik; még azok a gyerekek is lehetnek ingatagok, előfordulhatnak náluk könnyek és dührohamok, akik szeretik új iskolájukat. Sokaknak hetekbe, vagy bizonyos esetekben hónapokba is telhet, amíg teljesen jól érzik magukat az iskolai környezetben, de ne aggódj, mert ez könnyebb lesz, és végül majdnem minden gyermek odaér. És rengeteg módon segíthetsz neki.

- Hirdetés -

Íme a legfontosabb tippek:

- Hirdetés -

Ha gyermeked először kezdi meg az általános iskolát

Ha gyermeked óvodából általános iskolába lép, valószínűleg ugyanolyan ideges vagy, mint a ő, hogy hogyan fog beilleszkedni!

Ezek a tippek segíthetnek mindkettőtöknek beilleszkedni az iskolai rutinba:

1. Ne engedd, hogy lássák a gondjaidat

A gyerekek felveszik a felnőtt érzelmeket, ezért ha aggódsz, hogyan fognak megbirkózni az iskolában, tartsd meg magadnak. Az iskolakezdés előtti időszakban ne kérdezd meg, hogy ideges-e. Ez arra készteti őt, hogy az legyen!

Ehelyett beszélj pozitívan és ténylegesen az iskoláról, hogy ne tűnjön nagy ügynek. Magyarázd el, mi fog történni ott, beszélj a tanárról és a napi rutinról, hogy felkészítsd arra, amire számíthat.

És ha elváláskor sírni fogsz, győződj meg róla, hogy biztonságban bent van az osztályteremben, és nem lát.

2. Adj sok megnyugvást

Saját megnyugvásod elengedhetetlen ahhoz, hogy segíts gyermekednek beszokni, különösen az iskolakezdés előtti időszakban és az első hetekben.

Ne ecseteld gyermeked aggodalmait, még akkor sem, ha apróságoknak tűnnek.

Ehelyett beszéld meg vele ezeket az aggályokat, és magyarázd el, hogy a tanár készen áll mindenre, ami aggasztja őt az iskolai nap folyamán.

3. Számíts arra, hogy elutasítja az iskolába járást

Sajnos néhány gyermek bonyolultnak találja a formális oktatásra való áttérést, és bizonyos esetekben ez minden reggel könnyekhez vezethet, vagy ami még rosszabb – az iskolába járás határozott elutasításához.

Még a legizgatottabb gyerekek számára is elmúlhat az újdonság, hiszen rájönnek, hogy minden nap iskolába kell menniük.

4. Adj időt magadnak

Mint minden szülő tudja, évekig eltarthat a ház elhagyása! Az iskola első napjaiban szánj sok időt magadra, hogy a lehető legnyugodtabban kezdd a napot.

Ez segíteni fog gyermekednek, és úgy érzi majd kevésbé stresszes az előttetek álló nap.

5. Hagyd, hogy gyermeked a saját barátait válassza

Teljesen természetes aggódni amiatt, hogy gyermekednek nincsenek barátai, de bármennyire is csábító, hogy megpróbáld párosítani gyermeked más gyerekekkel, sokkal jobb, ha hagyjuk, hogy a barátságok természetesen létrejöjjenek.

Sok más gyerek sem fog senkit ismerni, és gyermeked tanára hozzászokik ahhoz, hogy mindenki részt vegyen a játszótéri játékokban.

Fontos azonban, hogy gyermeked megértse, hogy segítséget kell kérnie, ha valaki zaklatja őt a játszótéren.

Ne riaszd meg gyermeked a megfélemlítés meséivel, hanem segíts megérteni, hogy ha valaki fizikailag bántja, vagy csúnya dolgokat mond, akkor szóljon a tanárnak.

6. Folytassátok a kommunikációt

Ösztönözd a jó kommunikációt gyermekeddel az iskolai beszokási időszakban. Kérdezz minden nap valamilyen különleges időpontban – csak neki -, hogy beszéljen a napjáról.

De vigyázz, hogy ne szivattyúzd tájékozódás céljából – ez összezavarhatja őt. Ha azon fáradozol, hogy bármilyen információt kihúzz gyermekedből, egyetlen szó válaszon vagy a „semmit” kivéve, nem kapsz választ, amikor azt kérdezed, milyen napja volt ma. Helyette inkább ezek a kérdések segíthetnek: 33 kérdés, amit tegyél fel gyermekednek, hogy meg tudd hogyan érzi magát az iskolában

A lényeg az, hogy igazán konkrét kérdéseket tegyünk fel!

via

freepik.com

Szólj hozzá