Együtt leszünk család.

Ki gondolta volna, hogy a bolygó védelme a konyhában kezdődik?

Pokorny Lia: Holnapra is marad - Receptgyűjtemény a fenntarthatóság jegyében

Fenntarthatóság a főzésben? Hogy lehetne ezt az elvet még a konyhában is meghonosítani? Na, ebből nem eszünk. Vagy mégis?


Pokorny Lia, akiről szokták azt is mondani, hogy a kedvessége a páncélja, bebizonyítja, hogy igenis lehet. Gyengéd bájjal, mégis egy harcos határozottságával avatja be az olvasót a fenntartható konyha kialakításának és receptjeinek titkaiba. A titkok kivételesen nem rejtélyes dolgokat jelentenek, egyszerűen csak fontos tippeket, érdekes recepteket, melyekre nem gondoltunk eddig, hogy így is lehetne. „Jé! – mosolyodunk el majd a könyvet lapozgatva – Ki gondolta volna, hogy a bolygó védelme a konyhában kezdődik?” 

A kötet Pokorny Lia egészségtudatos életének kiterjesztése receptek formájában, rengeteg hasznos ötlettel, tudnivalóval, melyek által nemcsak mi lehetünk egészségesebbek, hanem a Föld maga is. Tipikus példája annak, hogyan lehet összekötni a jót a hasznossal.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Pokorny Liát nem kell bemutatni, mindenki jól ismeri a színésznőt, hiszen a képernyőn keresztül beköltözött lakásunkba, mozifilmekben, színházakban láthatjuk, vagy éppen hangja andalít és ráz fel minket szinkronszínésznőként.
Egy olyan embertől hallani a fenntarthatóságról, egészségtudatos életről, jóllétről és a bolygó jóllétéről, akit ilyen közel érzünk magunkhoz, különösen meggyőző. A rá jellemző, egész világot átlölelő  mosoly majd a könyv lapjain is felbukkan fotók formájában. Csak hogy még jobban essen a főzés, és úgy kezdjünk neki, mintha egy barátnőnkkel készítenénk valamit a konyhában.

A színésznő évek óta body artozik, rendszeresen jár kirándulni, és kiemelkedő tudatossággal táplálkozik, ezáltal rengeteg tapasztalatra tett szert. A social media felületein gyakran áll ki a természetvédelem mellett, következetesen, érzékenyen, a rá jellemző finom karakánsággal. Celebritásként is mindig a hitelességre, értékteremtésre helyezte a hangsúlyt, így ha ő jelentet meg olyan szakácskönyvet, mely receptjeivel a bolygónk védelmét és a fenntarthatóság elvét hirdeti, az különösen önazonos és hihető. A fenntartható-funkcionális-finom receptek megalkotásakor Lia ráadásul  a téma nagy mestereinek véleményét is kikéri, így vele együtt járhatunk utána annak, milyen is az, amikor a környezetünk védelméért már fakanállal a kezünkben is teszünk.

- Hirdetés -

Napjainkban már nemcsak Greta Thunberg korosztálya gondolkodik proaktívan a Föld jövőjéről, hanem az idősebb generációk is. Ez az a téma, amelyben kivételesen nem az idősebb korosztály tanítja a fiatalabbakat, hanem fordítva. Ez a szakácskönyv tehát tartalmában és szellemiségében is összehozza a fiatalabbakat és az idősebbeket, és jóval elgondolkodtatóbb, mint egy átlagos receptgyűjtemény.

- Hirdetés -

A kötet tagolása: a kötet öt fejezet köré épül, melyek címei:

  1. Idebent – Főzés Főzelékes Ferivel
  2. Odakint – Saját túrázós receptek
  3. Városban – Receptek Good Karmától
  4. Vidéken – Ötletek a Vegán Hegylakótól
  5. Bonus Track – A Fű Juice Bar receptjei

Idebent – Szatmári Feriről Lia a barátnőitől hallott, amiben nincsen semmi meglepő, hiszen Feri és ételei ma már szinte legendának számítanak. Feri forradalmasította, ahogyan manapság a zöldségekről gondolkodunk. Lia régebbi húsimádata már eltűnt, szinte csak zöldséget készít, és rengeteget tanult Feritől, akihez személyes barátság is fűzi. Olyan izgalmas receptek bukkanak itt fel, mint a mentás borsósaláta vagy egy főzelék, melyben bizony kovászos uborka is van. A lényeg, hogy ne vesszen semmi sem kárba!

Odakint Lia mindig is nagy túrázó volt, a közösségi médiában rendszeresen posztol képeket arról, ahogy a természetet járja. Nagy, összeszokott csapattal járja az erdőket-mezőket, pótapukája, Pap János vezetésével. A fejezetben szerepelnek egyszerű szendvicsek is, kiegészítve izgalmas, egészséges finomságokkal, de nem hiányozhat a túracsapat egyik kedvence, a legendás almás pite receptje sem.

VárosbanA városi élet rohanása mellett miként oldható meg, hogy egészségesen, környezettudosatosan, mégis funkcionálisan étkezzen valaki? Lia urbángasztronómiai oldalát a Good Karma étterem receptjeivel ismerhetjük meg legjobban. A modern, színes étterem, mely remekül ötvözi a hagyományos indiai konyhát kreatív, fiatalos elemekkel, remek ötleket ad ahhoz, hogyan együnk úgy, hogy közben a bolygót is védjük.

VidékenKaralyos Gábor szíművészről talán már sokan hallottak: mióta kiköltözött a Budai-hegyekbe, ahol természetkímélő módszerrel kertészkedik, és ezekből az alaponyagokból főz, sokan csak Vegán Hegylakóként ismerik. Az egyik pillanatról a másikra vegánná vált férfi vallja, az egyszerű dolgok nagyszerűek: kreatív, szezonkövető receptjei pedig mindenkit hozzásegítenek az életmód- és gondolkodásváltáshoz.

Bonus Track – Az egészség az megelőzéssel kezdődik. Ezért az utolsó fejezet tele van folyékony vitaminbombákkal. Annak érdekében minden év minden napján teljes életet élhessünk, Pokorny Lia megkérte a Fű Juice Bárt, hogy ajánljanak évszakonként egy-egy egészségvédő italt. Így zárul ez a kötet, mely a bolygónk és a rajta élő emberek egészségének érdekében született.

Nekem ezt jelenti az étel: az otthont, a szépséget, a tápláló szeretetet és az élet örök körforgásának érzését. Nagyszüleimtől tanultam azt is, hogy az ételt tisztelni kell, hogy ételt nem dobunk ki. Kiskoromban még nem is teljesen értettem ennek az üzenetét, de mára egyre többünknek egyértelmű, hogy hosszútávon nekünk kell alkalmazkodnunk a természetnek ahhoz a körforgásához, ahonnan az ételeink származnak.”

Részlet Pokorny Lia bevezetőjéből

Környezetbarát nyomdai eljárás

A könyv gyártása climate partnering programban kerül sor: vagyis a könyv előállítása során keletkezett szén-dioxid kibocsátást fordítják pénzzé, amit aztán jó ügyek támogatására fordítanak. A nyomtatás során felmerülő elengedhetetlen CO2- kibocsátás egy nemzetközileg elismert klímavédelmi projekt keretében kiegyenlítésre kerül.

Képek és szöveg: 21.Század Kiadó

- Hirdetés -