Együtt leszünk család.

Legyen idén környezettudatos a karácsonyotok

Karácsonykor könnyű elveszíteni a kontrollt és túlzásokba esni. Sokan kezdenek feleslegesen költekezni, vagy ilyenkor kevésbé figyelnek oda a tudatosságra. Pedig egy kis odafigyeléssel az ünnepekkor is lehetünk tudatosak és lehet fenntartható karácsonyunk.

Cikkünkben öt olyan alapvető dolgot gyűjtöttünk össze, amelyek könnyen betarthatóak és környezettudatosabbá tehetjük velük a karácsonyt.

Ne vásárolj feleslegesen

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A környezettudatosság egyik alappillére, hogy nem vásárolunk feleslegesen. Ezt karácsonykor is érdemes betartani, így elkerülhetjük, hogy akár az ajándékokból, akár a díszítésből vagy az ünnepi kiegészítőkből túlvásároljuk magunkat. Nem kell minden évben új díszeket vennünk, ha a régiek tökéletesek még, és nem kell új dekorációs termékeket sem beszereznünk minden szezonra. Díszeket, dekorációs tárgyakat akár a gyerekekkel is készíthettek.

Csomagolj fenntartható módon

- Hirdetés -

Talán a legnagyobb pazarlás a karácsonyi időszakban a felesleges csomagolóanyagok mennyisége. A konkrétan „5 percig” használatos csomagolópapírokat érdemes kiváltani környezettudatosabb csomagolási anyagokkal. Akár újra is használhatunk korábbi évekről eltett jó állapotban lévő csomagolóanyagokat, vagy csomagolj újságpapírba, vászonszatyorba, stb.

- Hirdetés -

Válassz jól ajándékot

Senki nem vágyik egy második, harmadik akármire, amit csak kitesz a polcra és soha nem használ. És a tusfürdő, kézkrém, piperekészlet sem a legideálisabb ajándék. Adhatsz élményajándékokat is, színház-, hangverseny-, vagy koncertjegyet, ha ismered ilyen téren az ajándékozandó személy ízlését. Ha semmi sem jut eszedbe, inkább kérdezd meg mit szeretne az, akinek az ajándékot szánod.

Hasznosíts újra

Számtalan dolgot találhatunk otthon, amit újjá varázsolhatunk, vagy új funkciót adva neki tovább használhatunk. Egy korábbi cikkünkben mi is ajánlottunk újrahasznosítható ötleteket: Készíts a gyerekekkel környezettudatos ünnepi dekorációkat

Takarékoskodj

Tudjuk, hogy az ünnepi fények a karácsony fontos részei. De lehet ügyesen is csinálni. Egy pillanatig sem gondoljuk, hogy nem kellenek a fények. Mindössze azt javasoljuk, hogy ha nem vagy otthon vagy nem tartózkodsz egy szobában kapcsold le az ünnepi fényeket. Nem kell a szomszédságnak non-stop (akár még éjjel is) néznie a kivilágítást nálatok. Csak akkor kapcsold be, amikor ti is tudjátok élvezni.

pexels.com

 

 

 

 

- Hirdetés -

Szólj hozzá