Együtt leszünk család.

Milyen karácsonyi desszertet esznek a világ többi részén?

Minden országnak megvannak a maga ünnepi étkezési hagyományai. Például az USA-ban hálaadáskor mindig pulykát esznek. A karácsony és az újév különleges időszak sok nemzet kultúrájában, és mindegyiknek megvan a maga ünnepi menüje. Cikkünkben különböző országok karácsonyi desszertjeit gyűjtöttük össze.

Franciaország

Franciaországban az úgynevezett „yule log”-t (bûche de noël) eszik. Ez a desszert egy tekercs, és a hagyomány a középkorból származik, amikor az emberek karácsonyi tuskót égettek. Úgy szokták sütni, hogy kivágott fára emlékeztet, hónak tűnő porcukrot is tesznek rá. Receptet itt találtok: 12 karácsonyi étel a világ tájáról

- Hirdetés -

- Hirdetés -

freepik.com

Anglia

- Hirdetés -

December az az időszak, amikor minden angol család karácsonyi pudingot eszik. A desszertet karácsony előtt több héttel megfőzik, és hideg helyen tárolják. Az ünnep első napján szolgálják fel. Ez a puding legtöbbször szárított gyümölcsöt, diót és szalonnazsírt tartalmaz.

- Hirdetés -

Izland

Izlandon vínarterta nevű lepényt főznek. Csíkos hölgy tortának is nevezik, mert sok rétegű. Mandula és/vagy kardamommal ízesített keksz és szilvalekvár váltakozó rétegeiből készül. A lekvárban olyan fűszerek is vannak, mint a fahéj, vanília és szegfűszeg. A Vínartertát kávéval együtt szolgálják fel.

Skócia

A skótok szeretik az édes ételeket. Minden ünnepnek van valami édes desszertje. Karácsonykor pudingokat, almás tortákat sütnek, és cranachant – egy tejszínes desszertet – készítenek., ami rántott zabpelyhet tejszínnel, whiskyt, mézet és málnát tartalmaz. Poharakban tálaljuk. Érdekesség, hogy az éttermekben az embereknek gyakran maguknak kell összekeverniük a cranachant: a pincérek csak az asztalon hagyják a szükséges hozzávalókat.

Írország

Az ír ünnepi asztalokon egy szokatlan desszert látható: Guinness torta. Annak ellenére, hogy ez a kombináció hihetetlennek tűnik, sötét sörrel főzik. De maga a desszert egyáltalán nem keserű.

Ausztrália

Ausztráliában a karácsony a nyár közepén jön. Éppen ezért az általuk készített desszertnek semmi köze a télhez. A rocky roadnak nevezett kekszek édesek, tejcsokoládéból és színes mályvacukorból készülnek. Néha cupcake-ként készítik fagylalttal.

freepik.com

Mexikó

Dél- és Közép-Amerikában van egy nagyon népszerű süteményük, a tres leches. Nyilvánvalóan 3 féle tejet használnak az elkészítéséhez: párolt tejet, sűrített tejet és tejszínt.

Portugália

Nehéz elképzelni a karácsonyt Portugáliában a hagyományos bolo rei torta nélkül. Ez a szezon szimbóluma Portugáliában, és egész decemberben, egészen január 6-ig szolgálják fel. A torta úgy néz ki, mint egy korona édes gyümölcsökkel és dióval a tetején.

Görögország

A Melomakarona Görögországból származik, ahol szokásos karácsonyi desszert. Úgy néz ki, mint a mézes édes sütemények. Az újévi görög süteményért kattins ide: Vasilopita

pexels.com

Lettország

Lettországban, valamint Észtországban és Finnországban karácsonykor biztosan lesz alkalmad enni a piparkūkas nevű sütiket. Gyömbért, borsot és egyéb fűszereket tartalmaznak.

Litvánia

Litvániában pedig kūčiukait esznek – kis édes sütiket. Ez a desszert kelt tésztából és mákból készül.

freepik.com

Olaszország

Karácsonykor panettone-t vagy pandorót ehetsz. Azt mondják, hogy az olaszok 2 egymásnak ellentmondó csoportra vannak osztva attól függően, hogy e kétféle sütemény közül melyiket részesítik előnyben. A Panettone egy könnyű, édes pite édes gyümölcsökkel. A desszert eredetének romantikus változata szerint egy péktanonc találta ki szerelmének. A Pandoro egy édes élesztős kenyér, amely piramisnak tűnik, és Veronában készült.

via

freepik.com

- Hirdetés -

Szólj hozzá