Együtt leszünk család.

Mit olvassanak a kis- és nagyobb kamaszok a nyáron?

Az iskolás korosztály bizonyára már kap kötelező és ajánlott olvasmányokat jócskán a nyári szünidőre, azonban azokon túl is számos könyv áll a rendelkezésükre, amikkel a hosszú nyári napokat eltölthetik. Nemrégiben a kisebb korosztály számára ajánlottunk gyerekkönyveket a nyárra, következzen most a kis-és nagyobb kamaszoknak szóló összeállítás.

 

A Kolibri Kiadó nemrég megjelent újdonságai közül szemezgetve:

Liz Pichon: Igen! Nem. (Talán…) Tom Gates 7.

Dönteni nem könnyű. Különösen akkor, ha Anya épp a fejébe vette, hogy megszabadul a kacatoktól. Hiszen Tom szobájában csupa kincs és fontos holmi van! Végül azért csak tele lesz pár doboz a felesleges cuccal, amit Tom és szülei a zsibvásáron próbálnak eladni.

De mért menne minden könnyen, ha döcögősen is mehet? Az autó hajnalban nem indul, Tom képregényeire lecsap az undok Marcus, meg kell találni Anya értékes brossát, és az elképesztően menő minirollerre is pénzt kell szerezni valahogy. Szerencsére Tom mindig számíthat az Őskövületekre, akik most is kihúzzák kedvenc unokájukat a csávából…

Liz Pichon világhírű könyvsorozata bebizonyította, hogy történetet írni és rajzolni együtt a legjobb. Lépj be Tom Gates lenyűgöző világába! (8-12 éves kor között ajánljuk)

Marvel – Tények zsebkönyve – Teszteld a tudásod!

Honnan származik Groot? Hogyan szerezte Fekete Özvegy a képességeit? Ki tanította varázslásra Doctor Strange-et? Ismerj meg több mint 500 bámulatos érdekességet a Marvel-képregények világából! Ebből a zsebkönyvből minden kiderül, csak teszteld a tudásod! (8 éves kor felett ajánljuk)

 

 

 

A Geronimo és a Tea Stilton-sorozatok újabb kötetekkel bővültek a rajongók és az épp kezdő olvasók nagy örömére. Folytatódnak a Szuperegerek és az Ősegerek kalandjai, de újabb Tea Stilton történet is kerülhet a polcra a többi mellé. Új sorozat indul, mely egy valódi szabadulós könyv, ahol az olvasónak különböző próbatételek megoldásával ki kell szabadítania Geronimo most éppen a saját házából.

 

 

A sorozatokban most megjelentek:

A T-rex fogságában

A rejtélyes levél

A nagy dinoszaurusz verseny

Csapdában a saját házamban

 

 

A Pagony Kiadó közelmúltban megjelent kiadványai közül a kisiskolás korosztálytól kezdve találhatunk könyveket:

Czernák Eszter: Kedves Apu! – Egy mozaikcsalád mindennapjai (Kőszeghy Csilla rajzaival)

Czernák Eszternek már 4 könyve jelent meg a Pagonynál! A Sári és Berci otthon, A világ legjobb játszótere és a Sárkányovi két része után most picit nagyobbaknak írt mesét: a Kedves Apu! egy olyan családról szól, ahol tesók, féltesók, édes- és nevelőszülők is jelen vannak a gyerekek életében. Megmutatja, hogy mennyire kaotikus, mégis mennyire szerethető és biztonságos tud lenni az, ha valakinek ekkora nagy családja van, és azt is, hogy egy ilyen család működéséhez együttműködésre és kompromisszumokra is szükség van. És persze olyan hétköznapi problémák is megjelennek, mint például, hogy főhösünknek miért nem lehet saját kutyája. Kedves, közvetlen és nagyon vicces naplószerű történet kisiskolásoknak. (6-10 éves kor között ajánljuk.)

