Együtt leszünk család.

Mi az az érzelmi megcsalás és hogyan ismerhetjük fel?

Láthatjuk, hogy megtörténik mások kapcsolataiban. Az a nő, aki már egy évtizede látszólag szilárd párkapcsolatban él, hirtelen lesújtó módon folyamatosan egy jóképű új munkatársáról beszél. Vagy a srác, aki évek óta házas, továbbra is arra a fantasztikus nőre hivatkozik, akivel az edzőteremben találkozott, aki többet tud az ingatlanokról, mint bárki, akivel valaha találkozott. Ezt neveznénk érzelmi megcsalásnak?

Emberek vagyunk: a férfiak és a nők folyamatosan új emberekkel találkoznak. Mi is barátságos lények vagyunk, akik beszélgetnek, megosztják tetszésüket és nemtetszésüket, sőt a munkatársaikkal és más ismerősökkel is elengednek néhány poént. Amikor barátságosak vagyunk valakivel a házasságunkon, vagy a komoly kapcsolatunkon kívül. Ez azt jelenti, hogy megcsaljuk a férjünket vagy a feleségünket?

Lehet, hogy az érzelmi megcsalást olyan könnyű észrevenni, ha személyesen nem vagy érintett, de felismered-e, amikor ez a saját kapcsolatodban történik? Honnan tudjuk, hogy átléptünk egy vonalat? Melyek a jelei annak, hogy partnerünk túlságosan odafigyel valaki másra? Ezek olyan kérdések, amelyekre mindannyian választ szeretnénk kapni.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Mi is pontosan az érzelmi megcsalás?

Általánosságban elmondható, hogy a párkapcsolatban való megcsalás úgy határozható meg, hogy valaki hűtlen a partnerével szemben, ha intim fizikai vagy érzelmi kapcsolatban áll egy másik személlyel. Az érzelmi megcsalás kifejezetten az „amikor a partnered többször elszippantja az időt, a figyelmet, a pénzt vagy a szeretetet a kapcsolatodtól egy esetleges romantikus érdeklődés miatt” – magyarázza az amerikai Rabenstein-Donohoe pszichológus.

- Hirdetés -

Ez az érzelmi megcsalás így kevesebb kapcsolatot eredményez kettőtök között. A szakértő hozzáteszi: „az elsődleges kapcsolat elvesztése vagy károsodása a fő módja annak, hogy megtudjuk, valaki „megcsal”.

- Hirdetés -

Honnan lehet tudni, hogy érzelmi megcsaló vagy-e?

Az érzelmi csalás definíciójának elolvasása mindenképpen riadalmat okozhat. Szükséged lehet arra, hogy megkérdőjelezz sok dolgot, amit tettél, vagy visszagondolj párod viselkedésére. Minden kapcsolat más és nagyon személyes. Az első lépés, hogy szánj egy pillanatot arra, és valóban gondolj bele abba, hogy Te és párod hogyan határoztátok meg a kapcsolatotokat, és miben állapodtatok meg eddig.

Nem arról van szó, hogy paranoid leszel a párkapcsolatoddal vagy a párod cselekedeteinek minden apró részletével kapcsolatban, különösen, ha a dolgok jól mennek. De ha már nyugtalanul érezted magad a párkapcsolatodban, érdemes egy kis időt szánni arra, hogy elgondolkodj azon, hogy miért érzed magad kényelmetlenül a párod miatt.

Ha úgy érezed, hogy befelé kell nézned a saját cselekedeteiddel egy ismerősöddel kapcsolatban, szánj egy kis időt arra, hogy gondolkodj: Ha valami jó vagy rossz történik, akkor ki az első, akit fel akarsz hívni? Rabenstein-Donohoe azt javasolja, ha valaki olyan, aki közel áll hozzád a kapcsolatodon kívül, akkor “valószínűleg érzelmi viszonyt folytatsz”.

Hogyan lehet felismerni, ha valaki érzelmileg megcsal?

