Együtt leszünk család.

Hogyan takarítja el a takarítás a stresszt?

Ha szorongsz, stresszes vagy akár depressziós vagy, akkor az utolsó dolog, amire gondolhatsz, hogy megragadj egy univerzális tisztítószert vagy egy seprűt, és munkába állj. Meglepő, hogy az egyszerű takarítás mennyire segítheti csökkenteni a stresszt.

Cikkünkben összegyűjtöttük, hogyan is segíthet a takarítás eltakarítani a stresszt.

A rendetlenség stresszt okoz

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Ez valóban ilyen egyszerű. Egy tanulmány megállapította, hogy azoknál a nőknél, akik az otthonukat rendetlen, igényeket támasztónak vagy befejezetlen projektekkel jellemezték, magasabb volt a kortizol – és krónikus stressz – szintje, mint azoknál a nőknél, akik otthonukat nyugodtnak, tisztának vagy helyreállítónak nevezték.

A takarítás testedzésnek is jó

- Hirdetés -

Különösen azok számára, akik nem mindig lépik le a 10 000 lépésüket, a ház kitakarítása az aerob tevékenység lehet, amelyre testünknek – és versenyző elménknek – igazán szüksége van. Csak aktív takarításnak kell lennie – felfelé és lefelé haladni a lépcsőn, nagy karkörzésekkel tisztítani az ablakokat. Az általános takarítás 127 kalóriát égethet el körülbelül 30 perc alatt.

- Hirdetés -

A takarítás arra ösztönöz, hogy ne veszítsük el az eszünket

Az ismétlődő feladatok stresszoldók. „Az ismétlődő viselkedés és rituálék nagyon hatékonyak lehetnek az összpontosítás növelésében és a stressz csökkentésében” – mondta Dr. Jill Owen, pszichológus.

A takarítás jó lehetőség a mindfulness gyakorlására

Egy tanulmány megállapította, hogy a mosogatás közbeni tudatos figyelem – figyelve a víz hőmérsékletére vagy a mosogatószer szagára – csodákat tehet a stressz és a szorongás ellen. Az egyszerű figyelem és összpontosítás következtében 27% -kal csökken az idegesség.

A takarítás növelheti a fókuszt

A rendetlenség zavaró tényező. Ami azt jelenti, hogy a takarítás segít megszabadítani otthonunkat az ilyen zavaró tényezőktől és összpontosítani. Sőt, amikor konkrét feladatokat végzünk – tükör tisztítása, padló felmosása -, a szüntelen belső fecsegés hajlamos elcsendesedni, aminek következtében nagyobb kiteljesedést eredményez.

Az aromaterápia a takarítás egyik formája lehet

Az illóolajok nem csak a saját készítésű zöld tisztítószerek alapanyagai, hanem kulcsfontosságúak a stressz enyhítésében. A levendula és a bergamott csökkentheti a szorongást; a kamilla vagy ilang-ilang nyugalmat vált ki; csak úgy, mint a jázmin,az édes majoránna és a macskagyökér.

A takarítás egyfajta kontroll érzetet nyújt

A takarítás megadja az embereknek, hogy megismerjék és irányítsák a környezetüket. Az élet tele van bizonytalansággal, és sok helyzetre nincs ráhatásunk. A takarítás által érvényesíthetjük akaratunkat életterünkön.

A takarítás a siker érzését kelti

Felmérések szerint a ház rendbetétele után az amerikaiak 70% -a érzi úgy, hogy jó teljesítmény nyújtottak, 61% -uk kevésbé stresszesnek, 54% -uk pedig nyugodtabbnak érezte magát.

A takarítás csökkenti a jövőbeni stresszt

A takarítás az ajándék, amely folyamatosan ad. Mindannyian tudjuk, jobb hazajönni egy tiszta és rendezett helyre, egy bevetett ágyhoz és egy konyhai mosogatóhoz, amely nincs tele piszkos edényekkel, mint hazajönni egy olyan helyre, ahol feladatok tömkelege vár.

freepik.com

via

Szólj hozzá