Együtt leszünk család.

Kiknek segíthet az alapozó torna?

A mozgásterápiákról közérthetően című cikksorozatunkban eddig a szenzoros integrációs terápiát (avagy DSZIT, avagy Ayres), valamint a TSMT-t (Tervezett Szenzomotoros terápia) mutattuk be. Most a befejező részben pedig az Alapozó Torna következik.

Őszintén szólva, Alapozó Tornát vagy Terápiát még sosem láttam testközelből, ezért csak azt tudom leírni, amit tanultam róla, illetve, amit a terápiával foglalkozó kollégáim meséltek róla. A saját élmény faktor teljesen hiányzik ebből az írásból.

A TSMT-hez hasonlóan ez is egy magyar szakember, Dr. Marton Dévényi Éva nevéhez kötődik. Eredetileg a nyelvi nehézségekkel küzdő gyermekek számára kerestek fejlesztő módszert, de úgy tűnik, nem csak a beszédfejlődés nehézségei esetén segít (megkésett beszédfejlődés, akadályozott beszédfejlődés), hanem hatékonyan működik a nagy- és finommozgások ügyetlensége, diszlexia, organikus (tehát nem pszichés) eredetű ADHD, és enyhe értelmi fogyatékosság esetén is.

A torna az idegrendszer érését segíti elő, mintegy még egyszer beindítja az érési folyamatot. Megalapozza a gyermek fejlődésben elmaradt idegrendszerét, hogy aztán ezekre ráépíthetők legyenek az olyan magasabb funkciók, mint a beszéd, olvasás, írás. Innen a név: Alapozó.

Cél a hibák korrigálása, ezért fontos a gyakorlatok megfelelő számban és megfelelő módon való gyakorlása. Épp ezért 5-6 éves kor előtt nem érdemes Alapozóval foglalkozni, mivel ez a fejlesztés sport jellegű: játékosság nélkül bizonyos mozdulatok helyes kivitelezésére törekszik. Ugyanakkor ez az egyetlen módszer, amely 10 éves kor felett is szóba áll a gyerekkel, nem hajtják el a szülőt azzal, hogy sajnos az idegrendszer rugalmassága már nem az igazi, kifutottunk az időből. Kellően motivált – és kellő monotóniatűréssel megáldott – gyerek esetében akár 15 éveseket is foglalkoztatnak.

Létezik Alapozó Fejlesztés és Alapozó Terápia.

A Fejlesztésben akár 20 gyerek is részt vehet egyszerre, a fejlesztő elsősorban a csoportért vállal felelősséget. Heti 2×1 óra már Alapozó Fejlesztésnek számit, de ennél kevesebb nem.

A Terápia lehet egyéni, de maximum 5-6 gyerek vehet részt benne, a terapeuta minden egyes gyereket nyomon követ, egyénileg vállal felelősséget a terápiás folyamatért. Minimum heti 2*2 óra szükséges ahhoz, hogy terápiáról beszélhessünk.

A TSMT-hez hasonlóan, ez a módszer is lehetőséget kínál az otthoni gyakorlásra, de a napi egy óra nekem egy kicsit túlzó elvárásnak tűnik.

Az Alapozó egy fejlődéstani vonalat követő alapfejlesztési rendszert használ, kezdve az elemi mozgásmintákkal, ruganyossággal és egyensúllyal, ezekre épül a mozgáskkordináció fejlesztése és tökéletesítése, és innen lépnek tovább egyre finomabb területek felé.

Az Alapozó tehát, így kívülről szemlélve kicsit száraz és monoton, érzelmi nehézségekkel tarkított elakadások esetén kevésbé szerencsés választás.

10 éves kor felett a tanulási, figyelmi problémák nem orvosolhatók kizárólag mozgásterápiával. Fejlesztőpedagógus, gyógypedagógus által vezetett célzott fejlesztések szükségesek. Számos kollégám a neurofeedback terápiára esküszik (www.neurofit.hu), ahol a gyerek az agyhullámaival – egér és billentyűzet nélkül – irányít egy számítógépes játékot.

A leglényegesebb az, hogy amennyiben gyermekednek fejlesztésre van szüksége, minél korábbi életkorban kezdd el fejleszteni! Az idegrendszer regenerálódóképessége óvodáskorban még csodálatos, kamaszkorban azonban már igen korlátozottak a lehetőségek.

Amennyiben a gyerekednek nincs szüksége fejlesztésre, ne fejleszd! Mármint ne hurcold 5-féle fejlesztő foglalkozásra! Helyette szobrozz télen-nyáron a játszótéren, vidd kirándulni, engedd meg, hogy sárban fetrengjen és garázstetőkön ugráljon, majd ülj le vele alkotni, építeni, és olvass neki mesét akár 10-12 éves koráig. Dugd el a mobilt és a számítógépet az ágy alá, társasjátékozz vele, majd adj neki egészséges kaját és fektesd le időben aludni…

Érzem, most küldtök el melegebb égtájra a „Hol él ez a nő, nincs neki semmi dolga??” felkiáltással.

Bevallom, igen gyakran képtelen vagyok tartani magam fennkölt elveimhez. Hasonszőrű anyukákkal társulva viszont csökken a teher. Egyszerűen rájuk sózom ezt a feladatot, cserébe időnként én is bevállalom plusz 2-3 gyerek életben tartását. Ők ilyenkor remekül fejlesztik saját idegrendszerüket nélkülem is.

freepik.com