Együtt leszünk család.

Hozzátáplálási tedd-ne tedd

Amint betölti kisbabánk a fél éves kort, elérkezünk egy mérföldkőhöz, ami nem más mint a hozzátáplálás. Számtalan kérdés felmerül a szülőkben és nehéz egyensúlyozni az óvatosság-bátorság mezején. Nagyon szeretnénk mindent megtenni, hogy ez a fontos időszak a gyermekünk életében úgy sikerüljön, hogy a továbbiakban az ő és a saját életünket is megkönnyítsük.

Mit tegyünk? Mit ne tegyünk? Van néhány dolog, amire nem árt figyelni és ami segíteni fog a hozzátáplálás idején.

TEDD

- Hirdetés -

- Hirdetés -

  • Legyél türelmes!

Várd ki a 6 hónapot, ne rohanjatok, a kisbabák szervezete ennél korábban még nincs felkészülve a szilárd ételek megemésztésére. Ha nem akarod, hogy kudarcba fulladjon a kísérletezés az ízekkel, csak a baba fél éves kora után kezdjétek a szilárd étel bevezetését. Apránként, fokozatosan haladjatok, figyeld a kis testének reagálását.

- Hirdetés -

NE TEDD

- Hirdetés -

  • Ne erőltesd!

Azt olvastad, hogy almával érdemes kezdeni? Van olyan ország, ahol zöldséggel javasolják a kezdést. Lehet, hogy nálatok is inkább a sütőtök lesz a nyerő első íz, mert sajnos az alma hasfogó lehet. Nem szabad megrögzötten követni egy-egy cikkben leírtakat vagy a szakértők könyveit! Figyeld a gyermeked és bízz magadban. Ha valami nagyon nem megy nála, egyszer-kétszer még próbáld meg másképp (főtt helyett sült változatban például, mert akkor más lesz az íze vagy adj hozzá almát, esetleg más gyümölcsöt) de ha nemet mond mondjuk a krumplira, hagyd! Ugyan mi baja történhet, ha nem eszik burgonyát?! Helyettesítsd, váltsd ki.

Ne stresszelj! Ne aggódd túl! Legyél rugalmas!

TEDD

  • Ismertess meg vele minél több ízt!

Lehet, hogy te nem kedveled a spenótot, utálod a cukkinit, nem eszel meggyet. Ő attól még szeretheti ezeket. Kóstoltasd meg vele. Apránként vezesd be az új ízeket, mindig kicsivel többet adagolva a már megszokotthoz. Ne félj mixelni a zöldségeket akár gyümölcsökkel is. Használj zöldfűszereket, olajokat. Legyen változatos a menüje a kicsinek!

NE TEDD

  • Kerüld a felesleges cukrokat

Úgy gondolom, egy 2 év alatti kisgyermeknek még semmi szüksége túró rudira, csokira, simán imádni fogja a joghurtot friss gyümölccsel, a házi készítésű muffint vagy kekszet. Nem baj, ha nem a paleo-életmódot követitek a mindennapokban és eszel cukros édességeket, sőt neki sem kell megtiltanod ezeket. Ugyanakkor ne told folyton elé, ne csokival és cukorral pakold meg az ovis táskáját, ha kirándulni megy. Ha hosszabb sétára mentek, legyen nálad egy kis mazsola, aszalt gyümölcs, banán vagy egészséges rágcsálnivaló. Még az első szülinapi tortát is el lehet készíteni egészséges verzióban, például nemcsak jól hangzik, de nagyon finom is a banánkrémes piskóta!

TEDD

  • Legyél előrelátó!

Rakj el a nyári gyümölcsökből a fagyasztóba, hidd el, jó lesz egy kis különlegesség a téli napokon. Adagold jégkockatartóba az elkészített húst, így könnyen, gyorsan tálalhatod a babád ebédje mellé. Figyelj a változatosságra és arra, hogy kóstoltass meg minél több gyümölcsöt, zöldséget gyermekeddel. Mesélj is a hozzávalókról, menjetek el együtt piacra vagy boltba és ismerkedjetek a nyersanyagokkal. Legyen veled a kicsi a konyhában, lássa hogyan készül az étel, beszélgessetek, főzzetek-süssetek együtt.

NE TEDD

  • Ne megszokásból vásárolj!

Ne nyúlj automatikusan a polc felé és tedd az első bébiételt a kosaradba. Vásárolj tudatosan, mindig olvasd el az összetevőket a termékek hátoldalán. Más-más márkák ugyanolyan elnevezésű termékeinek összetevői jelentősen eltérhetnek. Próbálj egészséges ételeket kínálni gyermeked számára. Figyelj rá, hogy egy éves kor alatt nem ajánlott a babáknak mézet és olajos magvakat fogyasztani, szeder és hasonló aprómagvas gyümölcsök pedig másfél éves kor felett adhatók.

TEDD

  • Legyél következetes!

Szoptatás előtt vagy után, fürdés előtt vagy után, a sorrend mindegy, de fontos, hogy mindig ugyanúgy csináljátok. Szükséges a rendszer, a napi rutin kialakítása a gyermek számára. Jó, ha meg tudjátok beszélni, meg tudjátok értetni a nagyszülőkkel az álláspontotokat, de a lényeg, hogy Te (Ti) otthon mit tesztek. Mutassatok példát azzal is, Ti mit esztek. Amikor már mindent ehet a kicsi, lehetőség szerint, ne készíts többfélét, ugyanazt kapja, amit a Ti tányérotokon is lát.

NE TEDD

  • Evés közben ne foglalkozzatok mással

Egyetek asztalnál és étkezés közben lehetőleg ne legyen játék a kicsi keze ügyében. Ne kapcsold be a mesét neki és etesd úgy, hogy közben nem is érzékeli, mi található a tányérján. Engedd, hogy megfogja a darabokra vágott répát, burgonyát, nyugodtan tépkedje szét a pulykamellsonkát vagy add a kezébe a kiflit. Nem baj, ha ismerkedik az étellel, de a játékot hagyd későbbre.

Ezer és ezer dologban kell döntenünk nap mint nap. A fentiek apróságnak és talán magától értetődőnek tűnnek, olykor mégsem azok, mert felülírja a szabályainkat, elképzelésünket a kényelem, a türelmetlenség. Ne engedd, mert nagyon fontos a hozzátáplálás időszaka és sok múlik rajtad.

freepik.com

 

- Hirdetés -