 

Vibók Ildi: Szeretnék egy aranyhalat! (Mayer Tamás rajzaival)

Ugye, mindenki ismeri azt a helyzetet, amikor kutyát, cicát, teknőst, nyuszit és halat szeretne a gyereke tartani? Persze jó dolog egy kisállat, csak gyerekfejjel nehéz felmérni, hogy mennyire nehéz gondoskodni róla, és minden ígéret ellenére általában az egész család dolga etetni, orvoshoz vinni, sétáltatni a kis kedvencet. Jól jön ebben a vitában egy mindenttudó állatbarát nagybácsi, mint a könyv Berti bácsija, aki megtanítja a gyerekeknek, hogy mennyi mindenre van szüksége egy boldog háziállatnak. Akár nyuszit, akár teknőst, akár kutyát, akár repülőkutyát vagy zsiráfot akar a gyerek tartani, ebben a könyvben rengeteg vicces (de 100%-ban hiteles!) információ olvasható róluk. Vibók Ildikó biológus és számtalan boldog állat boldog gazdája, a felelős állattartás híve, akinek az első a jól tartott állat, hiszen a kis gazdi is csak így lehet boldog. Erről szól humoros ismeretterjesztő mesekönyve. (5-10 éves kor között ajánljuk.)

 

Kertész Erzsi: Panthera 4. – A jégmadár útja (Bernát Barbara rajzaival)

Hosszú kihagyás és rengeteg rajongói levél után végre megjelent a Panthera legújabb része! A legújabb rész is hihetetlenül izgalmas. A Pantherán a havonjárók népének csupán egyetlen képviselője él: Jávor. Számára az a legnagyobb élmény, ha egy szál ingben, mezítláb futhat a kristályosra fagyott havon, vagy ha jégcsapot rágcsálhat uzsonna gyanánt. Álmaiban újra és újra felbukkan a népe, amelyről szinte emlékei sincsenek, de a vágy, hogy egyszer a nyomukra bukkan, időnként olyan erőssé válik, hogy aludni sem hagyja.

Jávor elindulna felkutatni a havonjárókat, de nem teheti. Hiszen még kisfiú. Igaz, amolyan minden lében kanál fajta, akivel és aki körül mindig történik valami, amitől az egész körülötte lévő világ felforgatódik – bár Jávor ezt általában észre sem veszi… Most Aurával, a szabotőr lánnyal és egy titokzatos, Ander nevű pilótával hármasban elhagyják a Pantherát, és egy fantasztikus küldetés részesei lesznek. (8-14 éves kor között ajánljuk.)

Szakács Eszter: A nulladik zsebuniverzum

A Szelek Tornya válasz a Harry Potterre, amiben Hermione összehaverkodik Odüsszeusszal az utópisztikus Olümposzon, majd a griffjeik és a megaszündeszmosz segítségével megmentik az emberiséget és az isteneket az azgardi jégóriások és germán istenek apokalipszisétől. A Szelek Tornya az a regény, amit az egész osztály a pad alatt olvas majd – írtuk róla 2017-ben, és az olvasók igazolták is ezt az állítást. Ahogy az előző kötetekben megszokhattuk, ezúttal is a zsebuniverzumok és a griff-grifflovas párok világában vagyunk, de a főszereplőinkkel csak most fogunk megismerkedni. A trilógia befejező része ugyanolyan izgalmas, mint az első két kötet volt! (12-14 éves kor között ajánljuk.)

 

R ojik Tamás: Szárazság

Ez a könyv egy letehetetlenül izgalmas young adult disztópia: Budapest, valamikor a 2050-es években. Az ország, ahogy az egész világ, a bekövetkezett klímakatasztrófa okozta kihívásokkal küzd. A szerencsésebbek a belső kerületekben élvezik az állam által biztosított jólétet. Viszont akik a peremkerületekben élnek, nem sok jóra számíthatnak. Az állam szigorú szabályait mindenkinek be kell tartania, és ami a legfontosabb, a fennálló rendet nem szabad megkérdőjelezni.

Dani, a magának való fiú és új osztálytársa, Anikó abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy az ország egyik legjobb gimnáziumába járhatnak. Mindketten kilógnak a sorból egy kicsit, így nem véletlen, hogy hamar megtalálják a közös hangot. A kamaszok félénk barátkozását és kibontakozó szerelmét azonban félbeszakítja egy újabb katasztrófa, aminek következtében a fiatalok elszakadnak egymástól és az egész addigi életük fenekestül felfordul…

 

Lehetnék bárki (versantológia Péczely Dóra szerkesztésében)

Vajon milyen versek születtek a legnagyobb magyar költők tollából, amikor fiatalok voltak? És a ma alkotó fiatal költők miként írnak? Ebben a versantológiában Péczely Dóra összeválogatta minden idők legjobb fiatalon írt verseit!

