Együtt leszünk család.

Most akkor mehetünk nyaralni, vagy sem?

Amikor feloldották itthon a korlátozásokat egyszerre próbált meg mindenki szállást foglalni magának, akinek pedig már le volt foglalva korábbról, megkönnyebbülten sóhajtott fel. Aztán ahogy teltek a hetek, sorra nyitottak a környező országok is, és a bátrabbak elindultak, hogy ugyanúgy külföldön nyaraljanak az idén is, csakúgy mint az eddigi években. Mennyire lesz azonban más idén a nyaralás, mint a korábbi években?

 

Magyarországon nagyon enyhének bizonyult a járvány, viszonylag gyorsan is „túl voltunk” rajta, azt azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy a világ többi részén (és a körülöttünk lévő országokban is) jelenleg is tovább tombol a járvány. Van, ahol nemhogy csökkenne, továbbra is nő a megbetegedettek száma, és ez felveti a kérdést, hogy mennyire kell tartanunk egy újabb hullámtól? Egyelőre mindenki csak találgat lesz-e következő hullám és ha igen, mikor, de a WHO jelenleg is óvatosságra int.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Hogyan tudunk akkor mégis biztonságosan nyaralni?

A Nemzeti Népegészségügyi Központ is felhívja a figyelmet arra, hogy a járványügyi készültség továbbra is érvényben van, és a fertőzés terjedésének megakadályozását célzó megelőző szabályok betartása kiemelten fontos saját magunk és embertársaink védelme érdekében.

- Hirdetés -

Higiéniás szabályok betartása

- Hirdetés -

Tekintettel arra, hogy tünetmentes személy is hordozhatja a vírust, kiemelten fontos a 1,5 méteres védőtávolság megtartása. Emellett szigorúan be kell tartani a köhögési, tüsszentési etikett szabályait. Figyeljünk oda a fokozott és folyamatos szellőztetésre és ne feledkezzünk meg a gyakori, alapos szappanos kézmosás vagy alkoholos kézfertőtlenítés szükségességéről.

Tájékozódjunk és döntsünk

Nagyon nehéz, sőt talán nem is lehet tanácsot adni a fenti kérdésben, mindenkinek a saját felelősségtudata dönt, de mindenképp fontos a megelőző szabályok betartása, hiszen a körülöttünk lévő országokban újra nő a fertőzöttek száma. A kormány éppen a tegnapi napon jelentette be, hogy beutazási korlátozásokat vezetnek be és a koronavírus-fertőzöttség szerint három kategóriába (vörös, sárga és zöld) sorolják a világ országait.

Egy belföldi nyaralás alkalmával sem árt az óvatosság, és személy szerint azt javaslom, hogy csak akkor utazzunk el, ha valóban biztonságosnak érezzük. Figyeljük folyamatosan a híreket, tegyük meg a szükséges óvintézkedéseket, és ha elutazunk, akkor érezzük jól magunkat, használjuk ki a nyaralás minden percét!

freepik.com

 

- Hirdetés -

Szólj hozzá