Együtt leszünk család.

Mit játsszunk a szülinapi bulin?

Játék-és programötletek óvodásoknak és kisiskolásoknak

A szülinap egy kisgyerek egész évben várt legfontosabb napja. Az ajándékokon túl közös programokkal, játékokkal is feldobhatjuk az amúgy is felfokozott hangulatot. A cél az önfeledt nevetés és hogy még emlékezetesebb legyen a szülinap.

Garantált a jókedv, a szuper buli, ha néhány vidám játékot beépítesz a szülinapozásba. Az időjárás nem lehet akadály, a következő programok kint és bent egyaránt megvalósíthatóak:

Vetélkedő

Alkossatok csapatokat. Lehetnek egyenpólók, de elég a csapatoknak 1-1 különböző színű karkötő vagy valamilyen jelzés. Lehet gyűjteni pontokat a feladatokkal, de lehet, hogy minden alkalommal kap a nyertes egy puzzle darabot, a végső győzelemhez pedig a leggyorsabban ki kell rakni a képet ( akár egy összevágott képet vagy fotót)

Milyen játékok lehetnek egy vetélkedőn?

Céllövölde: Fémdobozokat pakolj egymásra és indulhat a játék! Egyik opció, hogy kislabdával dobnak a csapattagok, másik a vízipisztollyal lövés. A cél természetesen mindet felborítani, de ehhez 3 próba jár.

Bingó: kis rajzokat készítünk egy lapra, a képen szereplő tárgyakat, virágot, bogarat stb. meg kell keresni a kertben vagy a házban. Aki a leghamarabb megtalálja és kipipálja mindet, az nyer!

Székfoglaló: Mindenki ismeri, mindig nagy sikere van! Kell hozzá eggyel kevesebb szék mint játékos és valami bulis zene. Indulhat a körbejárás és a tánc, majd amikor leáll a zene, le kell ülni egy székre. Aki nem tud helyet foglalni, kiesik. Ahogy fogynak a játékosok, úgy fogynak a székek. A végén egy széket kell körbejárni és a legügyesebb, leggyorsabb nyer!

Seprűtánc: Hasonló az előbbihez. Egy kört alkotunk, körbe-körbe kell adni a seprűt egymásnak, mikor megáll a zene, akinél a seprű van, kiesik.

Újságpapír tánc: Elindul a zene és táncolni kell 2 főnek az újságpapíron. A zene olykor leáll, ilyenkor mindig egyre kisebb méretűre kell hajtani a papírt. Hamar eljön a pillanat, amikor a kis papíron úgy táncolnak a résztvevők, hogy az egyik fő a hátára veszi a másikat. Ne tartson sokáig a játék, nehogy baleset legyen és figyelj a párok kialakításánál, hogy az egyik fő bírja el a másikat.

Limbóhintózás: ha még nem elég a táncból…

Ivóverseny: Szívószál és nagy pohár limonádé a kiválasztott csapattagok elé és vigyázz, kész, rajt!

Fánkevés kéz nélkül: Szalagokra fűzd fel az apró fánkokat, amiket hátratett kézzel kell megenni a versenyzőknek. Nagyon vicces lesz!

-Puzzle, esetleg hajtogatás vagy sudoku: Amikor már ráfér egy kis pihenés a résztvevőkre.

Felnőtteknek és kisgyerekeknek egyaránt jó szórakozás!

Kincskeresés

Kell hozzá egy kis előzetes munka, de megéri! Lássuk pontosan, hogyan készülj a játékra:

A sztori: Lehet mesélni a játék kezdete előtt, hogy kalózok jártak itt és a szülinapos gyereknek hagyták a kincset vagy lehet sárkányos, dinós, vagy a gyerek kedvencéről szóló kitalált mese.

