Együtt leszünk család.

Miért kellene a szülőknek kevesebb időt tölteniük okostelefonjukon?

Egy átlagos ember az Egyesült Államokban naponta körülbelül 3 órát tölt okostelefonon. A pszichológusok szerint a családok még több időt töltenek „egyedül”. Ez azt jelenti, hogy a szülők fizikailag jelen vannak, de értékes időt áldoznak fel gyermekeikkel szemben az online kommunikáció érdekében. Végül pedig a gyerekeknek kell elszenvedniük egy ilyen életmód káros következményeit.

Mindannyian tudjuk, hogy ma már nem tudjuk elképzelni az életünket okostelefonok nélkül, de mindenképpen észre kell vennünk, hogy milyen súlyos következményekkel járhat a túlzott használatuk a gyermekeink fejlődése szempontjából.

1. A gyermekeknek problémái lehetnek a társadalmi fejlődéssel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A szülői figyelem hiánya nemcsak a kezdeményezőkészség hiányát és kedélytelenséget okoz, hanem valóban károsíthatja a gyerekek agyának fejlődését. A Kaliforniai Egyetem kutatói kiderítették, hogy a széttagolt anyai gondozás negatívan befolyásolhatja a gyermek fejlődését, és oka lehet az érzelmi rendellenességeknek. Még olyan apró dolgok is, mint például az SMS-ek, hosszú távon negatív hatással lehetnek. A gyermekeknek stabil és kiszámítható környezetre van szükségük az agy fejlődésének biztosításához. Az anyai gondozás hiánya növelheti az ilyen fejlődés megzavarásának kockázatát, és olyan pszichológiai problémákat okozhat, mint a depresszió, a kockázatos viselkedés és a szerekkel való visszaélés.

2. A gyerekek mérgesek és rosszul viselkednek

- Hirdetés -

A pszichológusok szerint a szülőknek nemcsak a gyermekeik, hanem maguk számára is meg kell határozniuk az okostelefonok használatának határait. Beszámoltak arról, hogy a gyerekek „szomorúnak, dühösnek és magányosnak érzik magukat”, amikor szüleik a telefonjukat választják helyettük. Egyes gyerekek elkezdenek fellépni ez ellen, és enyhe agresszivitási jeleket mutathatnak, például károsíthatják szüleik telefonjait, hogy végre megkapják a kívánt figyelmet. A figyelem hiánya miatt a gyerekek úgy érzik, hogy kimaradtak és nem elég érdekesek ahhoz, hogy szeressék őket. Tönkreteszi önbecsülésüket és viselkedési problémákat okoz. Emellett rontja a szülői minőséget és csökkenti a gyermek igényeit, felesleges stresszt okozva számukra.

- Hirdetés -

3. A gyerekek nem látják szüleiket jó példaképnek

Sok ember számára akár egy percig is elmenni valahova anélkül, hogy ellenőrizhetné a telefonját, kínzás. A kutatók a gyorséttermekben családokat figyeltek meg, és kiderült, hogy körülbelül 70% -uk használta telefonját étkezés közben. Néhány családtag már akkor azonnal elővette a telefonját, amikor az asztalhoz ültek. Így a szülők megfosztják gyermekeiktől a személyes kapcsolatba lépés lehetőségét és a viselkedés megtanulását. A gyerekek utánozzák szüleik viselkedését, és a velük való kommunikáció révén elsajátítják a szociális készségeket. A gyerekek megtanulják, hogyan kell beszélgetni, kifejezni a szeretetet és érdeklődést tanúsítani más emberek iránt. Ha szüleik nem szolgálnak példaként, gyermekeik kihagyják ezeket a fontos készségeket, és problémákat okozhatnak az ember érzelmi kapcsolatának felépítésében az élet későbbi szakaszaiban.

4. A gyermekek azért sérülnek meg, mert versenyezniük kell szüleik figyelméért

Bár a szülők bármennyire is szeretik és értékelik gyermekeiket, az okostelefonok túlzott használata miatt a gyerekek úgy érzik, hogy nem elég fontosak, és ez megőrjíti őket, mert versenyezniük kell szüleik figyelméért. A gyerekek azt mondják, hogy a „telefonok ellenőrzése beszélgetés közben” az egyik legrosszabb szülői szokás. 56%-uk még azt is állította, hogy elkoboznák szüleik okostelefonjait, ha lehetőségük lenne rá! A gyermekeknek oda kell figyelniük, hogy biztonságban és magabiztosan érezzék magukat, mivel ez hozzájárul az érzelmi fejlődésükhöz, és megkönnyíti számukra a más emberekkel való interakciót. Amikor a gyerekek úgy érzik, hogy szüleik szeretik és értékelik őket, megértik önértéküket és tudják, hogy csak a legjobbat érdemlik. Tudják, hogy már elég jók, és nincs mit bizonyítaniuk.

5. A gyermekek passzívabbá válnak és elszakadnak

A szülők és gyermekeik közötti érzelmi kötelék erős, de sebezhető. Ennek bizonyítására a kutatók értékelték a 7–24 hónapos csecsemők viselkedését abban a helyzetben, amikor anyjuk abbahagyta a játékot velük, és inkább a telefonjára helyezte a figyelmét. Érzelmi reakciójuk meglehetősen meglepő volt.

Kiderült, hogy a gyermekek szorongás jeleit mutatták, és nem érdekelte őket a körülöttük lévő környezet feltárása, amikor az anya a telefonját használta. És a negatív következmények megjelentek: minél tovább használta az anya a telefont, annál inkább elszakadt és érdektelen volt a gyermek. Még akkor is, amikor anyjuk készen állt a játékra, nem folytattak annyi kommunikációt, mint korábban.

A gyerekek szeretetre és figyelemre vágynak, és a szülő feladata, hogy megadja nekik. Rendben van, ha sürgős hívást fogadunk, de a legtöbb esetben jobb, ha eltesszük a telefonunk, és minőségi időt töltünk a gyermekünkkel. Nemcsak örömöt okoz mindkettőnk számára, hanem hozzájárul a gyermek érzelmi fejlődéséhez, és ez egy másik fontos lépés, hogy boldog és önellátó emberré váljon.

freepik.com

via

- Hirdetés -