Együtt leszünk család.

Készítsd fel gyermeked a kistesó érkezésére

Egy gyermek érkezése mindig örömteli esemény, de vajon mit szól hozzá a nagytestvére, hogy már nem ő az egyedüli gyerek? Időnként ez a szituáció okozhat nehézségeket, hiszen ez egy hatalmas változás a család életében, ezért érdemes felkészíteni csemeténket a testvére érkezésére.

Természetesen egyáltalán nem biztos, hogy megjelenik majd nála a testvérféltékenység, de elképzelhető, hogy nem úgy reagál gyermekünk a testvér érkezésére, mint ahogyan elképzeltük. De akkor mit tehetünk, hogy ne érezze kirekesztve magát az eseményekből?

Beszéljük meg

Lehet, hogy kezdetben nem fogja tudni pontosan, hogy mit is jelent az, hogy neki kistestvére fog születni, ám érdemes már a legelején elmondani neki, hogy hamarosan bővül a család. Lehet, hogy a nagyobb családban, vagy a barátainál látta, hogy milyen egy kisbaba, és el tudja így képzelni valamennyire, hogy milyen lesz amikor neki is megérkezik a tesója.

Beszéljük meg vele azt is, hogy pár napra anya el fog menni a kórházba és már a testvérével közösen jön majd haza. Ez azért is különösen fontos, mert előfordulhat, hogy még nem töltött anya nélkül egyetlen éjszakát sem. Ha mégsem tudjuk a saját szavainkkal elmagyarázni neki úgy, ahogyan szeretnénk, akkor keressünk egy mesekönyvet, ami segítségünkre lehet.

Rengeteg mesekönyv kapható a témában, érdemes felkutatni azt, ami a legjobban kifejezi amit/és ahogyan el szeretnénk mondani a tesó-ügyről. Például  Tamás Zsuzsa: Kicsi Mimi Nagytesó lesz című mesekönyve nagyon kedvesen meséli el milyen az amikor valakinek kistestvére lesz. (Nagyhegy Kiadó Kft. 2016)

Nézd, te is voltál kisbaba

A fényképnézegetés egyébként is jó program, de most kifejezetten érdemes azokat a képeket megnézni, amikor ő volt először még a pocakban, aztán a születése után kisbaba korban. Melyik képen mi történik, mikor készítettük őket. Ezáltal is segítünk neki elképzelni, hogy mire számíthat majd amikor megszületik a testvére, és milyen egy pici baba.

freepik.com

Vonjuk be a nagyot is a baba körüli teendőkbe

Életkorának megfelelő feladatokkal nyugodtan vonjuk be a nagyot is gondozásba. Kérjük meg, hogy segítsen a baba körül, például adja oda a pelenkát amikor épp cseréljük a kicsinek, vagy készítse oda a hintőport, vagy a kisruhát. A lényeg, hogy hasznosnak érezze magát.

Figyeljünk oda, hogy ne hanyagoljuk el a nagyobbat sem

Az első hetekben sok ugyan a teendő az újszülött körül, de mindezek mellett is muszáj időt szakítanunk a nagyobb(ak)ra is. Nem tudhatjuk mi zajlik le a gyerekben, ha nem tudja, vagy nem mondja el. Elképzelhető, hogy össze van zavarodva, hiszen eddig vele töltöttük minden időnket, most pedig valaki mással töltjük el az időnk nagy részét. Próbáljuk megtalálni az egyensúlyt, és fordítsunk időt rá is. Amikor a kicsi ellátását más is el tudja végezni, menjünk el kettesben a nagyobbal vásárolni, vagy a játszótérre, vagy ha ez nem kivitelezhető, akkor otthon csak vele töltsünk el egy kis időt. Csináljuk azokat a megszokott dolgokat, amiket szeret, hogy lássa, még ha “fel is fordult a világa” azért minden ugyanolyan.

Nincsen egységes recept, hogy kinek mi válik be, de a fenti példák könnyen kivitelezhetőek és alakíthatóak a család igényei szerint.  A lényeg, hogy mindenki megtalálja a maga számára leginkább megfelelő módot, amivel segíteni tud a nagyobbaknak ha szükséges.

Kiemelt kép: freepik.com