Rabenstein-Donohoe elmondja, hogy nyilvánvalóan észrevesszük a partnerünk titkát, amikor érzelmi megcsalás történik. “Eszközöknél ez úgy nézhet ki, hogy az értesítések ki vannak kapcsolva, a telefonok lefelé vannak helyezve, és gondosan mindig elolvassák a telefonra érkezett üzeneteket, hogy ne láthassuk” – mondja. Azok a partnerek, akik megcsalnak (nem számít milyen megcsalásról van szó), hajlamosak végül elszakadni az elsődleges kapcsolattól. Ritkán fordul elő, hogy egy partner, aki csal, fenntartja a figyelmét, amellyel mindig rendelkezik. “Csak adott időnk és energiánk van, és az új kapcsolat fényes” – mondja Rabenstein-Donohoe.

Például ha a partnernek lesz valami izgalmas megosztani valója, és végül nehezen tudja megosztani az izgalmas híreket azzal az emberrel, akivel érzelmileg csal, szemben az elsődleges partnerrel. “Észre fogod venni, hogy partnered emiatt érzelmileg kevésbé fordul feléd, ha érzelmileg megcsal” – magyarázza.

Hogyan lehet a legjobban szembenézni valakivel, aki érzelmileg megcsal?

Ha rájössz, hogy partnered olyan helyzetben lehet, hogy érzelmileg megcsal, akkor szükségét fogod érezni, hogy ezt megkérdezd a párodtól. Ha úgy döntesz, hogy szembeszállsz pároddal, kérdésekkel kell kezdened. Rabenstein-Donohoe azt javasolja, hogy kérdezd meg, boldog-e a kapcsolatotokban. Van értelme kipróbálni azokat a módszereket is, amelyeken észrevetted a kettőtök kapcsolatának megszakadását vagy változását. “Minden kapcsolat más, de a közvetlen kérdés, hogy kapcsolatba kerültek-e valakivel, a leghatékonyabbnak bizonyulhat.”

A következő lépés nem könnyű. El kell dönteni, hogy partnered cselekedetei megbocsáthatók-e, vagy ez helyrehozhatatlan.

Természetesen, ha te vagy az, aki elkövette az érzelmi csalást, ugyanez érvényes. Lehetséges legyőzni az érzelmi megcsalást, de ez komoly munkát igényel. “Szinte bármit leküzdhetünk egy kapcsolatban, amely nem jár bántalmazással” – mondja Rabenstein-Donohoe.

“Ha a partnered őszinte veled, tudatja veled mi történt, és vállalja, hogy őszinte lesz, és megpróbálja helyreállítani a bizalmat, ami nehéz és kemény munka, és mindketten az elsődleges kapcsolatban akartok maradni, akkor sokan tesznek is a helyrehozatalért.”

Akár úgy döntötök, hogy együtt maradtok, akár megszakítjátok a kapcsolatot, valószínűleg más emberként jöttök ki a helyzetből.

Amikor tudomást szerzünk az érzelmi megcsalásról az általában örökre megváltoztat. Rabenstein-Donohoe magyarázata szerint, miután létrehoztuk a módját a bizalom újjáépítésének, mindkét fél számára elengedhetetlen, hogy megvizsgálja a kapcsolatot és a szerepüket annak az űrnek keletkezésében, ahol a csalás növekedett. Szerinte nagyon nehéz lehet csökkenteni a védekezésünket bármilyen csalás után, de továbbra is befelé kell néznünk, mert fel kell ismernünk azt is, hogy mindketten milyen szerepet játszottunk ebben.

Végül őszintének kell lennünk azzal kapcsolatban is, hogy úgy érezzük-e, hogy képesek vagyunk elengedni, és az eltévedt ember számára akarunk-e lenni az elsődlegesek lenni a kapcsolatban, vagy sem? A befelé tekintés és ezekre a kérdésekre való igaz válasz mindkét partner számára az egészséges továbblépés kulcsa” – mondja Rabenstein-Donohoe.

freepik.com

via

 

- Hirdetés -