Együtt leszünk család.

Hogyan térjünk vissza a munkába a gyerekkel otthon töltött évek után?

Irigylésre méltó azon anyák helyzete, akiket 1 vagy 2 gyerek szülése után minden akadály nélkül visszavesznek a korábbi munkahelyükre. Sokan nem ilyen szerencsések és kénytelenek hónapokig munkát keresni, vagy mindenféle olyan kompromisszumot meghozni, ami nélkül nem tudnának állást vállalni.

Az egyik legfélelmetesebb dolog, amikor hosszú, gyerekekkel töltött évek után vissza kell térni a munka világába.

Ilyenkor rengeteg kérdés kavarog egy anyukában. A gyerekekkel otthon töltött idő iszonyat felelőssége mellett számos olyan képességet is használunk anyaként, ami a munkánkban is simán megállja a helyét, mégis kételkedünk saját magunkban, hogy el tudjuk-e majd végezni a ránk bízott feladatokat.

Ma Magyarországon a szülési szabadságról való visszatérés nem mentes a kihívásoktól, a szülők kevesebb mint fele – 46 százaléka – folytatja a munkáját ugyanannál a munkáltatónál, ahonnan szülési szabadságra ment. Közülük 68 százalék ugyanabban, 17 százalék más, 10 százalék viszont alacsonyabb pozícióban dolgozik – derül ki a kisgyermekes szülők visszafoglalkoztatásáról készült kutatásból, amelyet a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom, a British Telecommunications (BT), az Ingatlan.com, a K&H Bank és a MetLife készített közösen. *

Az, hogy mennyire nincsenek könnyű helyzetben a kismamák a fentiekből is kiderül, ezért megkérdeztünk egy karrier tanácsadással is foglalkozó céget, a Labours Hungary-t, hogy milyen szempontokat vegyen figyelembe egy szülő, ha a gyerekekkel otthon töltött évek után újra szeretne visszatérni a munkaerőpiacra.

Miben tud segíteni a Labours az álláskereső anyáknak?

Kismamáknak számos területen tudunk támogatást nyújtani. A legfontosabb, hogy segítünk a tudatos karriertervezésben nekik, amely hosszabb kihagyás után kulcsfontosságú. Karrier coaching során arra fókuszálunk, hogy erősítsük a munkaerőpiacra visszatérő kismamák önbizalmát, lebontsuk a korlátozó hiedelmeiket, és hogy önismeretet szerezzenek, ami a személyes fejlődésüket támogatja.

Karrier tanácsadással is támogatjuk a szülőket, főleg abban, hogyan juthat át az önéletrajzuk a vállalatok szűrőjén, hogyan írjanak motivációs levelet, szituációs formában gyakoroljuk a személyes interjúkat (szakmai és nyelvi interjúk), illetve segítünk nekik abban, hogyan fordítsák előnyükre az erősségeiket. Szakértőink munkaügyi és munkajogi tanácsadásban is otthonosan mozognak, így segítenek az anyukáknak, hogy képviselni tudják a jogaikat a munkahelyükre való visszatérésekor.

Milyen szempontok szerint keresnek állást az anyák, akiket nem vettek vissza a korábbi munkahelyükre?

A munka-magánélet egyensúlyra törekednek. Legfontosabb szempont, ami alapján az anyukák munkát keresnek, hogy mennyire flexibilis a munkaidő, és ezt hogyan tudják összehangolni a babával és a család többi tagjával. A rugalmassághoz való igényük változik gyermekük növekedésével. A home office igénye is folyamatosan nő a kismamák részéről, mert fontos számukra, hogy gyermekükkel minél több időt töltsenek.

A visszatérő dolgozó édesanyák többsége részmunkaidős lehetőséget keres –általában ez nehezíti meg legjobban a helyzetüket, mert hazánkban az a szemlélet még nem elterjedt, hogy egy hatékony munkaerő akár 6 óra alatt ugyanannyi munkát tud elvégezni, mint egy kevésbé produktív kolléga 8 óra alatt, pedig ezt a keményen dolgozó anyukák már sokszor be is bebizonyították.

Mikor érdemes karrier coachhoz fordulniuk?

Az alábbi esetekben javasolt karrier coachoz fordulnia a kismamának:

  • Ha elakadt, és ki kell találnia, hogy mi legyen a következő lépés: egy coach segít neki az újratervezésben

  • Ha van egy célja, de fél megvalósítani, fél a változástól: egy coach támogatja a kismamát félelmeinek leküzdésében, és segít megérteni a mögöttük álló okokat

  • Ha gátló hiedelmei vannak, és folyton visszahúzzák

  • Ha feljebb akar jutni a ranglétrán

  • Ha kudarc éri

  • Ha az új munkakörben nem találja a helyét

  • Ha munkakört akar váltani

  • Ha elbocsátották, egy tapasztalt coach támogatja, segíti őt ebben a folyamatban

Egy tanácsadó meghallgatja a kismama szituációját, élethelyzetét, és nemcsak általános tanácsokat ad, hanem személyre szabottan nyújt segítséget. Olyan kérdésekre ad választ, amiket nem lehet csak úgy „kiguglizni”. Egy biztonságos, bizalmi légkörben tud felkészülni, gyakorolni pl. egy állásinterjúra.

A koronavírus-járvány utáni időszakban láttok-e valamilyen változást a korábbi időszakokhoz képest ebben a témában?

Mindenképpen van változás ezen a téren, habár ebben a témában nehéz általánosságokról beszélni. Két dolog tűnik biztosnak: az álláskeresőknek több türelemre lesz szükségük, ugyanis sok cég lassabban működik, mert túlterheltek, vagy kevesebb dolgozóval működnek, esetleg más területre helyeződik át a cég fókusza. Hazánkban sajnos korábban sem volt gyakori a visszajelzés, ez a jövőben sem fog változni, tehát hosszú időtartamra kell számítani. A másik trend, amit megfigyeltünk, hogy egy állásra jóval többen jelentkeznek, nagyobb a verseny a jelöltek között, így döntő fontosságú, hogyan tudnak a munkába visszatérő anyukák kiemelkedni a tömegből.

Nemrég jelent meg ehhez a témához kapcsolódó cikkünk: hogyan lehet a hosszabb „kihagyásokat” megmagyarázni az önéletrajzban. Ehhez adtunk pár tippet, és hamarosan folytatjuk ezt a témát.

Tehát összegezve: a kismamák elsősorban rugalmas és részmunakidős állásokat keresnek. Előfordulhat, hogy kezdetben nehézségekbe ütköznek, de az interjú is rávilágít arra, hogy nincs okuk a kétségbeesésre, hiszen ha segítségre van szükségük érdemes felkeresniük egy tanácsadó céget, ahol személyre szabottan segítenek nekik visszatérni a munka világába.

*Forrás: Világgazdaság

freepik.com