Együtt leszünk család.

Meghalt II. Erzsébet királynő, a brit történelem leghosszabb ideig trónon lévő uralkodója

A királynőt életének 97., uralkodásának 71. esztendejében érte a halál nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában.
Halálának pillanatától elsőszülött fia, a 73 esztendős eddigi trónörökös, Károly a brit uralkodó.


Károly trónra lépése azt is jelenti, hogy az új király idősebb fia, Vilmos cambridge-i herceg a trónörökös.
II. Erzsébet királynő 1952. február 6-án – édesapja, VI. György király halála után – lépett az Egyesült Királyság trónjára.
Ő volt a negyvenedik angol-brit uralkodó azóta, hogy Hódító Vilmost 1066 karácsonyán a londoni Westminster apátságban Anglia királyává koronázták, de egyik elődjének sem adatott meg ilyen hosszú élet és ennyi idő a trónon.

Elizabeth Alexandra Mary hercegnő 1926. április 21-én született anyai nagyszülei otthonában, a londoni Mayfair kerületben, a Bruton Street 17. szám alatt, és nem várták, hogy trónra lépjen.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Mint ismeretes a mai nap már orvosi felügyelet alatt áll II. Erzsébet királynő, miután orvosai “aggasztónak” találták egészségi állapotát – közölte csütörtökön a Buckingham-palota. A 96 esztendős brit uralkodó londoni hivatalának szóvivője a rövid tájékoztatásban közölte azt is, hogy értesítették a fejleményről a királynő közvetlen hozzátartozóit, akik csütörtökön Balmoralba utaztak.

A Clarence House, Károly trónörökös londoni hivatala közölte, hogy a walesi herceg és felesége, Kamilla cornwalli hercegnő már megérkezett Balmoralba.
Csütörtökön kora este megérkezett a skóciai rezidenciára Vilmos cambridge-i herceg, Károly herceg és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia is, aki édesapja után majdan szintén az Egyesült Királyság uralkodója lesz.
Ugyanazzal a repülőgéppel utazott a Balmoralhoz közeli Aberdeen repülőterére Károly két öccse, András yorki herceg és Eduárd, Wessex grófja.

- Hirdetés -

A királynő egyetlen leánygyermeke, Anna hercegnő, aki egyébként is Skóciában tartózkodott, már korábban megérkezett Balmoralba.
Vilmos öccse, Harry herceg feleségével, Meghan hercegnővel együtt szintén Balmoralba indult.
Harry és Meghan két éve felhagyott a királyi család magas rangú tagjaként ráháruló hivatalos feladatok ellátásával, és amerikai feleségével Kaliforniába költözött, de az utóbbi napokban mindketten Nagy-Britanniában tartózkodtak.
A tény, hogy a Buckingham-palota közzétette a csütörtöki hivatalos nyilatkozatot, önmagában rendkívüli jelentőségű, mivel az udvar a legindokoltabb eseteken kívül szinte soha nem közöl részleteket a királyi család magas rangú tagjainak egészségi állapotáról.
A titoktartás szigorára jellemző, hogy II. Erzsébet királynő néhai édesanyjáról, a 102 esztendős korában 2002-ben elhunyt Erzsébet anyakirálynőről csak halála után hét évvel, 2009-ben derült ki hivatalosan, hogy 43 évvel korábban, 1966-ban vastagbélrák miatt műtéten és kezelésen esett át.
II. Erzsébet királynő gyengélkedésének árulkodó jele volt ugyanakkor, hogy kedden Balmoralban bízta meg formálisan Liz Truss új miniszterelnököt a kormányalakítással, és ugyanitt fogadta el Boris Johnson volt miniszterelnök lemondását, jóllehet az utóbbi évtizedekben ez a ceremónia kormányváltások idején mindig a Buckingham-palotában zajlott.
Az udvar akkori tájékoztatása szerint a királynő hónapok óta mozgásproblémákkal küszködik, és ezért született az a döntés, hogy nem utazik Londonba, hanem Balmoralban fogadja Johnsont és utódját.

- Hirdetés -

Kapcsolódó cikk:

8 dolog, amire számíthatunk, amikor a királynő uralma véget ér

Kapcsolódó cikk:

Elhunyt Fülöp edinburghi herceg, a brit uralkodó férje

mti

piaxabay

Szólj hozzá