Együtt leszünk család.

Miért nem teszi boldoggá az embereket a hagyományos családmodell?

Az elmúlt 30 évben a családi értékek sokat változtak: az emberek nem szívesen házasodnak össze, vagy nem vállalnak gyermeket, és egyre többen vannak azok, akik inkább egyedül akarnak élni.

Sok tényező okozta ezt a változást az emberek gondolkodásmódjában, és ebben a cikkben mindegyikről beszélni fogunk. A cikk végén van egy előrejelzés, hogy mi történhet, ha ez a tendencia tovább emelkedik.

Legelőször is meg kell próbálnunk megérteni az okokat, amiért egyre többen vannak azok, akik a családot és a gyerekeket nem tekintik legfontosabb életcéljaik részének.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

1. Minél képzettebb emberek vannak, annál alacsonyabb a születési arány

Világszerte az emberek sokkal később kezdenek gondolkodni arról, hogy első gyermekük megszülessen, mint az őseik. Ez a tendencia leginkább a fejlett országokban figyelhető meg: az átlagos életkor, amikor a nők úgy döntenek, hogy anyák lesznek, 30-34 év között van. Megduplázódott azok száma, akik 40-44 éves korukig nem lettek anyák, és azok száma is, akik úgy döntöttek, hogy egyáltalán nem vállalnak gyermeket. A születési arány a fejlődő országokban is csökkent: a 60-as években egy átlagos nőnek körülbelül 6 gyermeke született, most körülbelül 4, egyes régiókban pedig nem több, mint 2.

- Hirdetés -

Kapcsolódó cikk: 5 ok, amiért a párok egyre később vállalnak gyermeket

- Hirdetés -

2. Elavult munkarend

Évről évre egyre több vállalat veszi észre, hogy az alkalmazottak nem tudnak produktívak maradni 8 órán keresztül, heti 5 napon. Így a munkáltatók úgy döntenek, hogy kísérleteznek a munkarenddel. A modern emberek egyik lehetséges menetrendje a 4 napos munkahét, napi 5 órával. De annak ellenére, hogy a technológiai fejlődés és az a perspektíva, hogy kevesebb időt töltenek a munkában, az emberek többet dolgoznak, mint azt a szabályok előírják: 73%-uk hetente 40 óránál többet dolgozik, 25%-uk pedig több mint 50 órát. Sok országban a munkamánia normális jelenség, ami természetesen nem pozitív tényező a családalapítás és a gyermekvállalás tekintetében.

3. Alacsony jövedelem

Annak ellenére, hogy a legtöbb ember a szokásosnál többet dolgozik, a jövedelem szintje jelentősen csökkent az elmúlt 30 évben. A Z generáció az első, akik jó végzettséggel és a legalacsonyabb jövedelmi szinttel rendelkeznek. Attól a pillanattól kezdve, hogy az egyetemi diploma ritka dolognak számított, és a munkaadók követelményei szigorodtak, a jó munkahely megtalálása és a tényleges munkában való lét igazi kihívássá és véget nem érő stresszforrássá vált. És ez a gazdasági helyzet felvet egy kérdést: család vagy karrier? A modern világban szinte lehetetlen hatékonyan rendelkezni mindkettővel.

4. A vágy, hogy mindent kipróbáljunk

Korábban a fiatalabb generáció az idősebb generációk felé nézett, és tanulni akart a tapasztalataikból, most megfordult a helyzet: a 30 évesek a 20 évesek hobbijait és lehetőségeit nézik, és ők is ezt akarják tenni. Egyedül élni egyszerűbbé és jövedelmezőbbé vált, és most nagyobb az esély arra, hogy megtaláld magad a világban, és csak a saját érdekeidre kell figyelned.

Amerikai társadalomtudósok tanulmánya kimutatta, hogy a férfiak nem állnak készen arra, hogy gyermeket vállaljanak, ha ez azt jelenti, hogy a gyermek akadályt képez a hobbijaikban és az érdekeikben, vagy ha fel kell áldozniuk az utazási lehetőségeiket. A nőknek is hasonló a véleményük, de igyekeznek nem beszélni erről az embereknek, mivel félnek a nyilvános ítélettől.

5. Magas elvárások a partnerrel szemben

Nem mindenki azért választja az egyedüllétet, mert ezt akarja, hanem gyakran azért, mert nem talál ideális partnert. Egy tanulmány szerint a 18-34 éves egyedül élők 85%-a valamikor családot akart alapítani, de nem hajlandók házasságot kötni csak azért, mert a társadalom ezt mondja. És mielőtt ezek az emberek találkoznának a megfelelő személlyel, rendben vannak azzal, hogy egyedül vannak, nem pedig párban, amíg nem találnak jobb lehetőséget.

Azoknak, akik már párkapcsolatban élnek, most sokkal hosszabb időt vesz igénybe, hogy eldöntsék, házasodni akarnak-e vagy sem: átlagosan 4,9 évbe telik, mire úgy döntenek, hogy házasságot kötnek, ami egy másik oka annak, hogy ilyen későn házasodnak össze, sőt szülni még később szülnek.

