Együtt leszünk család.

Karácsony stressz nélkül? Próbáld ki tippjeinket!

Az ünnepek előtti utolsó pár napra kanyarodtunk rá. Az anyák mindenidők legrettegettebb időszakára. Hiszen rengeteg feladat van még a listájukon, mégis egyre fogy az idő, és valószínűleg ilyenkor még a legösszeszedettebb anyák is kicsit versenyeznek az idővel. Ez pedig kiváló stresszforrás.

Pedig az ünnepi készülődésnek és a karácsony megünneplésének pont nem erről kellene szólni.

De van egy jó hírünk! Pár egyszerű trükkel te is stesszmentessé teheted az ünnepeket. Próbáld ki tippjeinket, és aggodalom helyett inkább élvezd a karácsonyt!

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Tervezz előre

Legyen szó egy ruhabalesetről, egy plusz főről az ünnepi vacsorán, mindig legyen egy vészterved. Ha vidékre utaztok, vagy akár csak a város másik végére, a gyerekeknek mindig tegyél be egy váltás ruhát, maximum feleslegesen vitted.

- Hirdetés -

Fókuszálj a fontos dolgokra

- Hirdetés -

Anyaként tudjuk, hogy a gyerekek számára a varázslat megteremtése a legfontosabb. Nem érdekli őket (mert nem is tudják), hogy ez mennyi fáradságos munkaórával telik a részedről. Ezért mindig a legfontosabb dolgokra koncentrálj.

Az, hogy nem jutott idő kimosni a függönyt, vagy karácsonyra nem tudtad már megpucolni az összes ablakot egyáltalán nem számít.

A kevesebb néha több

Ez egy örök érvényű mondás. Nem csak az ajándékok terén érdemes megfontolni ezt a tanácsot, hanem az ünnepi ételek, sütemények elkészítésénél, és a díszítésnél is.

Ne kötelezd el magad

Ne ígérkezz el mindenhova, hiszen valószínűleg az kivitelezhetetlen lesz. Fantasztikus lenne találkozni az összes rokonoddal és barátokkal, de akkor az egész karácsony egy rohanás lesz. Sokkal többet adsz magadnak és a családodnak, ha kevesebb helyre mentek el, cserébe ott minőségi időt töltötök. A többiekkel pedig beiktathattok egy újévi sétát januárban.

„Minden karácsonyi csoda mögött egy anyuka áll.”

Az „elég jó” bőven elég

Hidd el, és mindig tartsd szem előtt, hogy elég jó amit csinálsz. Elég jók az ajándékok, amiket kiválasztottál, elég jó a sütemény amit sütöttél, elég jó a ruhád és a hajad a családi ebédre, és így tovább.

Gyakorold a mindfulness technikát, és éld meg az ünnepet a szeretteiddel, ne azon tipródj, hogy mit lehetett volna még…

Kérj segítséget

Senki sem várja el tőled, hogy kisgyerekekkel az egész nagy családot karácsonyi ebédre/vacsorára várd. Kérj segítséget. Hozzon mindenki valamit az ünnepi menühöz. Osszátok be a családban kinek a feladata a bejgli, a karácsonyi torta, az apró sütemény, ki hozza az italokat, vagy a köreteket. Így neked max. egy valamit kell készítened, mégis teli lesz az asztal finomságokkal.

Engedd el a dolgokat

Nem is olyan egyszerű ez, tudjuk jól. Amikor 23-án szalad a lakás, nem jutottál el az összes tervezett karácsonyi sütemény el- (elő) készítéséhez, és még az ajándékokat is be kellene csomagolni. Holnap pedig érkeznek a vendégek és a gyerekek is alig várják az angyalok érkezését.

Ha nem alszol, akkor talán elkészülsz majd mindennel…. Vagy, egyszerűen engedj el dolgokat. Biztos van olyan, ami nem létszükséglet, inkább fókuszálj az igazán fontos dolgokra!

És ne feledd:

Élvezd az elkövetkező napokat, ünnepelj és pihenj! 

 

pexels.com

Szólj hozzá