A Szívlapáttal már bebizonyítottuk, hogy verseket nemcsak az iskolapadban, verslábakat számolgatva lehet olvasni, ez a kötet pedig megmutatja, hogy 100 évvel ezelőtt is ugyanolyan volt huszonévesnek lenni, mint most. Szerelem, csalódás, gyász, identitáskeresés és hit, az élet körforgása: az irodalom létezése óta ugyanazok a kérdések foglalkoztatják a költőket, csak a forma, a nyelv és a médium változik. De ez a kötet nemcsak arra hivatott, hogy közelebb hozza hozzánk Ady Endrét és József Attilát, hanem megmutatja, hogy megfoghatatlannak hitt költőink mennyire emberarcúak valójában. És hogy mennyi fantasztikus vers születik ma is. És azt is, hogy mennyire friss tud lenni egy több, mint száz éves vers. (14 éves kor felett ajánljuk.)

A Menő Könyvek Kiadó újdonsága:

Király Anikó: Semmi Pánik

Leának az is nehezére esik, hogy hot-dogot kérjen magának az iskolai büfében, mégis őt kérik fel, hogy beszédet tartson az egész iskola előtt. Andris rájön, hogy sosem lesz belőle sportcsillag. Gabi mindenkinek hazudik a jövőjével kapcsolatban, Dani pedig elszánt harcot vív mostohaapja ellen, miközben szeretne találkozni a biológiai apjával. Ők Diósvámhatár balszerencsés babái, akik éppen akkor születtek, mikor meghalt a falu babonás polgármestere, és meg vannak róla győződve, hogy katasztrófa az életük. Aztán felbukkan a rejtélyes Kókusz, akinek nem csak hogy kókuszillata és furcsa figurákkal telerajzolt farmerdzsekije van, de különös tehetsége is ahhoz, hogy megváltoztassa mind a négyük életét.
Király Anikó, a Strand, papucs, szerelem és a Csak barátok? szerzője újra letehetetlen, csupaszív és vicces regényt írt, nemcsak vonaton ingázóknak.

A Manó könyvek új Bori könyvvel jelenkezik:

Julia Boehme: Bori és a vad póni – Olvass Borival! 1.

A lovardába új póni érkezett: Lali. De Lali sajnos nagyon félénk, és ezért egyedül kell lennie a legelőn. Bori nagyon szeretné elnyerni a bizalmát, ami viszont egyáltalán nem tetszik Foltosnak. Borzasztóan féltékeny lesz. Bori emiatt nem lovagolhat ki a többiekkel, és úgy dönt, megpróbálja elérni, hogy a két póni összebarátkozzon egymással. És csodák csodájára az ötlete beválik! Lali és Foltos legjobb barátok lesznek. (6-10 éves kor között ajánljuk)

 

 

A Naphegy Kiadó újdonsága kisiskolásoknak:

Boldizsár Ildikó: A fiú, aki varjúvárról álmodott

Kós Károly élete valóban érdemes arra, hogy példaként álljon a gyerekek előtt. Nem csupán a budapesti Állatkert India ősi emlékeit idéző, szecessziós ízlésű bejárati kupoláját köszönhetjük neki, hanem századunk egyik legszebb magyar történelmi regényét, Az országépítőt, drámairodalmunk egyik legkimagaslóbb kompozícióját, a Budai Nagy Antalt is. Ám az építészeten és irodalmon kívül mesteri fokon értett a festő- és grafikusművészethez, művészettörténethez, néprajztudományhoz, vezetett könyvkiadót, szerkesztett nagy hatású folyóiratot, sőt országgyűlési képviselő is volt, Erdély lelkének és társadalmi valóságának legjobb értője. Példás családapa, családja jóllétéért és boldogságáért mindent elkövető, felelős családfő volt, aki szívén viselte országa-nemzete sorsát is.

„Kalotaszegi ezermester” – így emlegették őt mindenütt, s ez a kis életrajzi kötet méltó emléket állít neki, a fiúnak, aki nem csak álmodozott, hanem minden tervét valóra is váltotta. Kilencvennégy év állt rendelkezésére mindehhez, s a fél íves könyvecske ezt a kilencvennégy esztendőt mutatja be gyerekek számára is érthető nyelven, izgalmas és érdekes epizódokat válogatva az „országépítő” életrajzából.

 

Képek forrása: Pagony Kiadó; Kolibri Kiadó, Manó Könyvek, Menő Könyvek, Naphegy Kiadó

Kiemelt kép: freepik.com