6. Válási statisztikák

Sok országban a házasságok több mint 50%-a válással végződik: az emberek elhalasztják a gyermekvállalást, mert nem biztosak abban, hogy egész életüket a párjukkal tölthetik. És ez az egyik oka annak, hogy a modern családok mennyire törékenyek: régebben nagyon komoly okokra volt szükségük az embereknek, hogy elváljanak, ma pedig egészen más a helyzet.

Kapcsolódó cikk: 8 ok, amiért a szülők elválnak

7. Különféle kapcsolatok léteznek

Az emberek számára sok alternatívája létezik a házasságnak: például az érdekházasság, a nyitott kapcsolatok stb. Az olyan alkalmazások, mint a Tinder, a lehető legegyszerűbbé tették a partner keresését. De mindezen kényelem és szabadság ellenére a kapcsolatok minősége sokat próbált: az emberek érdeklődnek egymás iránt és nagyon gyorsan elfelejtik egymást.

8. A felnőttkor újradefiniálása

Korábban a házasságot tartották a felnőtt élet felé vezető első lépésnek. Most ez az utolsó lépés. Az emberek sok időt töltenek minden előny és hátrány mérlegelésével, és teljesen készen akarnak állni, mielőtt szülők lesznek.

Kevés ember kész gyermekvállalásra, ha bérelt lakásban él. A fiatalok most megpróbálják törleszteni a jelzáloghitelt, mielőtt gyermekük születne, pénzt takarítanak meg a bébiszitterekre, óvodákra, iskolákra, főiskolára és minden egyéb lehetséges kiadásra. Általában, amikor az emberek készek kifizetni mindezt, már túl vannak a középkoron, és ekkor feltesznek maguknak egy másik kérdést: egy gyermek életük e késői szakaszán egyáltalán kell-e?

9. Szunnyadó szülői ösztön

A születési arányt nemcsak a jelenlegi gazdasági helyzet, hanem a korábbi tapasztalatok is befolyásolják. Például az Egyesült Államokban a fiatalok jól emlékeznek arra, milyen nehéz volt szüleiknek felnevelni őket: hatalmas egyetemi hiteleket vettek fel, és azokat a diákoknak kell visszafizetniük, vagy a már nyugdíjas szülőknek kell fizetniük – a nyugdíjból. Természetesen a modern felnőtt emberek ezt látják, és nem akarják ugyanazt az élményt átélni, ami megakadályozza őket abban, hogy saját gyermekeik legyenek.

Dél -Koreában sem túl jó a születési helyzet. Itt a Z generációt „3 feladás” generációnak nevezik, mert 3 dologról mondtak le: új emberekkel való találkozásról, házasságról és gyermekekről. A 20 évnél idősebb fiatalok körülbelül 70%-a úgy gondolja, hogy mindezek csak megnehezítik az életüket.

10. Nem hajlandóak szimulálni a boldogságot

A nőknek sokkal nehezebb elmondani a világnak, hogy csak maguknak akarnak élni, mert az anyaság képe még mindig nagyon erős a társadalomban. Tehát néhány nő csak azért dönt úgy, hogy gyermeket vállal, hogy eleget tegyen a kötelességének a nyilvánosság előtt.

2015 -ben a Regretting Motherhood tanulmánya megrázta a közvéleményt, és sok kritikát okozott az egyik oldalon, és jóváhagyást a másikon: 23 izraeli nő ismerte el, hogy a gyermekvállalás nemhogy nem tette boldoggá, de valójában sajnálják a döntésüket. Hasonló vizsgálatot végeztek Németországban, és kiderült, hogy minden ötödik német szeretne visszamenni a múltba, és inkább nem szülővé válni.

11. A támogatás hiánya

A modern családok sokban különböznek a korábbiaktól: a fiatalok többnyire külön élnek az idősebbektől, a nagymamák és nagyapák pedig a saját életüket szeretnék élni, és csak az ünnepeken látják unokáikat. Azokban a családokban, ahol mindkét szülő dolgozik, ez problémát okozhat: bébiszittert kell keresniük, ami többletköltségeket jelent, és készen állnak arra, hogy egy idegenre bízzák gyermeküket. Emellett a családi kötelékek már nem olyan erősek, így senki sem lehet biztos abban, hogy az egyik partner bármelyik pillanatban nem hagyja-e el a családot.

Hova vezet mindez?

Most a legnépszerűbb kérdés: “Ki hoz nekem egy pohár vizet, ha öreg leszek?” már nem készteti az embereket arra, hogy gyermeket vállaljanak. Nagyon valószínű, hogy a gyerekeket és a hozzátartozókat ápolók helyettesítik, mert már most is tele vannak az idősotthonok idősekkel, akiknek gyermekük és unokájuk van.

Milyen jövő jön? Az egyik lehetséges fejlemény a teljes népességváltozás. Fokozatosan azokat a területeket, ahol az emberek abbahagyják a szaporodást, más nemzetek veszik át. De mivel a születési ráta még a fejlődő országokban is csökken, egy bizonyos pillanatban az emberek száma a bolygón optimálisra csökken. A közgazdászok és az ökológusok sok éve beszélnek erről.

via

freepik.com

 

 

- Hirdetés -