Együtt leszünk család.

Miért nézesd át az autódat hosszabb utazás előtt?

Elkezdődött a nyári szünet, amit már szerintem mindannyian rettentően vártunk. Tervezgetjük a a nyaralást, a vírushelyzet is csillapodni látszik, ezért minden remény szerint elindulhatunk a jól megérdemelt szabadságra.

Sokan valószínűleg idén is autóval indulnak majd neki akár az országnak, akár a környező országok tengerpartjainak. A gondos tervezés, pakolás mellett azonban érdemes odafigyelni az autónk állapotára is, és átvizsgáltatni, felkészíteni egy hosszabb útra a járművünket is. Hiszen egyikünk sem szeretné az autópálya mellett tölteni a nyaralás első óráit egy elromlott autó miatt, és egy külföldi meghibásodás is rendkívül kellemetlen és drága „mulatság” lenne

Hogy tudjuk pontosan mikre érdemes odafigyelni szakembereket kérdeztünk a témában. Kérdéseinkre Kecskeméti Róbert és Tanács Róbert autószerelők válaszoltak:

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Mikor lehet indokolt egy nagyobb utazás előtt átvizsgáltatni az autónkat?

Utazásról függetlenül célszerű lenne évente kétszer átvizsgáltatni az autónkat. 1. Ősszel javasolt egy általános átvizsgálás és télre felkészítés. 2. Tavasszal szintén érdemes az átvizsgálás, hogy esetleg a téli időjárás okozott-e olyan dolgot, amit orvosolni kell

- Hirdetés -

Ha mindig így járunk el elméletileg külön nem kell átvizsgáltatni a kocsit. 

- Hirdetés -

Milyen átvizsgálás javasolt hosszabb utazások előtt?

A hosszabb, 1000 km körüli utazások esetén azonban előtte mindenképp érdemes elvinni az autónkat átvizsgáltatni. Ilyen hosszú út előtt ellenőrizni kell a fékbetéteket, a fékek állapotát, a futóművet is meg kell nézetni, ellenőrizni szükséges az esetleges folyadékszivárgásokat, az ékszíjat, a gumikat (milyen az általános állapotuk, és fontos a nyomás-terhelt guminyomás beállítása is – sok csomaggal X számú utassal), a folyadék szinteket, az akkumulátor állapotát. Fontos a generátor töltés megmérése, hogy milyen az ablaktörlő gumik állapota, továbbá figyelni kell arra is, hogy a szélvédőmosó folyadék tartály fel legyen töltve plusz az útra is legyen. Motorolaj is és fagyálló is kellhet pluszban az útra, – valamint elengedhetetlen a pótkerék, kerékkulcs, defektjavító készlet ellenőrzése. ( láthatósági mellény, háromszög…)

Mire érdemes odafigyelnünk egy hosszabb utazás előtt az autónkkal kapcsolatban?

Egy rendszeresen karbantartott autónál ha mindent ellenőrzünk, akkor felkészült az utazásra. De ez nem jelent garanciát arra, hogy minden rendben lesz.

A biztonság kedvéért mindig egy B tervvel is készüljünk, pl. keressük ki előre helyi autószerelők, autómentők elérhetőségét, ha mégis gond adódna, tudjunk kihez fordulni. És érdemes megbeszélni itthon is valakivel, aki értünk jön és hazaszállít ha probléma adódna az út során. Különösen gyerekekkel történő utazáskor érdemes bebiztosítani magunkat minden eshetőségre.

Ha a fentiekre odafigyelünk, és folyamatosan karbantartjuk az autónkat, gondtalanul élvezhetjük a hosszabb utazással járó nyaralásokat is.

 

freepik.com

- Hirdetés -

Szólj hozzá