Együtt leszünk család.

Idén felejtsük el a karácsonyt? Vagy mégsem?

Zacher Gábor, toxikológus arról nyilatkozott, hogy „felejtsük ezt az idei karácsonyt, azért, hogy legyen jövőre karácsony. Hogy ne arról szóljon a történet, hogy azokat gyászoljuk, akik azért mennek el, mert nem tartjuk be a szabályokat”.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője viszont úgy véli, hogy talán még soha nem volt ekkora értéke és tartalma az előttünk álló ünnepnek. Győrfi csupán a címmel nem ért egyet: a korlátozások teljesen jogosak, de nem elfelejteni kell a karácsonyt, hanem a bevásárlás, az ajándékok és a rokonlátogatások helyett most inkább azt tervezzük meg, hogyan tudunk örömöt szerezni szeretteinknek telefonon, videón vagy levélben.

Sajnos lesznek, akik valóban elfelejthetik a karácsonyt. Mindazok, akik már nem lehetnek közöttünk, mindazok, akik egy kórházi ágyon töltik az ünnepeket, és mindazok, akik értük aggódnak, információk és a kapcsolatteremtés lehetősége nélkül. És azoknak sem a felhőtlen ünneplésről fog szólni ez a karácsony, akik hónapok óta a betegek mellett helytállnak a kórházakban, akik nem vehetnek ki két hét szabadságot, mert szükség van rájuk a fronton.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

De vagyunk sokan, akik itt, a partvonalról figyeljük az eseményeket, és a mi dolgunk annyi, hogy vigyázunk magunkra, vigyázunk a másikra, hogy minél több ember legyen, akinek örömök között telik a karácsony. Ez pedig azzal jár, hogy a megszokott rokonlátogatások helyett leleményesnek kell lennünk!

A magam részéről elbőgtem magam egy mobil-reklámon, ahol az egyedül karácsonyozó nagyinak videóhívásban énekelik el az unokák a Mennyből az angyalt. Most különösen nagy szeretettel kell körülölelnünk az időseket (és sajnos nem fizikailag), talán nekik a legnehezebb.

- Hirdetés -

A pandémia kezdete óta több kutatás igazolta, hogy az idősek nagyobb mértékű magányról számolnak be*. Márpedig a magányos emberek hamarabb halnak.** Nagyobb eséllyel lesznek betegek, esnek depresszióba vagy kezdenek el szorongani, a demencia is nagyobb mértékben fenyegeti őket, a magány negatív hatással van az immunrendszerre és a vérkeringésre! Vannak, akik magányukban alkoholhoz nyúlnak.

- Hirdetés -

Covid szempontból ők a veszélyeztetett korcsoport, éppen ezért őket kímélve hagyjuk őket magukra: egyedül vannak, és míg mi, fiatalok (na jó, középkorúak) bízhatunk abban, hogy egyszer véget ér ez a mizéria, ők nem lehetnek biztosak abban, hogy megérik azt, amikor az élet visszarendeződik a normális kerékvágásba. Én a laptop előtt nagyszerű társas életet tudok élni, de anyósom a 12 éves Nokia telefonjával és az 1978-as gyártmányú Orion televíziójával van felvértezve.

Mentális betegségek szempontjából a karácsony körüli időszak mindig is szenzitív periódus volt. Lélegeztetőgépre kerülni szörnyű, de a depresszió nyomasztó érzését sem kívánom senkinek a földkerekségen!

Mit tehetünk mégis?

Van pár ötletem, hogy én, a saját életemben mit tudok tenni azért, hogy édesapám és az anyósom ne maradjon magára:

A nagybevásárlást elintézzük december elején, az utolsó két hétben pedig már be sem tesszük a lábunkat üzletbe. A férjem home-office-ban dolgozik, a gyerekeket karácsony előtt két héttel már nem engedem intézménybe. Én vagyok az egyetlen, aki dolgozni jár, de engem hetente tesztelnek a munkahelyemen. Ha az antigén gyorstesztben nem bízom (mert nem bízom), beruházok egy PCR tesztre, 20.000 forintot megér, hogy találkozhassak a szeretteimmel. Idén ez lesz az én karácsonyi ajándékom.

Ha a teljes elszigetelődés nem megoldható, az egész családot befizethetem egy tesztre. Tetemes összeg, de ha ezt adjuk egymásnak ajándékba, mást nem, és néhány Barbie-babával kevesebb kerül a fa alá, akkor már nem is olyan vészes.

Nagy a család, és nem mindenki engedheti meg magának a tesztelést. Ezért egy családi kirándulásban is gondolkodunk. Egy séta az erdőben, hogy az idősek is bírják, néhány maszkban elénekelt karácsonyi dal, csillagszóró és egymás megajándékozása. A lakoma kimarad.

Ha ez sem kivitelezhető – pl. karanténba kerülünk – felfedezhetjük újra a kézzel írt, és kézzel készített képeslapok romantikáját!

Győrfi Pállal értek egyet: Ne felejtsük el a karácsonyt, de találjunk ki kreatív megoldásokat arra, hogy idősebb szeretteinkkel éreztessük, nincsenek egyedül, fontosak számunkra!

freepik.com

*

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.05.14.20101360v2

https://www.healthyagingpoll.org/report/loneliness-among-older-adults-and-during-covid-19-pandemic

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2020.585308/full

https://academic.oup.com/psychsocgerontology/advance-article/doi/10.1093/geronb/gbaa111/5881273

**

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25910392/