Együtt leszünk család.

Miért hagyd, hogy gyermeked rendetlenséget csináljon, amikor eszik?

A csecsemőkről készült fotók, amelyeken az arcuk csupa maszat az ételtől, édesek lehetnek, de a szülők túlságosan is jól tudják, hogy a küzdelem valódi, ha eljött a takarítás ideje. A kiömlött leves, amely most úgy néz ki, mint egy absztrakt festmény a padlón, vagy a levegőbe lőtt ételdarabkák – ezek a példák az etetés következményeire, amelyektől a felnőttek rettegnek.

De a tanulmányok szerint ez a zűrzavar segíti a gyermek fejlődését, és pontosan ez az a fajta káosz, amelyet érdemes magáévá tennie minden kisgyermeknek.

Cikkünkben 4 jó okot osztunk meg arról, hogy miért érdemes megengedni a kicsinek, hogy evés közben koszosak legyenek. Adunk néhány tippet is, amelyek segíthetnek csökkenteni az étkezési őrületet.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A rendetlen étkezés segít a gyerekeknek kevésbé válogatóssá válni az ételek iránt.

Az Egyesült Királyságban élő kutatók egy csoportja kísérletet végzett egy 70, 2-5 éves gyermekből álló csoporttal. Eltemettek egy játékkatonát egy pépes étellel teli tálba, és megkérték a kisgyerekeket, hogy ássák be magukat és találják meg. Megkérdezték a szülőket gyermekeik normál étrendjéről is. Felfedezték, hogy azoknál a gyerekeknél, akik szívesen piszkolták be a kezüket a kísérlet során, kevésbé valószínű, hogy étel-neofóbiában szenvednek – ez a rendellenesség az ismeretlen ételektől való vonakodással jellemezhető. Tehát ne ijedj meg, amikor legközelebb azt látod, hogy az ehető ételek elkenődnek a gyereken. Ez valóban segíthet nekik leküzdeni az új ízek kipróbálásától való félelmet.

- Hirdetés -

Segíthet a gyerek agyának fejlődésében, és segíthet a szavak korábbi megtanulásában.

- Hirdetés -

Egy tanulmány kimutatta, hogy azok a gyerekek, akik etetőszékben ültek és az étkezéssel játszottak, gyorsabban tanultak meg az ételekről dolgokat. A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a manuális felfedezés – vagy az étel érintése – kritikus fontosságú volt abban, hogy a gyerekek több információt kapjanak, mivel a vizuális jelzések általában homályosak voltak. A kis résztvevők neveket is párosíthattak az anyagokkal, ami azt jelenti, hogy ezt a tudást a nyelvfejlesztés vagy a szótanulás során hasznosíthatták. Ez egyfajta szenzoros játék, és a gyermek motorikus képességeinek is jót tesz.

Egy kisgyermek, aki megtanulja, hogyan kell megfogni és kezelni a evőeszközöket, rengeteg rendetlenséggel járhat. De ez az a fajta rendetlenség, amely lehetővé teszi számára, hogy az út során tanuljon. A pocakon kívül az agyuk is tele van új információkkal. Például megtanulják, hogy a tárgyak elengedése miatt azok leesnek, vagy ha eldobják őket, repülnek, vagy hogy az étel összecsapása megváltoztathatja a formáját.

Egy szakértő szerint a csecsemőket a tapintási érzékük, vagy az a vágyuk is mozgatja, hogy érintéssel fedezzék fel a világot.

Az étellel való játék közben pedig testünk legérzékenyebb részeit használják, ezek az ujjbegyeink, az ajkaink és a nyelvünk. Képzeld csak el, milyen szórakoztató és lenyűgöző lehet a kicsik számára, hogy felfedezzék az ételek különböző állagát és hőmérsékletét – meleg, hideg, ragadós, sima, kemény stb. A gyerekek eredendően vágynak a függetlenségre, ezért nem árt, ha hagyjuk, hogy maguk fedezzék fel az ételt.

Kutatók egy csoportja kísérletsorozatot végzett, hogy meghatározza a gyerekek tanulási mintáit.

Gépet biztosítottak fiatal alanyaik számára, és megkérték őket, hogy találják ki, hogyan működik. Megtudták, hogy a gyerekek olyanok, mint a kis tudósok – tanulmányozták a körülöttük lévő adatokat, és különféle hipotéziseket teszteltek, hogy meghatározzák, melyik stratégia lenne hatékony. A csapat azt is megjegyezte, hogy a játék bátorítása több gondolkodásra késztette a gyerekeket, mint a közvetlen utasítások. Szóval talán mégsem rossz ötlet szabad kezet adni nekik az étkezésükben.

A rendrakás sok munkát igényelhet, ezért íme néhány tipp a rendetlenség minimalizálásához:

  • Tálalj ujjnyi ételeket.
  • Próbálj szilárdabb ételeket szervírozni, amelyeket nem nehéz tisztítani, például zöldségeket vagy gyümölcsöt. A zabkása sűrűbb változatának elkészítése csökkentheti annak az esélyét is, hogy kicsússzon a kanálból.
  • Használj szőnyeget vagy újságot, hogy elkapd a padlóra eső darabokat.
  • Válassz olyan etetőszékeket, amelyek könnyen tisztítható anyagokból készültek.
  • Használj más olyan eszközöket is, amelyek minimalizálják a rendetlenséget.

Léteznek például szilikon előkék, amelyek ételfogó funkcióval rendelkeznek, és etetőtálak szívótalppal, amelyek megakadályozzák, hogy elcsússzanak vagy felboruljanak.

És te hogyan viszonyulsz gyermeked étkezési szokásaihoz? Hagyod, hogy a gyereked játsszon az étellel?

via

freepik.com

Szólj hozzá