A térkép: A legfontosabb egy klassz térkép! Mindenképp kézzel rajzolt (nem baj, ha nem teljesen pontos, arányos) majd egy kicsit koptatott, gyűrött. Teába mártogathatjuk a lapot és a széleit óvatosan égessük meg a régi hatás kedvéért, majd tekerjük fel, így nyújtsuk át. Ha a kertben vagy a közeli kis erdőben tervezed a játékot, jól járd körbe, majd készíts egy minél részletesebb térképet! Lehetnek megtévesztő ábrák, lehet például elefánt a rajzon, pedig egy fáról -aminek hasonlít az alakja egy elefánthoz- van szó, amit meg kell keresni. Legyen minél több jelölés, a gyermek számára ismerős jelek, ábrák, sok pici x, majd végül egy egyértelműen jelölt nagy X a kincs helyénél.

A kincsek: Legyenek apróbb kincsek az állomásokon útközben, vagy akár kis papírokon további megoldandó feladatok. Ez azért fontos, hogy ne vesszen el a lelkesedés, míg meg nem találja a gyerek vagy gyerekek a fő X-et.

Az ajándék: Az út végén helyezz el egy kincsesládát. Akár lehet rajta lakat, vagy számkód vagy egy kicsit nehezen kibogozható masni. A gyerekek imádják a keresgélést, sokkal izgalmasabb maga a játék mint az ajándék. Persze azért valami olyan tárgy legyen a ládában, ami számára igazi kincs, amire régóta vágyott. Esetleg veheted viccesre/ rejtélyesre a figurát és a ládában egy újabb ládára lelhet, majd még egy egészen picire, ami végül valami egészen apróságot pl. színes kavicsot (aranykavicsot) vagy egy csodálatos (bűvös) üveggolyót rejt.

Fontos: Ennivalót, édességeket felejtsd el, ha kint játszotok, és csakis a játék előtt néhány perccel tudod megvalósítani a kincsek elrejtését, nehogy eleredjen az eső, vagy valaki/valami más hamarabb találja meg.

Csak titkosan! Hajrá!

Vonatrajongóknak

Ha a szülinapos imádja a vonatokat, az egész szülinapot felépítheted erre a témára. A meghívó, a dekoráció és az asztalon található ételek is mind lehetnek vonatosak. A mozdony és a vagonjai az asztalon szállíthatják a ropit, popcornt, a smartiest, a gumicukrokat, a ribizlit, az áfonyát, mint rakományt. Szépen feldíszített muffinok is sorakozhatnak úgy mint egy hosszú vonat.

Milyen játékok legyenek egy vonat-témájú szülinapon?

Kazánház: Egy nagy kartondoboz kell hozzá és rengeteg duplo darab, amiket be kell lapátolni a dobozból készített ház ablakán

Kreatív sarok: Pakoljunk ki egy asztalra néhány dekorgumiból vagy kartonból előre elkészített kis mozdonyt, amit a kis kezeknek díszíteni kell. Lehet színezni, színespapírral, csillogó papírokkal és filcekkel, gyöngyökkel, matricákkal alkotni.

Pályakészítés: Favonatpályát kell készíteni, lehet értékelni a legszuperebb, legötletesebb pályát vagy mérhetjük stopperrel melyik pálya készül el a leggyorsabban. Tesztelni is kell!

Jelmez, kellékek: Kartonból lehet készíteni vagy beszerezhetünk különböző kellékeket és beöltözhetünk vasutasnak

Fotó pont: csinálhatunk egy mozdonyt nagy kartondobozól, amibe beülhet a gyerek vagy készítsünk egy vonatos hátteret, ami mögé beállhat a szülinapos és többi gyerek pár fotó erejéig.

A szülinapi játékok során vonatjegyeket kaphatnak a gyerekek vagy egy a játék elején átadott jegyen lyukasszunk, ha sikeresen megoldották a feladatokat. A nap végén minden ügyes, lelkes résztvevő elnyerheti a végső jutalmat, egy személyre szóló vasutas igazolványt.

Legyetek kreatívak és ne feledjétek, sokszor a legegyszerűbb ötletek a legszuperebbek!

A lényeg, hogy mindenki jól szórakozzon!

freepik.com