Együtt leszünk család.

Milyen jelei lehetnek a terhességnek, mielőtt a tesztek kimutatnák azt?

Hónapról-hónapra várjuk a csodát, aztán minden egyes hónapban csalódnunk kell, mert újra csak a menstruációnk jött meg, és nem a várva várt gyermekáldás. Van azonban pár jel, ami előre jelezheti az áldott állapotot. Persze nem jelentkezik mindenkinél, és némelyiket sajnos más is okozhatja, de bizonyos anyák már azelőtt megfigyelték magukon ezeket az apró jeleket, hogy fény derült volna a terhességükre.

Szeretnéd tudni, hogy vajon ebben a hónapban sikerült-e végre teherbe esned? Ezekre a jelekre érdemes odafigyelned.

A terhességi tesztek a hCG hormont mérik, ami vizeletből és vérből is kimutatható. A fogantatástól a magzat beágyazódásáig megközelítőleg két hét telik el. A kismamák rendszerint ezt követően, a menstruáció elmaradása után 4-5 nappal szereznek tudomást terhességükről. A hCG hormonszint is ebben az időben éri el azt a mennyiséget, amely szükséges ahhoz, hogy a teszt pozitív eredményt mutasson.*

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Íme pár jel, ami akár teherbeesést is jelezhet:

1. Megemelkedett testhőmérséklet

- Hirdetés -

Ha egy ideje már kisbaba áldásra várunk, jól tudjuk, hogy a hőmérőzés az egyik legismertebb módszer a peteérés megállapítására, amely azon alapszik, hogy a ciklus második felében, a petefészekben termelődő progeszteron hatására az alaphőmérséklet néhány tized fokkal megemelkedik és ez az emelkedés egészen a menstruációig (vagy az előtte lévő 1-2 napig) fennáll.

- Hirdetés -

Így tehát a menstruáció elmaradásának időszakában magasabb (37 fok körüli) ébredési hőmérséklet terhesség jele is lehet.*

2. A mellek változása

Előfordulhat, hogy nagyobbnak, teltebbnek érezzük melleinket, vagy nagyon érzékennyé válnak, akár még a melltartó is irritálhatja. Ez utalhat ugyan arra, hogy megfogant a baba, de sokan a menstruáció előtti napokban is tapasztalnak hasonlót, ezért nem garancia, hogy valóban terhesség okozza.

3. Kívánósság/ Hányinger

Lehet, hogy még nem tudjuk, hogy megfogant bennünk egy élet, de már elkezdődik a sóvárgás bizonyos ételek iránt, vagy épp ellenkezőleg, valamitől egyenesen felfordul a gyomrunk, pedig akár korábban szerettük is azt az adott ennivalót.

4. A mosdó gyakoribb felkeresése

Valószínűleg még nem a baba nyomja a húgyhólyagunkat, hiszen még nem akkora, hogy ez problémát okozzon, a hormonok viszont már szerepet játszhatnak, csak úgy, mint a vesék, amelyek igyekeznek a méreganyagokat kiüríteni a szervezetünkből.

Viszont, ha a fürdőszobai látogatások számának növekedését égő érzés kíséri pisiléskor, mindenképp érdemes felkeresni egy orvost, mert elképzelhető, hogy húgyúti fertőzésről van szó.

5. Fáradékonyság

Bizony, már az éppen teherbe esett anyukák is tapasztalnak irgalmatlan fáradtságot. A terhesség alatt termelt progeszteron extra álmossá tehet és képes egyik percről a másikra ránk törni, akárhol is legyünk.

Mikor végezzük el a terhességi tesztet?

Ha a fentieket tapasztaljuk magunkon, akkor is érdemes megvárni a teszt elvégzése előtt a menstruáció elmaradását, ugyanis az első hetekben nem biztos, hogy van elég hCG hormon a szervezetünkben, ahhoz hogy ki is mutassa a terhességet egy teszt. A menzesz elmaradása viszont már mindenképp egy olyan jel, ami nagy valószínűséggel kisbabára utal. Ám vannak olyan esetek, amikor más okozza a vérzés elmaradását, ezért mindenképpen keressünk fel egy nőgyógyászt a biztos eredmény érdekében.

*Forrás: https://www.webbeteg.hu/cikkek/terhesseg/8753/terhessegi-teszt-es-hcg-hormon

freepik.com

- Hirdetés -

Szólj hozzá