Együtt leszünk család.

Így utazz gyerekekkel hosszabb autós útra

Mivel az idei nyáron nagy valószínűséggel jobbára autóval fogunk utazni és azt is leginkább belföldön tesszük (bár biztosan néhányan elindulnak majd a környező országokba is, nekik különösen érdemes készülni a több órás utazásra) nem árt egy kicsit felkészülni a gyerekekkel történő utazásra.

Ugyanis számtalan dolog felmerülhet, amire hirtelen szükségünk lehet és előfordul, hogy nem tudunk félreállni. Mi például ősszel beragadtunk egy baleset miatt egy több órás autópályazárba, és így a 1,5 órás utunkat több mint 4 óra alatt tudtuk megtenni úgy, hogy nem volt lehetőség lehajtani sehol. Akkor átértelmeztem az utazásra bepakolandó dolgok listáját, és jobban készülök, még ha csak egy rövidebb útra indulunk is, hiszen nem tudhatjuk milyen külső körülmények lesznek, ami miatt elhúzódik az utazás.

Ezeket érdemes minden útra magatokkal vinni, ha gyerekekkel utaztok:

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Innivaló

Különösen nyári időszakban kulcsfontosságú, hogy mindenképpen legyen nálunk víz, de bármely más évszakban is fontos, hogy egy hosszabb utazásnál ne váljunk dehidratálttá. A víz egyébként kézmosásra is jó lehet, ha  szükség van rá.

- Hirdetés -

Ennivaló

- Hirdetés -

A gyerekek akkor is képesek éhesek lenni, ha egyébként indulás előtt jól bereggeliztek. Nyilván nem jó menet közben enni, de mindenképp legyen nálunk ennivaló, hogy ha muszáj, és nem bírják tovább, akkor meg tudjunk állni valahol enni.

Szemetes

A gyerekekkel minden utazás alatt keletkezik valami szemét, amit nem szeretnénk a bokánknál a földön tartogatni, ezért érdemes egy kisebb szemeteszsákot betenni és abba gyűjteni a hulladékokat.

Kép: freepik.com

Kifogyhatatlan szórakoztató eszközök, játékok

Amelyik szülő megtapasztalta már, hogy akár egy 20-30 perces utazáson is nagyjából 2 milliószor meg tudják kérdezni a gyerekek az indulás utáni első 5 perctől kezdve azt a mondatot, hogy: „Anya/Apa ott vagyunk már?” az biztos vagyok benne, hogy nem ül autóba valamilyen játék, mesekönyv, stb. nélkül. Nagyobb gyerekeknek (ha már szabad nekik) akár kütyüt is bekészíthetünk, azzal egy darabig biztosan lefoglalják magukat, de számtalan utazós logikai játékot is vásárolhatunk, érdemes körül nézni a témában.

A témában korábban munkatársunk ezeket a játékötleteket adta gyerekekkel történő utazáshoz: Ezeket játsszuk utazás közben a gyerekekkel

Mese cd, hangoskönyv

Van az a pont, amikor egy Bogyó és Babóca hangoskönyv mellett is jobban oda tudunk figyelni a vezetésre, mint a gyerekek zsibongása mellett. Érdemes bekészíteni egy-két hangoskönyvet, mese cd-t a gyerekek életkorának megfelelően, nagyon jól tud jönni, és még érdekes is hallgatni úgy mesét, hogy közben az elsuhanó tájat nézzük.

Napellenző az ablakra vagy legalább egy textil pelenka

Nagyon zavaró lehet több órát úgy autózni, hogy folyamatosan a fejünket tűzi a nap. Mindenképp gondoskodjunk valamilyen árnyékolóról kiváltképp nyáron.

Papír zsebkendő és nedves törlőkendő

Zsebkendőt alapból is érdemes az autónkban tartani, bármikor jól jöhet, de ha gyerekekkel utazunk biztosan szükség lesz rá, főként az őszi, téli időszakban. Emellett jól jöhet még akkor is nedves kendő, ha már kinőttünk a pelenkás korszakból, hiszen mindig kell egy kis kezet megtörölni.

Fertőtlenítő, ragtapasz

Jelen helyzetben lassan mindannyian megszokjuk, hogy fertőtlenítő gél vagy spray induláskor bekerül a táskánkba, bár a kisgyerekes anyáknál eddig is ott lapult. A ragtapaszt sem kell valószínűleg túlmagyarázni, némely gyerekek a legapróbb sérülésre is varázs ragtapaszt kérnek, úgyhogy ez is mindig jól jön.

Maszk és/vagy gumikesztyű

Ezen a nyáron hozzá kell szoknunk ahhoz is, hogy mindig legyen nálunk maszk, ugyanis ha gyorsan be akarunk ugrani egy boltba, vagy a benzinkútra akkor is kötelező viselni.

Kiemelt kép: freepik.com

Szólj hozzá